Witam !
Posiadam internet oraz kablówkę z UPC . Router firmy NETGEAR . Model : RangeMax Wireless Router WPN824 v2 [4 wejścia LAN i jedno internetowe]. Łącze 10 mb /s. Sterowniki na obu komputerach są zaktualizowane.
Problem wygląda następująco : routera używam przez 2 laptopy, obydwa przez WiFi . co jakiś czas [no raz na tydzień , dwa ] na jednym z komputerów mam błąd w postaci informacji , że klusz zabezpieczeń jest niepoprawny. Reset komp, rozłączanie i ponowne łączenie nie pomagało więc zawsze resetowałem router w tej sytuacji . Ale to nie o tym chciałem pisać . Dziś tak jak zwykle otrzymałem ten błąd i zrobiłem restart routera . Jakie było moje zdziwienie gdy wywaliło mi kablówkę i zerwało połączenie na dwóch komputerach . Z kablówką się uporałem w końcu , problem ciągle istnieje z laptopami . Jeden z nich jest starym modelem HP więc w przeszłości skonfigurowałem router na połączenie WPA -PSK TKIP zamiast WPA2 - PSK i AES ponieważ nie obługuje - taka informacja dodatkowa . Przy podłączeniu kabla pod Inthernet w routerze obydwa komputery miały połączenie lokalne tylko . Z ciekawości podłączyłem pod LAN 4 . No i tu przeżyłem szok bo na tym starym HP mam internet , na nowym ASUS'ie [Vista Home Premium x32] cały czas lokalne . Gdy poszukiwałem błędu wyskoczyło mi , że system ma problem z znalezieniem dobrze znanego hosta www.microsoft.com [domeny DNS] . Nie mam pojęcia co zrobić bo skończyły mi się pomysły . Ponadto przełączyłem na chwilę z gniazda LAN na Inthernet i kompletnie straciłem internet . W żadnym gniaździe już nie działa . Przy podłączeniu do gniazda internetowego diodka świeci na pomarańczowo [ zawsze była zielona ] . Lampka WiFi cały czas mryga jak powinna. Odłączyłem kabel od routera i podłączyłem bezpośrednio do laptopów . Nadal połączenie tylko lokalne posiadam [lub ograniczone].
byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc,
pozdrawiam Caspar
Już robiłem:
- wszelkie kombinacje restartów
- tworzyłem nowe połączenia
- ustawiałem ręczne połączenia IPv4
- zmieniałem zabezpieczenia routera przez witrynę
PS. Jeśli chce podłączyć internet na tym starym HP muszę całkowicie usunąć sieć na drugim kompie [ czemu? dlaczego? nie mam pojęcia , ale tak działa ]. Aha, kabel jestp odpięty w tej sytuacji do wejścia 4 LAN
Problem z routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum