Problem ze stabilnym działaniem internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem ze stabilnym działaniem internetu
Witam wszystkich
Próbuję skonfigurować AP'ka żebym mógł korzystać bezprzewodowo z internetu ale mam z tym duży problem.
Posiadam internet radiowy na 5GHz.
Kiedy podpinam skrętkę do komputera, to ustala mi na lapku adres IP 192.168.88.35
brama: 192.168.88.1, serwer dhcp i dns ma taki sam adres jak brama.
Resetuję Ap'ka, podłączam kabel do portu WAN. Port ten ma ustawione dynamiczne IP i wydaje mi się że już internet powinien działać, niestety nic takiego nie ma miejsca.
Dopiero kiedy przepnę kabel do jednego z portów LAN, to wtedy internet działa. Tylko że co chwile tracę połączenie.
Pomyślałem żeby ustawić w DHCP póle adresów od 192.168.1.100 do 192.168.1.199 ale nawet wtedy komputer ustala sobie adres 192.168.88.x.
Co robię nie tak?
Próbuję skonfigurować AP'ka żebym mógł korzystać bezprzewodowo z internetu ale mam z tym duży problem.
Posiadam internet radiowy na 5GHz.
Kiedy podpinam skrętkę do komputera, to ustala mi na lapku adres IP 192.168.88.35
brama: 192.168.88.1, serwer dhcp i dns ma taki sam adres jak brama.
Resetuję Ap'ka, podłączam kabel do portu WAN. Port ten ma ustawione dynamiczne IP i wydaje mi się że już internet powinien działać, niestety nic takiego nie ma miejsca.
Dopiero kiedy przepnę kabel do jednego z portów LAN, to wtedy internet działa. Tylko że co chwile tracę połączenie.
Pomyślałem żeby ustawić w DHCP póle adresów od 192.168.1.100 do 192.168.1.199 ale nawet wtedy komputer ustala sobie adres 192.168.88.x.
Co robię nie tak?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem ze stabilnym działaniem internetu
ISP blokuje rozdzielanie sieci. W pierwszej kolejnosci w AP musisz sklonowac MAC komputera. Poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Nie pomagam na PW.
-
Tylko czy klonowanie MAC ma sens? Bo tak samo się dzieje na kilku laptopach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez szklanej kuli nie jestem w stanie ocenic jakich zabezpieczen uzywa twoj ISP. Dlatego probujemy w pierwszej kolejnosci standartowe rozwiazania.
To ze dostajesz zawsze ten sam IP i zachowanie przy podlaczeniu w port LAN sugeruje MAC.
To ze dostajesz zawsze ten sam IP i zachowanie przy podlaczeniu w port LAN sugeruje MAC.
Nie pomagam na PW.
-
MAC zawsze mogę spróbować sklonować ale z którego laptopa, skoro na każdym jest taki sam objaw?
Wcześniej przez ponad rok czasu wszystko fajnie działało ze skrętką wpiętą do portu LAN.
Wcześniej przez ponad rok czasu wszystko fajnie działało ze skrętką wpiętą do portu LAN.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego na ktorym chodzi net po wpieciu sie skretka bezposrednio do laptopa.
Nie pomagam na PW.
-
A jeśli działa na każdym z których posiadam w domu?;)
Już sam nie wiem w czym jest problem. Siedzę teraz z laptopem koło AP'ka i działa stabilnie od 2 godzin ale zauważyłem, że jeśli zejdę piętro niżej to co kilka minut zrywa mi połączenie. Myślałem że może sygnał jest słaby ale cały czas mam przynajmniej 4 kreski na 5 możliwych.
Już sam nie wiem w czym jest problem. Siedzę teraz z laptopem koło AP'ka i działa stabilnie od 2 godzin ale zauważyłem, że jeśli zejdę piętro niżej to co kilka minut zrywa mi połączenie. Myślałem że może sygnał jest słaby ale cały czas mam przynajmniej 4 kreski na 5 możliwych.
Ostatnio zmieniony 2011-03-28, 14:57 przez erulf, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> o którym już było napisane.erulf pisze:A jeśli działa na każdym z których posiadam w domu?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli wszystko co pisalem psu na bude.erulf pisze:Siedzę teraz z laptopem koło AP'ka i działa stabilnie od 2 godzin ale zauważyłem, że jeśli zejdę piętro niżej to co kilka minut zrywa mi połączenie.
Kreski to tylko moc sygnalu, nie wiesz nic na temat jakosci. IMHO wina polaczenia: przeskanuj wszstkie kanaly, poszukaj zrodel zaklocen.erulf pisze:Myślałem że może sygnał jest słaby ale cały czas mam przynajmniej 4 kreski na 5 możliwych.
Nie pomagam na PW.