Novatel Ovation MC996D

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Novatel Ovation MC996D

Post autor: PiotrG-dz »

Hej! mam pytanie czy modemy tej firmy są dobre min ten > Novatel Ovation MC996D bo jest możliwość nabycia go u mnie w mieście z odbiorem osobistym.Czy może poczekać 6 miesięcy na modemy LTE ? PZDR ;-)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Novatel Ovation MC996D

Post autor: ja.michal »

Zależy w jakiej sieci chcesz używać. Mówię o LTE. W sumie tylko CP coś z LTE kombinuje i na dziwnej częstotliwości.
Teraz będzie bardziej popularne jednak HSPA+.
Do tego ten model widzę, że ma HSPA/HSPA+ na 900 MHZ i 2100 MHz co może się w Polsce przydać za jakiś niedługi czas.

Modemy LTE i zasięg sieci będzie mały i ceny wysokie więc wg mnie nie warto inwestować w to na razie.
Jak ten Novatel będzie w dobrej cenie to chyba warto brać. Do tego firma z USA jeśli to ma znaczenie dla Ciebie.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Post autor: PiotrG-dz »

A która z tych 2 firm jest lepsza NOVATEL czy Sierra ?Bo cenowo modemy tych firm są identyczne.
Czy Novatel ma coś takiego samego jak Tru-install w SW ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Powiedziałbym, że porównywalne są. Na plus Sierry przemawia support (wszystko jest na stronie praktycznie i pomagają via email) i dostępna dokumentacja szeroka.

Jeśli chodzi o instalowanie z urządzenia to praktycznie wszystko już to ma. Nie wiem jak MC996D ma.
ODPOWIEDZ