Moje doswiadczenia z WiFi siegaja konca lat 90 i poczatkow 2k, kiedyto na owczesnych urzadzeniach (np. WAP-1950 firmy planet, jeszcze bez certyfikatu WiFi) przesylalem internet na 2,4 GHz do poszczegolnych blokow sieci osiedlowej, osiagajac czasem dystans ponad 10km, dlatego wlasnie jedna z moich mysli byla tez aby utworzyc system anten, jednak pamietam doswiadczenia doswiadczenia sprzed 10 lat iz zbyt dlugie okablowanie do anten niebardzo wchodzi w gre.
Czasy sie troszke zmienily i technologia w tej dziedzinie takze, ale fizyka dalej pozostaje tasama
Zalaczylem schemat magazynu ktory jest "gwozdziem programu"
schemat magazynu
jak na nim widac problemem sa uwarunkowania konstrukcyjne, i to ze regly (oczywiscie uziemione zgodnie z obowiazujacymi normami europejskimi) stanowia swego rodzaju klatka Faradaya co znacznie obniza zasieg.
Przeprowadzajac doswiadczenie z laptopem i prostym AP firmy Netgear (wlasna mala antenk) ktorego na odpowiednio dlugiej skretce ciagalem w zakamarki magazynu, i na tej podstawie wyciaglem wniosek ze aby pokryc cala powierzchnie potrzebowalbym max 10 AP zakladajac ze da sie uruchomic roaming w WiFi, lata temu bylem przekonany ze cos w tym stylu jest mozliwe i niewiedziec czemu utkwil mi w pamieci obrazek z user manual od WAP-1950, ktory niezwlacznie odnalazlem:
http://www.cyberstrefa.pl/planet/new_site/glowna/wapy/wap1950.htm
A to cytat z odnalezionej stronki:
"STATION ADAPTER - AP
Opcja ta pozwala na dołączenie kilku WAP-ów do sieci strukturalnej, których zadaniem jest pozwolić na dostęp do sieci użytkownikom z kartami bezprzewodowymi typu WL-8300, 3550 w dowolnym punkcie objętym przez zasięg tych WAP-ów. Ponadto opcja ta ma za zadanie automatyczne przełączenie użytkownika zalogowanego do sieci z jednego punktu dostępowego do drugiego w momencie np. przemieszczania się użytkownika bez potrzeby przelogowywania się. (roaming)"
Problem polega na tym ze dzis pewnie niesposob spotkac WAP-1950, choc mam 2 szt. wycofane z niegdys prowadzonej sieci jako przestarzale z czego jeden ma spalona siecowke od wyladowania atmosferycznego

no i pozatym te radiowki niesa kompatybilne z certyfikatem WiFi (chyba ze istnieje software ktory zmienia parametry radia, modulacji itp.) a wlasnie zalezy mi na tym aby kazdy nowy komputer, palmtop, smartphone, barcod scanner ladnie z tym wszystkim wspolpracowaly
Myslalem ze jesli w zeszlym stuleciu radiowki mogly roamingowac to dzis tez to robia
Dla zainteresowanych dodam ze caly problem to fakt iz w firmie wszystko pracuje na bazie AS400 firmy IBM ktorego interface wykonujacy np. rejestracje musi w ciagu calej pracy byc poodlaczony, jesli na chwile straci komunikacje z serverem wymaga ponownego logowania a dane z poprzedniej przerwanej sesji nieda sie odtworzyc.
PS. wszystkim wypowiadajacym sie z gory dziekuje, niespodziewalem sie tak szybkich odpwoiedzi