Jest to mój pierwszy post a zarazem temat na tym forum wiec chciałbym sie przywitać

U siebie w domu od lat miałem Neostrade , wiec problemu nie było bo router z adsl ( na początku kablowy , poźniej wifi) i już.
Ale teraz przeprowadzam sie do innego miasta , w wynajmowanym mieszkaniu jest do czerwca umowa na neta a właściciel nie chce jej zrywać, podawał nazwę dostawcy ale nie pamietam ... wiec mam zaoferowany internet 2MB/s tylko ze tu pojawia sie coś z czym nie miałem do czynienia .
Internet jest doprowadzony do mieszkania kablem z końcówka 8P8C (RJ-45) tyle ze własciciel mowi ze jak sie sprowadzę to zebym mu podał nr MAC karty sieciowej bo tam jest modem/router w piwnicy ustawiony przez dostawce i oni musza do bazy wprowadzić moj nr bo inaczej nie zadziała mi internet - a wiec jest zrobiona jakaś sieć i jest bramka MAC.
Teraz chciałbym zapytać :
- Jak to działa ze mam zapewnione 2MB/s ?
- Czy da sie jakoś to rozdzielić bo chciałbym i ja i moja dziewczyna móc korzystać z internetu w komputerze .
Jakiś zwykły HUB wystarczy ? /( czy posiada on nr mac by był przez bramke zaakceptowany ? )
Czy jest możliwość by utworzyć to podzielenie jako wifi ?
Bardzo proszę o pomoc