Witam,
Byłem niedawno na szkoleniu w firmie z branży inteligentnych budynków. Używali modemów gsm do wysyłania/odbierania sms i dzwonienia.
Jestem ciekaw na jakiej zasadzie działa integracja modemu z takim systemem. Pewnie zależy to od urządzenia, ale czy trzeba pisać osobny software do obsługi każdego modemu? Czy oprogramowanie modemów umożliwia łatwą współpracę z innymi systemami? A może są modemy, którymi można by sterować na zasadzie wejść cyfrowych (przypuszczam że funkcjonalność była by kiepska)?
Modem w systemach Inteligentnego Budynku
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modem w systemach Inteligentnego Budynku
Komendy AT -> http://en.wikipedia.org/wiki/Hayes_command_set
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tzn należało by napisać soft, który za pomocą komend AT wydawał by polecenia modemowi? A jak wygląda sytuacja z odbieraniem informacji z modemu? Też na tej zasadzie? Wystarczy też do obsługi sms? Jestem troszkę zielony w tych sprawach, ale zaciekawiło mnie to
Co do samego IB. Może ktoś siedzi w temacie? Na ile można polegać na komunikacji z takim systemem przez telefon - modem gsm? Na ile jest to niezawodne? Zakładając że nie będzie problemów z operatorem.

Co do samego IB. Może ktoś siedzi w temacie? Na ile można polegać na komunikacji z takim systemem przez telefon - modem gsm? Na ile jest to niezawodne? Zakładając że nie będzie problemów z operatorem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.kankn pisze:należało by napisać soft, który za pomocą komend AT wydawał by polecenia modemowi?
Program musi odpytywać modem np. co kilka sekund o odebrany SMS.kankn pisze:A jak wygląda sytuacja z odbieraniem informacji z modemu?
Na tyle ile są niezawodne modemy/telefony/zasilanie itp.kankn pisze:Na ile można polegać na komunikacji z takim systemem przez telefon - modem gsm?
Inna opcja to użyć zamiast SMSów trybu GPRS (moduł pracuje jako modem a program komunikuje się po IP jak każde łącze internetowe).
Nie pomagam na PW!