Wybór modemu od ORANGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybór modemu od ORANGE
Witam serdecznie,
Podpowiedzcie proszę, który z obecnie oferowanych przez Orange modemów jest najlepszy, niezależnie od ceny, nie ma dla mnie także żadnego znaczenia wielkość modemu, a liczy się jedynie jakość odbioru, w szczególności ping.... A że się nie specjalnie orientuję, a także nie mam dużo czasu na podjęcie decyzji bardzo was proszę o podpowiedź....
Poniżej link do obecnej oferty orange....
Jacek
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 671920.pdf
Podpowiedzcie proszę, który z obecnie oferowanych przez Orange modemów jest najlepszy, niezależnie od ceny, nie ma dla mnie także żadnego znaczenia wielkość modemu, a liczy się jedynie jakość odbioru, w szczególności ping.... A że się nie specjalnie orientuję, a także nie mam dużo czasu na podjęcie decyzji bardzo was proszę o podpowiedź....
Poniżej link do obecnej oferty orange....
Jacek
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 671920.pdf
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wybór modemu od ORANGE
Najlepiej coś HSPA+ coraz szerzej dostępne.
A,które z podanych wspierają HSPA+ to musisz sam poszukać i wybrać.
A,które z podanych wspierają HSPA+ to musisz sam poszukać i wybrać.
-
- Guru bezprzewodowy
Any DATA ADU770
Obsługuje HSPA i CDMA.
Obsługuje HSPA i CDMA.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Też bym go polecał - to zdecydowanie najciekawszy z aktualnie oferowanych przez Orange modemów.marens pisze:Any DATA ADU770. Obsługuje HSPA i CDMA.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Skoro zalezy ci na pingu to pewnie grasz online, to musisz sie liczyc z tym ,ze w opcji CDMA oferuja tylko 3 GB limit. Moja siostra ma Huaweii E1752 i po przesiadce z icon225 twierdzi ze to niebo a ziemia i Huaweii jest bardziej stabilny i w tym samym miejscu oferuje lepsza transmisje danych i nie zrywa polaczen. No a optiony maja problem z instalacja na windows 7 ( chybaze juz rozwiazany) 

You know what they say : once you kill a cow, you gotta make a burger.
Lady Gaga
Lady Gaga
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niunia, z tym limitem 3GB w CDMA to tak nie do końca. 
Limit 3GB jest, ale w Orange Freedom PRO.
CDMA działa też w Orange Free - Orange Free 19, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159. W tych taryfach dostaniesz modemu hybrydowe czyli GSM/3G/CDMA.
W Orange Freedom PRO jest tylko CDMA i tylko routery CDMA i jeden modem z samym CDMA (AnyData ADU-500A).

Limit 3GB jest, ale w Orange Freedom PRO.
CDMA działa też w Orange Free - Orange Free 19, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159. W tych taryfach dostaniesz modemu hybrydowe czyli GSM/3G/CDMA.
W Orange Freedom PRO jest tylko CDMA i tylko routery CDMA i jeden modem z samym CDMA (AnyData ADU-500A).
-
Sprawdzałem instalacje Optionów: iCON 505 i iCON 411 (Vodafone K3760) w Windows 7 Home Premium 64bit - żadnych problemów, prawidłowo zainstalowały się instalatory zawarte w wirtualnych CD-ROM-ach tych modemów. Sprawdzę jeszcze iCON 225, jeden z iPlusa a drugi z Orange, napiszę o efektach.Niunia pisze:No a optiony maja problem z instalacja na windows 7 ( chybaze juz rozwiazany)
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Mam Icona 225 z Plusa. Firmware podniesiony z 2.5.7HD do 2.5.23Hd. ZeroCd nie działa. Trzeba ręcznie instalować ten modem w Win 7 poprzez Menadżer urządzeń , sterowniki z tej paczki: Driver-4_0_17_0-Signed. Działa ok z Win 7.berni pisze: jeszcze iCON 225, jeden z iPlusa
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Własnie o ten nieszczęsny icon mi chodziło, moja siostra nie mogla go zainstalowac pod win7 64bit, dopiero po sciagnięciu jakiejs aplikacji od optiona, w ostatecznosci i tak nie było transmisji danych pomimo połaczenia. No a odintalowywał się na viscie całą noc na białym ekraniePijo pisze:Mam Icona 225

[ Dodano: 2010-12-18, 23:16 ]
No własnie okazuje się, że nie bo dzwoniłam do BOK Orange z pytaniem czy ja mogę korzystać z CDMA u mnie w okolicy. Pan powiedział mi, że opcja dostępna byłaby gdybym przeszła na abonament optimum - 75 zł no i oczywiscie posiadała taki modem, który z tej technologii korzysta. Ja mam abonament 60 zł.ja.michal pisze:CDMA działa też w Orange Free - Orange Free 19, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159
Lady Gaga
Lady Gaga
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niunia, tego modelu trochę osób też nie wspomina za dobrze.
[ Dodano: 2010-12-18, 23:23 ]
Po pierwsze nie ma już optimum. Są taryfy Orange Free 19, Orange Free 39,50, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159.
Po drugie to jasno jest w regulaminie napisane w punkcie 9, że w ramach planu taryfowego Orange Free 39,50 technologia CDMA nie jest dostępna.
Trochę od końca, ale punkt 2 mówi o możliwości korzystania z CDMA (warunek punkt 3 - posiadanie karty SIM/R-UIM).
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 337589.pdf
Z informacji od użytkowników też wiadomo, że CDMA działa im na Orange Free 19.

[ Dodano: 2010-12-18, 23:23 ]
Wiesz co oni sami nie wiedzą co gadają.Niunia pisze:Pan powiedział mi, że opcja dostępna byłaby gdybym przeszła na abonament optimum - 75 zł no i oczywiscie posiadała taki modem, który z tej technologii korzysta. Ja mam abonament 60 zł.
Po pierwsze nie ma już optimum. Są taryfy Orange Free 19, Orange Free 39,50, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159.
Po drugie to jasno jest w regulaminie napisane w punkcie 9, że w ramach planu taryfowego Orange Free 39,50 technologia CDMA nie jest dostępna.
Trochę od końca, ale punkt 2 mówi o możliwości korzystania z CDMA (warunek punkt 3 - posiadanie karty SIM/R-UIM).
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 337589.pdf
Z informacji od użytkowników też wiadomo, że CDMA działa im na Orange Free 19.
-
Ja zainstalowałem w inny sposób:Pijo pisze:Mam Icona 225 z Plusa. Firmware podniesiony z 2.5.7HD do 2.5.23Hd. ZeroCd nie działa. Trzeba ręcznie instalować ten modem w Win 7 poprzez Menadżer urządzeń , sterowniki z tej paczki: Driver-4_0_17_0-Signed. Działa ok z Win 7.
Po pobraniu ze strony Optiona archiwum
Kod: Zaznacz cały
152_Hokku_Option_Standard_GI0225_3.1d0-1162.34387_44463.zip
'Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
'
'Revision: 2.4.6Hd (Date: Oct 04 2007, Time: 14:11:38)
'(1, 'Manufacturer: Option N.V.')'AT_OPMN'
'
'@'_OPMN: iPlus Modem USB Option Icon 225 HSDPA 7.2
'Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
'
'Revision: 2.5.13Hd (Date: Feb 18 2008, Time: 18:32:40)
'(1, 'Manufacturer: Option N.V.')'AT_OPMN'
'
'@'_OPMN: Icon 225
- Niunia
- Stały użytkownik forum
No wlasnie już dawno zauważyłam, że są nowe taryfy. Ja jeszcze jestem na starej 60 ale od marca mam OF 59zł, czyli mogę korzystać z CDMA ?ja.michal pisze:Po pierwsze nie ma już optimum. Są taryfy Orange Free 19, Orange Free 39,50, Orange Free 59, Orange Free 99 i Orange Free 159.
[ Dodano: 2010-12-19, 14:20 ]
Szczerze to ja się załamuję jak odbiera kobietaja.michal pisze:Wiesz co oni sami nie wiedzą co gadają

Lady Gaga
Lady Gaga
-
- Guru bezprzewodowy
Masz białą, czy czarną kartę?Niunia pisze: czyli mogę korzystać z CDMA ?
Można korzystać tylko na białej (tzn dualnej, w numerze seryjnym koło chipa ma CDMA).
Przed chwilą się dowiedziałem, ze prędkość polimitowa w Orange Free 59zl nieznacznie spada. Można normalnie korzystać z internetu.ja.michal pisze:Wiesz co oni sami nie wiedzą co gadają.
Zapytałem się, czy w regulaminie jest to jasno określone. Tak, prędkość spada do 32 Megabitów

- guteq
Ten pan z BOK Orange to chyba się przeniósł w czasie o rok do tyłu...ja.michal pisze:Wiesz co oni sami nie wiedzą co gadają.

Niestety jak widać na przykładnie Twojej rozmowy z BOK, facetom też opowiadanie bzdur idzie doskonaleNiunia pisze:Szczerze to ja się załamuję jak odbiera kobieta![]()

Jeśli masz kartę SIM dualną ('białą"), tak jak napisał marens, to CDMA na odpowiednim modemie (AnyData / Axxesstel) w OF 59 powinno działać bez zarzutu. BTW jeśli nie masz karty dualnej to Orange wymienia karty SIM na dualne, w większości przypadków bezproblemowo, mi nawet wymienili bezpłatnie.Niunia pisze:od marca mam OF 59zł, czyli mogę korzystać z CDMA ?
bwahahahamarens pisze:prędkość polimitowa w Orange Free 59zl nieznacznie spada. (...) do 32 Megabitów

Może BOK Orange cichaczem na nocnej zmianie wymienił całą sieć 3G na jakieś LTE albo coś?

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Czego to czlowiek się tu dowiaduje
muszę spytać o tę kartę. A co do prędkosci po limicie to ja mam 24kbit/s równiuteńko co miesiąc przez już prawie 3 lata.
[ Dodano: 2010-12-19, 18:40 ]
to prawie to samo co biuro automat 

[ Dodano: 2010-12-19, 18:40 ]
no bo jak bym napisała co ta kobieta bredziła to by nikt czytać nie chciałguteq pisze:facetom też opowiadanie bzdur idzie doskonale

Lady Gaga
Lady Gaga
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie 
tylkoguteq pisze:net mobilny 32 Mbps
Wszystko się zgadza, cokolwiek mniej mieści się w pojęciu domarens pisze:32 Megabitów

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Koledzy już napisali co i jak z kartą. Jakby nie działało po zmianie karty to ganiać Orange o uruchomienie CDMA na tej karcie bo czasem nie działa.Niunia pisze: Ja jeszcze jestem na starej 60 ale od marca mam OF 59zł, czyli mogę korzystać z CDMA ?
Nie no fajnie jak to pisze kobieta.Niunia pisze:Szczerze to ja się załamuję jak odbiera kobieta

[ Dodano: 2010-12-19, 19:47 ]
Niunia, tak w ogóle to teraz masz internet z kompresja czy bez? Z jakiego APN korzystasz? Obrazki dziwnie wyglądają?
- Niunia
- Stały użytkownik forum
No mam ten orange-owy czyli z kompresją, w APN wpisalam "internet" cos o tym czytałam, ale czy to ktos u siebie próbował i czy z pozytywnym skutkiem.
Lady Gaga
Lady Gaga
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możesz wyłączyć kompresję czyli aktywować vpn. Wtedy APN zmienia się z internet na vpn i wszystko śmiga bez kompresji.
Po pierwsze to lepiej wygląda wszystko.
Po drugie dopiero tedy widać jakie są na prawdę osiągi sieci. Kolegom HSPA lata po 6Mb/s.
Po pierwsze to lepiej wygląda wszystko.
Po drugie dopiero tedy widać jakie są na prawdę osiągi sieci. Kolegom HSPA lata po 6Mb/s.

- Niunia
- Stały użytkownik forum
A to dlatego, że w żaden sposób nie mogę sie z nimi dogadaćja.michal pisze:Nie no fajnie jak to pisze kobieta

[ Dodano: 2010-12-19, 21:36 ]
Kurczę a mój rekord to 4,4Mb/s. Spróbuję z tym apn, chociaz teraz z EDGE to max mam 255Kb/s.ja.michal pisze:Kolegom HSPA lata po 6Mb/s

Lady Gaga
Lady Gaga
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale nie działają szczęśliwe godziny (transmisja w tym czasie jest liczona do limitu).ja.michal pisze:Wtedy APN zmienia się z internet na vpn i wszystko śmiga bez kompresji
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Serio?wojteks pisze: Ale nie działają szczęśliwe godziny (transmisja w tym czasie jest liczona do limitu).

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak ktoś na forum pisał. Używam vpn ale nie mam szczęśliwych godzin to nie sprawdzę.ja.michal pisze:Serio?
Nie pomagam na PW!
-
Panowie o co chodzi z tymi szczęśliwymi godzinami w skrócie ?
Chce kupić starter Orange na święta za 20 zł. 1Gb.czy tez to będzie działać ?
Chce kupić starter Orange na święta za 20 zł. 1Gb.czy tez to będzie działać ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to tylko do większości nowych abonamentów jest.Modem pisze:Chce kupić starter Orange na święta za 20 zł. 1Gb.czy tez to będzie działać ?
Nie pomagam na PW!
-
- guteq
Nie, musisz ją wyjąć z modemu i zobaczyć czy jest biała i czy ciąg cyferek na stronie ze stykami kończy się napisem "CDMA"Niunia pisze:muszę spytać o tę kartę

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Tabelka jest tendencyjna i nieaktualna/niedokładna.Modem pisze:A tu takie fajne porównanie taryf.
Doładowanie simdaty za 50zł to 2GB na 90 dni, za 100zł mamy 6GB na 180dni.
Tak samo w Orange free na kartę za 50zł mamy 2.7GB na 90dni a za 100zł 7GB na 150 dni.
Play online na kartę jest ważny tylko 56 dni przy doładowaniu za 50zł.
Dla wielu osób ważniejszy jest czas ważności doładowania i zasięg niż ilość przesłanych danych.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I jeszcze byk jest na dole, że ceny są netto, a to są ceny brutto.
W Plusie na kartę teraz za 150zł jest w sumie 10GB ważne 6 miesięcy.
W Plusie na kartę teraz za 150zł jest w sumie 10GB ważne 6 miesięcy.
- Niunia
- Stały użytkownik forum
Jest czarna jak te telefoniczne. A co do APN to ustawiłam i wyskoczyło mi " Nie można połączyć ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia został zamknięty...." Więc u mnie jednak cos nie tak, aha i cały czas używam E220 bo E1752 przerywa strasznie na przedłużkach.guteq pisze:musisz ją wyjąć z modemu i zobaczyć czy jest biała
Lady Gaga
Lady Gaga