W chwili obecnej użytkuję ZTE MF 330 z Orange Free i jestem raczej zadowolony - nie zrywa połączeń, nie ma też problemów z zasięgiem, jednak to jest już starszy model i nie oferuje pełnej przepustowości. Muszę teraz zakupić modem do drugiego komputera i chciałbym wykorzystać fakt mieszkania w zasięgu HSDPA. I tu pojawia się problem, przeglądając oferty w internecie mocno się pogubiłem, jak zdążyłem zauważyć jest spore zamieszanie z obsługą przepustowości 7,2 przez poszczególne modele, wielką niewiadomą jest też dla mnie jakość urządzeń oferowanych przez poszczególnych producentów. Ceny są zbliżone (przynajmniej na allegro) i naprawdę nie wiem co wybrać.
Modem musi spełniać następujące warunki:
- HSDPA 7,2/2
- PCMCI lub ExpressCard + przejściówka
- Stabilność i czułość nie gorsza od obecnie posiadanego
- mile widziane gniazdo anteny zew.
- jak najlepsza jakość i trwałość
- cena jak najniższa

Co do drugiego punktu - nie wiem czy jest sens bawić się w przejściówki, jednak z drugiej strony istnieje możliwość, że w niedługim czasie wymienię laptopa na nowy model, a w nich PCMCI nie ma.
Osobnym tematem jest kwestia wyboru producenta. Czy lepiej kupić droższą i z krótszą gwarancją Sierrę AirCard 880 PCMCIA czy może Optiona GtMAX HSDPA 7,2 lub Huawei'a E630 HSDPA7.2.
decyzję muszę podjąć w miarę szybko i nie starczy mi czasu na samodzielne zgłębienie tematu więc zdaję się na waszą wiedzę.