Internet radiowy i TP-Link TL-WN321G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fifian
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy i TP-Link TL-WN321G

Post autor: fifian »

Witam! Jakiś czas temu zakupiłem sobie kartę na USB ponieważ chciałem mieć WiFi w domu tak aby móc połączyć się z nim Motorola Milestone. Schody zaczynają się właśnie w tym momencie.. Jestem kompletnie, ale to kompletnie zielony i nie mam pojęcia jak stworzyć taką sieć WiFi. Sprawa wygląda tak: posiadam internet radiowy, nie mam żadnego modemu, antena jest bezpośrednio podłączona do karty sieciowej. Adapter USB podłączam i..i co dalej? Dołączone oprogramowanie się nie uruchamia, pobrałem więc zamiennik od producenta chipsetu czy jak to się nazywa. Adapter posiada tryb Soft AP i właśnie przez niego chce udostępnić internet. Ok podłączyłem adapter, uruchamiam oprogramowanie, wybieram tryb pracy Soft AP, coś się zmienia, telefon wykrywa dwie różne sieci WiFi. Wybieram jedną, wpisuje ten wep czy jak to się zwie. Telefon się łączy jednak internet nie działa, zupełnie jakby go nie było. Proszę wszystkich w temacie o pomoc.. krok po kroku co powinienem zrobić lub napisać jakoś ogólnie. Adapter kosztował mnie 60 zł, nie chce aby te pieniądze poszły w błoto. :/ Oczywiście zdaje sobie sprawę, że komputer w trybie soft ap będzie musiał cały czas działać..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet radiowy i TP-Link TL-WN321G

Post autor: wojteks »

fifian pisze:. Adapter USB podłączam i..i co dalej?
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>, wcześniej jeszcze sprawdź IP od dostawcy bo mogą być z tej samej puli co przydzielane przez ICS i będzie problem.
Nie pomagam na PW!
fifian

No ok..dzięki. Ale do których ustawień mam się zastosować?? :( i co masz na myśli mówiąc będzie problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fifian pisze:. Ale do których ustawień mam się zastosować?
ICS musisz włączyć na karcie WiFi z której masz internet, włączając go wskażesz kartę USB która tworzy SoftAP. Włączenie ICS przypisze tej karcie jakieś IP. Niestety jeżeli IP od dostawcy masz 192.168.1.xxx i na kartę SoftAP dostaniesz 192.168.1.1 to podział interentu nie zadziała. Możesz to sprawdzić poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> po włączeniu ICSa
Nie pomagam na PW!
fifian

ICS musisz włączyć na karcie WiFi z której masz internet
Ale ja nie mam internetu przez kartę Wifi tylko taką zwykłą..na AGP czy PCIe nie wiem dokładnie :niepewny: niee, moje IP zaczyna się 10.x.xx.xx. Dzięki ze starasz się mi pomóc ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fifian pisze:Ale ja nie mam internetu przez kartę Wifi tylko taką zwykłą
Obojętne.
fifian pisze:moje IP zaczyna się 10.x.xx.xx.
No to na tej karcie włącz ICS wskazując że to ma być do karty USB i powinno wystarczyć.
Nie pomagam na PW!
fifian

No to na tej karcie włącz ICS wskazując że to ma być do karty USB i powinno wystarczyć.
yyy... nie radze sobie :/ zrobiłem jak na zdjęciu które zamieszczam i nic to nie dało. Nie mam pojęcia jak zrobić jak ty to mówisz "włącz ICS wskazując że to ma być do karty USB" :/

Tutaj zdjęcie: http://zapodaj.net/895c3234b19a.jpg.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Zaznaczyłeś "Zezwalaj innym użytkownikom...." i to powinno wystarczyć.
Zawsze możesz użyć kreatora.
Nie pomagam na PW!
fifian

Niestety nic to nie dało. Telefon nie wykrywa żadnej sieci, wydaje mi się, że karta podłączona do usb też za bardzo nie pracuje gdyż dioda świeci się raz na kilka sekund.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

fifian pisze: Telefon nie wykrywa żadnej sieci,
No to masz ten SoftAP czy nie. Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Nie pomagam na PW!
fifian

Mam. Poddaje się.. w życiu nie uda mi się tego skonfigurować.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Oglos sie na forum, ze dajesz czteropak piwa wzamian za konfiguracje. Wroclaw jest na tyle duzy, ze na pewno jakis biedny student sie pokusi.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ