Jaka antena na odległość ok. 1km?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena na odległość ok. 1km?
Witam, dopiero raczkuję w tematyce sieci radiowych. Chcę zakupić zestaw do odbioru sieci ogólnodostępnej (udostępnia miasto). Kupiłem kartę sieciową na usb (tplink 422g) jednak sygnał jest za słaby. Internet łapie czasami przy oknie, częściej na balkonie. Odległość wynosi ok 1km i teren jest raczej otwarty (znajduje się kilka niższych budynków, ale ogólnie punkt dostępowy wydaje mi się, że widzę). Jaką antenę (ewentualnie co jeszcze poza anteną) - panelową czy yagi powinienem dokupić? Mam blisko pracy firmę dipol (ponoć mają dobre anteny) i zamierzam tam się dzisiaj wybrać tylko nie wiem co mam kupować. Mają zarówno panele jak i yagi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaka antena na odległość ok. 1km?
Z Dipola to polecam taką http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72801.htm
I do tego kilka metrów dobrego kabla, jeżeli by miało być kabla 10m to coś mocniejszego albo zamiast karty WiFi AP Client do puszki przy antenie.
I do tego kilka metrów dobrego kabla, jeżeli by miało być kabla 10m to coś mocniejszego albo zamiast karty WiFi AP Client do puszki przy antenie.
Nie pomagam na PW!
-
A dlaczego panel a nie yagi? Tak pytam z ciekawości....
- wojteks
- *** Administrator ***
Ma znacznie bardzie powtarzalne parametry przy produkcji. Yagi jest dobre na znacznie niższe częstotliwości gdzie różnica dziesiątych części milimetra nie ma znaczenia jak przy WiFi.sebastiankamut pisze:A dlaczego panel a nie yagi?
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... ale to przecież ma być do wifi. Bo u nas w mieście Internet jest udostępniany przez wifi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sebastiankamut, WiFi = wysokie częstotliwości (pasmo 2,4 albo 5GHz). Yagi-Uda jest dobra do ~1GHz.
-
Ok, to wszystko stało się jasne. To jeszcze jedno pytanie z ciekawości, to czemu niektórzy używają yagi do wifi jeżeli to się do tego nie nadaje?
PS Taki panel może stać sobie na balkonie? Nasze warunki pogodowe nie powinny mu zaszkodzić?
PS Taki panel może stać sobie na balkonie? Nasze warunki pogodowe nie powinny mu zaszkodzić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Niewiedza + niska cena + marketingowy bełkot sprzedawców.sebastiankamut pisze:To jeszcze jedno pytanie z ciekawości, to czemu niektórzy używają yagi do wifi jeżeli to się do tego nie nadaje?
Jeśli jest dobrze wykonany to może wisieć na dachu latami.Taki panel może stać sobie na balkonie? Nasze warunki pogodowe nie powinny mu zaszkodzić?
-
Super, czyli ten co kolega wojteks podał wydaje się być ok?
Do tego dokupić trochę kabla i można działać...?
Do tego dokupić trochę kabla i można działać...?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale musisz kupić kabel z odpowiednimi złączami po obu stronach bo w domu trudno się to zarabia bez narzędzi i jakiejś wprawy.sebastiankamut pisze:Do tego dokupić trochę kabla
Nie pomagam na PW!
-
Rozumiem. Mam nadzieję, że będą to mieli na miejscu. No nic, dzięki za pomoc
[ Dodano: 2010-11-05, 15:18 ]
Witam, sprzedali mi 8Dbi bo tylko te mają z kablami, zastanawiałęm się czy nie brać yagi 14Dbi, ale mam nadzieję, że dobrze zrobiłem, że wziąłem taki panel. Jak się okazało dokładna odległość to ok. 600-700m (mierzone nawigacją, więc raczej ok).
Myślicie, że będzie dobrze?
[ Dodano: 2010-11-05, 15:18 ]
Witam, sprzedali mi 8Dbi bo tylko te mają z kablami, zastanawiałęm się czy nie brać yagi 14Dbi, ale mam nadzieję, że dobrze zrobiłem, że wziąłem taki panel. Jak się okazało dokładna odległość to ok. 600-700m (mierzone nawigacją, więc raczej ok).
Myślicie, że będzie dobrze?
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, sprawdzisz to się dowiesz.sebastiankamut pisze:Myślicie, że będzie dobrze?
Nie pomagam na PW!