TD-W8901G zrywa połączenie WiFi - proszę o pomoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spider20
Początkujący użytkownik forum

TD-W8901G zrywa połączenie WiFi - proszę o pomoc

Post autor: spider20 »

Pacjent: TD-W8901G dzieli łącze neostrady pomiędzy dwa domki. W pierwszym jeden laptop, w drugim stacjonarny i czasami laptop. Oba domki piętrowe. Router na piętrze przy oknie, komputer stacjonarny okno w okno około 30m.

Objawy: Scenariusz wygląda tak. Na początku można zalogować się do sieci bez problemu. Po około 15-30 min pracy występuje brak dostępu do internetu, ale nie rozłącza połączenia. Jeżeli sam rozłączę połączenie i chce połączyć ponownie wyświetla komunikat "System windows nie mógł połączyć z siecią...) Restarty komputera, reinstalacja sterowników nic nie pomaga. W tym samym czasie jeżeli inny komputer ma połączenie kablowe to nie ma problemu.

Co na razie zrobiłem: kilka razy restartowałem router w tym na ust. fabrycznych, wgrałem najnowszy firmvare, wymieniłem antenę na nową (8db), próbowałem coś pozmieniać w ustawieniach ale bez rezultatu.

Oto jak jest teraz ustawiony:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jero

Re: TD-W8901G zrywa połączenie WiFi - proszę o pomoc

Post autor: jero »

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie zewnętrznej anteny klierunkowej. Jeśli posiadasz okna z podwójną szybą to one strasznie tłumią sygnał i uzyskanie stabilnego połączenia na tej odległości przy użyciu standardowych antenek jest bardzo trudne
spider20

Myślę, że nie o to chodzi gdyż: windows pokazuje cały czas siłę zasięgu jako dobra (3-4 kreski). Poza tym laptop który jest w tym samym domu co AP też ma takie same objawy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ile sieci WiFi wykrywa laptop?
Czy w okolicy nie ma bezprzewodowych kamer monitoringu na 2.4GHz albo jakiegoś videosendera na 2.4GHz?
Nie pomagam na PW!
spider20

Laptop wykrywa 3 inne sieci. Sprawdziłem kanały na których nadają Netslumberem i wybrałem 1 jako najmniej pokrywający się. Później był jeszcze tryb auto oraz inne kanały - bez rezultatu. Co do przekaźników wideo to o żadnych nie wiem i wydaje się to mało prawdopodobne - dziennica domków jednorodzinnych, nikt z sąsiadów nie ma monitoringu domu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

No to pozostaje tylko na trochę podmienić router na inny (zamienić się z kolegą na tydzień czy coś) albo pożyczyć od kogoś AP, podłączyć kablem do routera i zobaczyć czy też zrywa transmisje po WiFi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ