Jaka antena jest najlepsza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
killer500
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena jest najlepsza

Post autor: killer500 »

Mam antenę nie wiem jakiej firmy bo nie jest na niej napisane, ale jest podobna do Anten Yagi.
Nadajnik jest 2km od mojego domu. Kabel od anteny ma jakieś 2 metry i jest podłączony do rutera.
Często jest tak ze ping skacze do 500 a czasem zrywa połączenie. Po godzinie 22 23 ping jest stały 5ms. A gdy pada deszcz to często ping skacze do 3000 albo niema internetu

I mam takie pytanie czy po zmianie anteny na panelową pingi spadły do 5ms ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaka antena jest najlepsza

Post autor: wojteks »

killer500 pisze:czy po zmianie anteny na panelową pingi spadły do 5ms
Tego nie wie nikt, objawy wskazują że dostawca ma przeciążoną sieć i dlatego po 22 jest niski ping a co do deszczu to problem z zamakaniem anteny lub słabym sygnałem. CZy antena panelowa pomoże to trudno ocenić.
Nie pomagam na PW!
killer500

no tak ale kolega tez jest podłączony do tego samego nadajnika i ma zawsze lepszy internet od mojego, tylko że on mieszka bliżej nadajnika (1km możne mniej) i z innej strony miasta
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

killer500 pisze:kolega tez jest podłączony do tego samego nadajnika i ma zawsze lepszy internet od mojego,
Pewnie ma zdecydowanie mocniejszy sygnał i to pomaga na zaniki. Może z Twojej strony miasta jest więcej klientów albo Ty masz wokół więcej zakłóceń. Bez pomiaru sygnału trudno powiedzieć czy inna antena pomoże.
Nie pomagam na PW!
killer500

Ale z tego co wyczytałem na necie wynika ze anteny panelowe są dużo lepsze od anten w kształcie tuby więc możne by to coś pomogło
Mam jeszcze możliwość przeniesienia się na technologie 5GHz tylko że nadajnik jest trochę dalej i lekko zasłaniają go drzewa. Ale admin zapewniał mnie ze pingi będą trzymać
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

killer500 pisze:Mam jeszcze możliwość przeniesienia się na technologie 5GHz tylko że nadajnik jest trochę dalej i lekko zasłaniają go drzewa. Ale admin zapewniał mnie ze pingi będą trzymać
Teraz będzie działać bo nie ma liści, jak będą liście nie będzie działać.
killer500 pisze: ze anteny panelowe są dużo lepsze od anten w kształcie tuby
Są lepsze ale czy w Twojej sytuacji pomoże taka antena to nie wiadomo.
Nie pomagam na PW!
killer500

Pamiętam, ze kiedyś był z tą anteną taki problem, że gdy deszcz mocno popadało ping był bardzo wysoki i nie spadał 200-500. Ale po kilku słonecznych dniach ping spadł i internet działał bardzo dobrze.
A i dodam ze sygnał jest dobry z tego co pamiętam chyba 20 punktów
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 22:21 przez killer500, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

killer500 pisze:Ale po kilku słonecznych dniach ping spadł
Ewidentnie antena nieszczelna, do wymiany. Pytanie czy pozostać przy 2.4GHz czy pójść w 5GHz.
Nie pomagam na PW!
killer500

Tak admin zapewniał mnie ze pingi będą stałe w pasmie 5ghz, a to było latem gdy jeszcze liście były na drzewach ;q a z tego co wiem to mało ludzi ma internet 5ghz

[ Dodano: 2010-11-21, 18:52 ]
Parę razy zdarzyło się ze router został zalany wodą i przez to przestał działać ale po wysuszeniu suszarką na nowo działał. Czy coś takiego wpłynęło na działanie internetu ?
ODPOWIEDZ