Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
Witam. Mam problem z konfiguracją access pointa WL-5460ap airlive (czy ovislinka) pod radiówkę z PPPoE. Wcześniej miałem kartę PCI pod komputerem, jednak wczoraj kupiłem netbooka i przy okazji tego AP. Włączyłem tryb WISP + Universal Repeater, ustawiłem w WAN połączenie pppoe, wyłączyłem DHCP i działało przez jakieś pół godziny, potem sygnał wi-fi zanikł. Męczyłem się cały wieczór - nie działało. Dzisiaj zrezygnowałem z WISP + UR, włączyłem samo WISP i skonfigurowałem - nie działa. Zrzut z zakładki system:
Rozwiązałem problem do tego momentu, że mam sieć WiFi w domu, łapie ją na netbooku i PC, komputery się znajdują przez ping. Ale nie mają połączenia z siecią. Ani komputery ani nawet AP, próbowałem przez ssh pingować jakiekolwiek adresy - bez skutku. Nie mogę nic poradzić, niby połączenie jest dobrze, pppoe się łączy. To może być wina dostawcy?
Zmieniam front, schodzę na samo WISP, repeater nie spełnia samej funkcjonalności. Nie mam chyba zabezpieczenia na MAC, ale spróbuję.
@edit - nie działa nadal, może to coś z softem?
@edit2 - Udało mi się samemu rozwiązać problem Wystarczyło samodzielnie dopisać adresy serwerów DNS do ustawień TCP/IP w połączeniu lokalnym na komputerach. Jakby ktoś nie mógł znaleźć - konfiguracja AP - Other - Log, włączyć i znaleźć adresy DNS