Problem ze stabilnym działaniem internetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
erulf
Początkujący użytkownik forum

Problem ze stabilnym działaniem internetu

Post autor: erulf »

Witam wszystkich
Próbuję skonfigurować AP'ka żebym mógł korzystać bezprzewodowo z internetu ale mam z tym duży problem.

Posiadam internet radiowy na 5GHz.
Kiedy podpinam skrętkę do komputera, to ustala mi na lapku adres IP 192.168.88.35
brama: 192.168.88.1, serwer dhcp i dns ma taki sam adres jak brama.

Resetuję Ap'ka, podłączam kabel do portu WAN. Port ten ma ustawione dynamiczne IP i wydaje mi się że już internet powinien działać, niestety nic takiego nie ma miejsca.
Dopiero kiedy przepnę kabel do jednego z portów LAN, to wtedy internet działa. Tylko że co chwile tracę połączenie.
Pomyślałem żeby ustawić w DHCP póle adresów od 192.168.1.100 do 192.168.1.199 ale nawet wtedy komputer ustala sobie adres 192.168.88.x.

Co robię nie tak?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem ze stabilnym działaniem internetu

Post autor: key »

ISP blokuje rozdzielanie sieci. W pierwszej kolejnosci w AP musisz sklonowac MAC komputera. Poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Nie pomagam na PW.
erulf

Tylko czy klonowanie MAC ma sens? Bo tak samo się dzieje na kilku laptopach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Bez szklanej kuli nie jestem w stanie ocenic jakich zabezpieczen uzywa twoj ISP. Dlatego probujemy w pierwszej kolejnosci standartowe rozwiazania.

To ze dostajesz zawsze ten sam IP i zachowanie przy podlaczeniu w port LAN sugeruje MAC.
Nie pomagam na PW.
erulf

MAC zawsze mogę spróbować sklonować ale z którego laptopa, skoro na każdym jest taki sam objaw?
Wcześniej przez ponad rok czasu wszystko fajnie działało ze skrętką wpiętą do portu LAN.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego na ktorym chodzi net po wpieciu sie skretka bezposrednio do laptopa.
Nie pomagam na PW.
erulf

A jeśli działa na każdym z których posiadam w domu?;)

Już sam nie wiem w czym jest problem. Siedzę teraz z laptopem koło AP'ka i działa stabilnie od 2 godzin ale zauważyłem, że jeśli zejdę piętro niżej to co kilka minut zrywa mi połączenie. Myślałem że może sygnał jest słaby ale cały czas mam przynajmniej 4 kreski na 5 możliwych.
Ostatnio zmieniony 2011-03-28, 14:57 przez erulf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

erulf pisze:A jeśli działa na każdym z których posiadam w domu?
To sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> o którym już było napisane.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

erulf pisze:Siedzę teraz z laptopem koło AP'ka i działa stabilnie od 2 godzin ale zauważyłem, że jeśli zejdę piętro niżej to co kilka minut zrywa mi połączenie.
Czyli wszystko co pisalem psu na bude.
erulf pisze:Myślałem że może sygnał jest słaby ale cały czas mam przynajmniej 4 kreski na 5 możliwych.
Kreski to tylko moc sygnalu, nie wiesz nic na temat jakosci. IMHO wina polaczenia: przeskanuj wszstkie kanaly, poszukaj zrodel zaklocen.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ