ANYDATA ADU-770WH - czy ktoś używał/używa?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomi81
Stały użytkownik forum

ANYDATA ADU-770WH - czy ktoś używał/używa?

Post autor: tomi81 »

Witajcie,

Moja firma dostała ostatnio od Orange propozycję zakupu modemów Anydata ADU 770. Jest to modem GPRS/EDGE/HSPA/CDMA. Na polskich stronach (w tym na Orange) nie znalazłem za wiele na ten tema choć to Orange go oferuje ;). Ba, nie ma nawet o nim wzmianki na stronie AnyDaty. Jest coś na czeskiej stronie O2 ( http://www.o2.cz/osobni/en/phones-and-d ... honeId=636 ).

Czy ktoś z Was spotkał się z tym modemem i wie czym on się różni, od ADU 635? ADU 635 trochę testowałem i byłem w miarę zadowolony (jak na Orange w Białymstoku ;) Jestem ciekaw jak będzie się sprawowało ADU 770. Dzięki za info.

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 2010-11-24, 18:59 przez tomi81, łącznie zmieniany 1 raz.
tleniony
Początkujący użytkownik forum

Re: ANYDATA ADU-770WH - czy ktoś używał/używa?

Post autor: tleniony »

Dzisiaj oglądałem ten modem w związku z przedłużeniem umowy. Jest zdecydowanie mniejszy od poprzedników, bardziej płaski, ma tylko 2 wejścia: mini-USB do podłączenia komputera i zasilania jednocześnie oraz wejcie na antenę zewnętrzną (poprzendik miał 2 wejścia w zależności od standardu połączenia).

Ciekawie jest rozwiązane zasilanie, ma baterię, a zasilanie może być poprzez USB podczas połączenia z kompem lub poprzez zasilacz wewnętrzny, który podłącza się w połowie oryginalnego kabla USB-miniUSB.

Zaciekawił mnie ten sprzęt i zapewne za kilka dni go będę miał, to napiszę coś więcej.
tleniony

Mam. Przedłużyłem umowę i kupiłem ten modem. Działa bez zasilacza, podpięty jest tylko pod USB. Do łączenia używam TNI, modem jest wykrywany jako 2 odrębne, pierwszy do CDMA a drugi do HSPA. Instaluje się z własnej pamięci flash, nie potrzeba płytki. W zestawie jest mała antenka zewnętrzna.
Wyniki na HSPA, godziny wieczorne, więc sieć jest przeciążona:
Obrazek
I na CDMA:
Obrazek
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

tleniony, mógłbyś wrzucić parę screenshotów aplikacji od ADU-770WH? Np. ekran główny i okno ustawień z wszystkimi zakładkami? I, jakby Ci się chciało, to proszę dorzuć screenshot z windowsowego Menadżera Urządzeń z widocznymi portami od ADU-770WH.

Aha, jak z uruchomieniem modemu CDMA Były z tym duże problemy w innych AnyDatach, TNI sobie radzi?

I jeszcze prośba o manual od modemu w PDFie (zapewne gdzieś jest na CDku albo wewnętrznym flashu modemu) - zechciałbyś podrzucić?

Thank you from the mountain ;) czyli z góry dzięki :hyhy:
Pozdro,
GutEQ
tleniony

Najpierw screeny:
Obrazek Nie mam pojęcia dlaczego przy jednym porcie jest żółty trójkąt?

Problemy miałem raczej w ogólnym działaniu TNI, ale po zapoznaniu się z instrukcjami i wybieraniu odpowiedniego portu do odpowiedniego modemu w połączeniu wszystko śmiga jak trzeba, a nawet udało mi się podzielić internet na drugiego kompa po WiFi.

Manuala muszę poszukać na CD, bo we flashu nie ma. Ale to dopiero jutro. ;)
Awatar użytkownika
guteq

tleniony, dzięki wielkie za screenshoty! Widzę że aplikacja jest identyczna jak do ADU-635WA - czyli całkiem niezła w/g mnie. Podstawową funkcjonalność posiada.
Zresztą wygląda na to że ADU-770WH to w ogóle jest ulepszona wersja ADU-635WA :)
Pozdro,
GutEQ
tleniony

I jeszcze kilka testów prędkości na nim, tym razem tylko CDMA.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pamiętam o manualu ;)
Awatar użytkownika
guteq

tleniony pisze:I jeszcze kilka testów prędkości na nim, tym razem tylko CDMA.
Całkiem fajnie śmiga :ok: w ogóle wygląda to na bardzo fajny modem... mam przez to problem teraz, bo chcę przedłużyć umowę z Orange, a Orange dwa fajne terminale wprowadziło, ADU-770WH i "MiFi" Huawei E5832s... chciałoby się kupić obydwa, ale nie ma tak dobrze :nienie: promocja "drugi telefon gratis" nie działa dla modemów internetowych :rotfl:
tleniony pisze:Pamiętam o manualu ;)
Dzięki :ok:
Pozdro,
GutEQ
kamill4566
Użytkownik forum

Post autor: kamill4566 »

Witam jutro otrzymam modem ADU 770 mam nadzieje że będzie to jakoś śmigać moja lokalizacja to Czerniewice w kujawsko-pomorskim mam zasieg CDMA i EDGE na pełnym zasiegu .Jutro podzielę się z informacjami . :hurra: :)
MAM MOGĘ GO POLECIĆ WSZYSTKIM ZASIĘG ŚWIETNY ALE JESZCZE NIE MOGĘ SKORZYSTAĆ Z CDMA BO KARTA ZOSTANIE AKTYWOWANA W CIĄGU 2 DNI . ZA TE 2 DNI UDZIELĘ WSZELAKICH INFORMACJI !
kamill4566
Użytkownik forum

tleniony, Witam mam pytanie czy nie miałeś TLENIONY problemu z CDMA ja mam problem zasięg 5 kresek Ale przy połączeniu wyskakuje komunikat Wystąpił problem z uwierzytelnieniem czy miałeś taki problem ?? Jak coś wiesz na ten temat to proszę o pomoc .. :(
kamill4566
Użytkownik forum

ORANGE FREE CDMA ADU 770

Więc tak . Problem się rozwiązał jeszcze nie weszła w życie nowa umowa i dlatego nie mam aktywnej transmisji CDMA . Będę miał ja dopiero po wejściu nowego aneksu który nastąpi 16 lutego. Modem AnyData ADU 770 jest najlepszy jaki miałem do tej pory posiada on bardzo silną antenę wewnątrz ale i jest dołączona mała na wejście zewnętrzne posiada ładowarkę ,baterię, kabel USB mini, instrukcje obsługi, płytę CD , ale instaluję się z pamięci wewnętrznej . Zasięg CDMA w mojej lokalizacji Jest pełen nawet gdy nie korzystam z anteny zewnętrznej .Instalacja EXPRESOWA . ROBI DUŻE ZAKŁÓCENIA PRZY GŁOŚNIKACH Z OBUDOWĄ PLASTIKOWĄ ALE PRZY DREWNIANYCH NIC SIĘ NIE DZIEJĘ I TO POTWIERDZA ZE MA MOCNĄ ANTENĘ WEWNĘTRZNĄ !! ;-) Jeśli jakieś pytania to pisać !
R Mad
Stały użytkownik forum

Post autor: R Mad »

Czy do tego modemu można podłączyć antenę CDMA?
kamill4566
Użytkownik forum

Tak można podłączyć antenę CDMA !
Awatar użytkownika
trybun

Post autor: trybun »

kamill4566 pisze:Tak można podłączyć antenę CDMA !
A czy GSM/UMTS także?
kamill4566
Użytkownik forum

Nie ten modem posiada tylko antenę do poprawy zasięgu CDMA
CYTUJĘ TEKST Z INSTRUKCJI MODEMU
"ANTENĘ ZEWNĘTRZNĄ PODŁĄCZA SIĘ DO MODEMU W CELU POLEPSZENIA SYGNAŁU SIECI RADIOWEJ
Z tego wynika ze tylko CDMA bo CDMA jest siecią radiową . CZYLI UMTS EDGE NIE MA MOŻLIWOŚCI ALE ZAPEWNIAM ŻE SIĘ SPRAWDZA ŚWIETNIE BEZ ANTENY !
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 18:31 przez kamill4566, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kamill4566 pisze:Z tego wynika ze tylko CDMA bo CDMA jest siecią radiową .
:rotfl2: Spadłem z krzesła. Już dawno takiej bzdury na forum nie widziałem. A co innego to już nie jest wg Ciebie siecią radiową, to jesteś w wielkim błędzie.

I usuń tego capslocka bo jak nie to post poleci do śmietnika. Na forum krzyku nie tolerujemy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

kamill4566 pisze:Z tego wynika ze tylko CDMA bo CDMA jest siecią radiową .
A UMTS i GSM to po kablu idą :szok: ?
kamill4566
Użytkownik forum

Po pierwsze w instrukcji pisze tak jak napisałem i jest wspomniane TYLKO CDMA . Więc ja nie popełniłem błędu pisząc to tylko ten błąd popełnił operator ORANGE . A UMTS I EDGE tez jest sieć radiowa działająca na wyższych częstotliwościach i wyższa częstotliwość tym mniejszy zasięg . przypominam że CDMA pracuje na paśmie 450 MHz !
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 18:24 przez kamill4566, łącznie zmieniany 2 razy.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

kamill4566 pisze:Po pierwsze w instrukcji pisze tak jak napisałem i jest wspomniane TYLKO CDMA
Tak jak zacytowałeś, tak odpowiadamy. :)
kamill4566 pisze:przypominam że CDMA pracuje na paśmie 450 MHz !
Zapewniam Cię, że wszyscy "kolorowi" i duża część "niekolorowych" użytkowników o tym wie. ;)
kamill4566
Użytkownik forum

Domyślam się że wie ale przypomnieć zawsze można ;-)
Tylko nie rozumiem jednego ,że od razu wielkie halo robić z takiego czegoś i teksty typu z krzesła spadłem itp. Jestem człowiekiem ugodowym więc za błędy me przepraszam ;)
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 18:32 przez kamill4566, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trybun

kamill4566 pisze:Nie ten modem posiada tylko antenę do poprawy zasięgu CDMA
CYTUJĘ TEKST Z INSTRUKCJI MODEMU
"ANTENĘ ZEWNĘTRZNĄ PODŁĄCZA SIĘ DO MODEMU W CELU POLEPSZENIA SYGNAŁU SIECI RADIOWEJ
Z tego wynika ze tylko CDMA bo CDMA jest siecią radiową . CZYLI UMTS EDGE NIE MA MOŻLIWOŚCI ALE ZAPEWNIAM ŻE SIĘ SPRAWDZA ŚWIETNIE BEZ ANTENY !
Ala ma jedno czy dwa gniazda na anteny zewnętrzne? Bo w instrukcji modemu AduData 635WA jest wzmianka też tylko o antence CDMA a jest możliwość podłączenia drugiej anteny GSM/UMTS.
kamill4566
Użytkownik forum

Ten modem posiada tylko jedno wejście zewnętrzne na antenę. Ale polepsza tylko cdma A JUż WYJAŚNIAM DLACZEGO ! Na modemie ADU 770 sa dwie kontrolki i obrazki zasięgu jedna UMTS HSPA+ i EDGE a druga to CDMA i na pokrywie wejścia zewnętrznego anteny jest tylko znaczek -obrazek CDMA jest taki sam jak na modemie !
Więc tylko CDMA. Bo w innym wypadku na pokrywie były by dwa znaczki UMTS_A I CDMA ! heh :)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

kamill4566 pisze:Bo w innym wypadku na pokrywie były by dwa znaczki UMTS_A I CDMA !
Nie. Nie może być jedno wejście antenowe na CDMA i UMTS, bo tam są 2 modemy w jednym i oba mają swoje anteny.
kamill4566
Użytkownik forum

Czyli Zasięg na antenę zewnętrzna polepsza tylko CDMA .
Awatar użytkownika
trybun

kamill4566 pisze:Ten modem posiada tylko jedno wejście zewnętrzne na antenę. Ale polepsza tylko cdma A JUż WYJAŚNIAM DLACZEGO ! Na modemie ADU 770 sa dwie kontrolki i obrazki zasięgu jedna UMTS HSPA+ i EDGE a druga to CDMA i na pokrywie wejścia zewnętrznego anteny jest tylko znaczek -obrazek CDMA jest taki sam jak na modemie !
Więc tylko CDMA. Bo w innym wypadku na pokrywie były by dwa znaczki UMTS_A I CDMA ! heh :)
No, czyli sprawa jest jasna. - zewnętrznie można wzmocnić tylko pasmo CDMA. W więc pod tym względem to jest krok do tyłu w stosunku do poprzednika - AnyData-635WA. Jedyna nadzieja w tych (rzekomo) mocniejszych/czulszych antenkach wewnętrznych..

[ Dodano: 2011-01-08, 12:07 ]
ryba825 pisze: Nie. Nie może być jedno wejście antenowe na CDMA i UMTS, bo tam są 2 modemy w jednym i oba mają swoje anteny.
Tak, ale wyjść na anteny zewnętrzne nie muszą mieć obydwa modemy.
Maxior

Post autor: Maxior »

Witam,

Polecam stronkę: http://pasjomat.pl/index.php?option=com ... &Itemid=26

Znajdziecie tam kilka słów na temat tego urządzenia.
Pozdrawiam,
Max
Awatar użytkownika
trybun

Maxior pisze:Witam,

Polecam stronkę: http://pasjomat.pl/index.php?option=com ... &Itemid=26

Znajdziecie tam kilka słów na temat tego urządzenia.
Niestety, - nic o wejściach na anteny zewnętrzne :( ..
Maxior

Dobre pytanie. Różnica w stosunku do poprzedniego to właśnie brak wyjścia na antenkę zewnętrzną systemu UMTS. Jest tylko port dla anteny CDMA. Ale w praktyce lepiej sprawuje się nowy model i ma znacznie mniejsze rozmiary. Projekt też został znacznie ulepszony - brak odpinanych "plecków". Jak miałbym do wyboru stary i nowy model - bez wahania nowy. Chyba, że akurat masz jakieś wyszukane zastosowanie, i wyjście na antenę UMTS jest niezbędne...
Pozdrawiam,
Max
markross
Użytkownik forum

Post autor: markross »

Widze ze w nowym menagerze jest opcja wysylania sms, to czego brakuje mi obecnie pod adu 635. Ktos probowal go odpalic ze starszym modemem? Jesli nie to chetnie bym sprobowal, jesli ktos moglby wyciagnac instalke/pliki z Program Files bylbym wdzieczny :zdrowko:
Maxior

markross pisze:Widze ze w nowym menagerze jest opcja wysylania sms, to czego brakuje mi obecnie pod adu 635. Ktos probowal go odpalic ze starszym modemem? Jesli nie to chetnie bym sprobowal, jesli ktos moglby wyciagnac instalke/pliki z Program Files bylbym wdzieczny :zdrowko:
Jeśli chodzi o ADU-635 funkcjonalność SMS jest dostępna. Widocznie posiadasz starszy Connection Manager. Zaraz wygrzebię Ci aktualniejszą wersję. Przez kilka dni będzie on dostepny pod tym linkiem. Enjoy.

http://www.yousendit.com/download/bFlGT ... TWxjR0E9PQ
Pozdrawiam,
Max
ODPOWIEDZ