Jak zlapac EDGE 15km od nadajnika.Pomocy????????

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
speed2red
Początkujący użytkownik forum

Jak zlapac EDGE 15km od nadajnika.Pomocy????????

Post autor: speed2red »

Mieszkam w Płaskiej woj.Podlaskie kolo augustowa moj najblizszy nadajnik znajduje sie okolo 15-20 km od mojego domu.Jaka antene powinienem wybrac zeby zlapac zasieg EDGE????????POMOCY!!!!!!!!!! :( :( :(
Ludzie pomocy!:((((((((((
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jak zlapac EDGE 15km od nadajnika.Pomocy????????

Post autor: magmike »

Na pewno kierunkową, kierunek zachód ;-)
pozdrawiam, magmike
speed2red

a jezeli nie zlapie zasiegu edge to antena dużo wzmocni moj sygnal GPRS (przesylanie danych)
...a i jeszcze jedno czy antene musze koniecznie montowac na dachu???
Nie pisz jednego posta pod drugim.Korzystaj z opcji Obrazek Moderator ->Ufo atakuje
Odys
Użytkownik forum

Post autor: Odys »

speed2red pisze: ...a i jeszcze jedno czy antene musze koniecznie montowac na dachu???
Wg mnie im wyżej tym lepiej, ja już przygotowałem maszt pod antenę na dachu, jak dostane antene to będzie na wysokości ok.14m nad ziemią, zastanawiam się tylko jak to będzie latem podczas burzy...bo w końcu to dom bez pioruchrona a na tej wysokości to ta antena będzie robiła za piorunochron

W linii prostej masz 19-20km i po drodze lasy,lasy...pytanie czy samo złapanie EDGE równa się transfer 20KB/s...O tym nie mam pojęcia i sam jestem ciekaw.
speed2red

Nie mam pojęcia czy cos to da ale spróbowac trzeba :) Moze sie uda <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> odpowiem :) :)
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Napisz może jaka sieć.

Do Odysa, jak nie ma w pobliżu wyższych punktów niż Twój masz to proponowałbym zrobić Ci piorunochron na tym maszcie, bo skutki uderzenia pioruna w antenę mogą być mało przyjemne.
ODPOWIEDZ