Jaka antena jest najlepsza
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena jest najlepsza
Mam antenę nie wiem jakiej firmy bo nie jest na niej napisane, ale jest podobna do Anten Yagi.
Nadajnik jest 2km od mojego domu. Kabel od anteny ma jakieś 2 metry i jest podłączony do rutera.
Często jest tak ze ping skacze do 500 a czasem zrywa połączenie. Po godzinie 22 23 ping jest stały 5ms. A gdy pada deszcz to często ping skacze do 3000 albo niema internetu
I mam takie pytanie czy po zmianie anteny na panelową pingi spadły do 5ms ?
Nadajnik jest 2km od mojego domu. Kabel od anteny ma jakieś 2 metry i jest podłączony do rutera.
Często jest tak ze ping skacze do 500 a czasem zrywa połączenie. Po godzinie 22 23 ping jest stały 5ms. A gdy pada deszcz to często ping skacze do 3000 albo niema internetu
I mam takie pytanie czy po zmianie anteny na panelową pingi spadły do 5ms ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaka antena jest najlepsza
Tego nie wie nikt, objawy wskazują że dostawca ma przeciążoną sieć i dlatego po 22 jest niski ping a co do deszczu to problem z zamakaniem anteny lub słabym sygnałem. CZy antena panelowa pomoże to trudno ocenić.killer500 pisze:czy po zmianie anteny na panelową pingi spadły do 5ms
Nie pomagam na PW!
-
no tak ale kolega tez jest podłączony do tego samego nadajnika i ma zawsze lepszy internet od mojego, tylko że on mieszka bliżej nadajnika (1km możne mniej) i z innej strony miasta
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie ma zdecydowanie mocniejszy sygnał i to pomaga na zaniki. Może z Twojej strony miasta jest więcej klientów albo Ty masz wokół więcej zakłóceń. Bez pomiaru sygnału trudno powiedzieć czy inna antena pomoże.killer500 pisze:kolega tez jest podłączony do tego samego nadajnika i ma zawsze lepszy internet od mojego,
Nie pomagam na PW!
-
Ale z tego co wyczytałem na necie wynika ze anteny panelowe są dużo lepsze od anten w kształcie tuby więc możne by to coś pomogło
Mam jeszcze możliwość przeniesienia się na technologie 5GHz tylko że nadajnik jest trochę dalej i lekko zasłaniają go drzewa. Ale admin zapewniał mnie ze pingi będą trzymać
Mam jeszcze możliwość przeniesienia się na technologie 5GHz tylko że nadajnik jest trochę dalej i lekko zasłaniają go drzewa. Ale admin zapewniał mnie ze pingi będą trzymać
- wojteks
- *** Administrator ***
Teraz będzie działać bo nie ma liści, jak będą liście nie będzie działać.killer500 pisze:Mam jeszcze możliwość przeniesienia się na technologie 5GHz tylko że nadajnik jest trochę dalej i lekko zasłaniają go drzewa. Ale admin zapewniał mnie ze pingi będą trzymać
Są lepsze ale czy w Twojej sytuacji pomoże taka antena to nie wiadomo.killer500 pisze: ze anteny panelowe są dużo lepsze od anten w kształcie tuby
Nie pomagam na PW!
-
Pamiętam, ze kiedyś był z tą anteną taki problem, że gdy deszcz mocno popadało ping był bardzo wysoki i nie spadał 200-500. Ale po kilku słonecznych dniach ping spadł i internet działał bardzo dobrze.
A i dodam ze sygnał jest dobry z tego co pamiętam chyba 20 punktów
A i dodam ze sygnał jest dobry z tego co pamiętam chyba 20 punktów
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 22:21 przez killer500, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ewidentnie antena nieszczelna, do wymiany. Pytanie czy pozostać przy 2.4GHz czy pójść w 5GHz.killer500 pisze:Ale po kilku słonecznych dniach ping spadł
Nie pomagam na PW!
-
Tak admin zapewniał mnie ze pingi będą stałe w pasmie 5ghz, a to było latem gdy jeszcze liście były na drzewach ;q a z tego co wiem to mało ludzi ma internet 5ghz
[ Dodano: 2010-11-21, 18:52 ]
Parę razy zdarzyło się ze router został zalany wodą i przez to przestał działać ale po wysuszeniu suszarką na nowo działał. Czy coś takiego wpłynęło na działanie internetu ?
[ Dodano: 2010-11-21, 18:52 ]
Parę razy zdarzyło się ze router został zalany wodą i przez to przestał działać ale po wysuszeniu suszarką na nowo działał. Czy coś takiego wpłynęło na działanie internetu ?