[problem] Coś nie tak z wi-fi mv500.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Coś nie tak z wi-fi mv500.
Witam!
A ja mam taki problem z mv500...a nawet kilka:
1. nie załącza mi załaczników do poczty (przez outlooka i przez przeglądarke też), nie mogę zalogować się na Gmaila itp. jak mam podłączony laptop przez wi-fi. Jak podłącze kabel to śmiga bez problemu.
2. Nie mogę też zabezpieczyć sieci, jak zaznaczam Szyfrowanie WPA2-PSK, podaję 10 znaków (cyfry - takie miałem przy mv400) i jak wpisuję klucz sieciowy to nie chce się połączyć, jak wyłączę zabezpieczenie, to nie ma problemu. Jest też przy tym ustawienie ważności klucza w minutach...??? nie wiem o co chodzi.
Miałem wcześniej mv400 (oddałem na gwarancję bo mi padł), tam jak raz ustawiałem wi-fi, to przez 2 lata nic nie dotykałem. Nie zmieniałem też żadnych ustawien na kompie ani w outlooku, włożyłem tylko do nowego kartę SIM. Chciałem przy przedłużaniu nowy mv400 albo 410, ale powiedzieli, że mv500 to Mercedes...no i mam mercedesa...a ja wolę volkswagena!
Proszę o jakieś podpowiedzi, pozdrawiam, dejwid.
A ja mam taki problem z mv500...a nawet kilka:
1. nie załącza mi załaczników do poczty (przez outlooka i przez przeglądarke też), nie mogę zalogować się na Gmaila itp. jak mam podłączony laptop przez wi-fi. Jak podłącze kabel to śmiga bez problemu.
2. Nie mogę też zabezpieczyć sieci, jak zaznaczam Szyfrowanie WPA2-PSK, podaję 10 znaków (cyfry - takie miałem przy mv400) i jak wpisuję klucz sieciowy to nie chce się połączyć, jak wyłączę zabezpieczenie, to nie ma problemu. Jest też przy tym ustawienie ważności klucza w minutach...??? nie wiem o co chodzi.
Miałem wcześniej mv400 (oddałem na gwarancję bo mi padł), tam jak raz ustawiałem wi-fi, to przez 2 lata nic nie dotykałem. Nie zmieniałem też żadnych ustawien na kompie ani w outlooku, włożyłem tylko do nowego kartę SIM. Chciałem przy przedłużaniu nowy mv400 albo 410, ale powiedzieli, że mv500 to Mercedes...no i mam mercedesa...a ja wolę volkswagena!
Proszę o jakieś podpowiedzi, pozdrawiam, dejwid.
-
- Użytkownik forum
Re: [problem] Coś nie tak z wi-fi mv500.
Witam podepne sie pod temat ja mam ten sam problem z tym mv5oo jak mam polaczenie tylko przez wi-fi do poczty na wp juz sie nie zaloguje tak samo mam z allegro i facebookiem
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Co to MTU?
A co to jest MTU? Przeszukałem wszystkie zakładki w ustawieniach sieciowych i nie znalazłem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [problem] Coś nie tak z wi-fi mv500.
MTU ustawiasz na komputerze.
Sprawdz ping -l 1500 google.pl czy przechodzi bez segmentacji, potem zniejszaj wartosc az do skutku. Ta wartosc to twoj maksymalny MTU.
Sprawdz ping -l 1500 google.pl czy przechodzi bez segmentacji, potem zniejszaj wartosc az do skutku. Ta wartosc to twoj maksymalny MTU.
Nie pomagam na PW.
-
Ustawienie MTU pomogło.
Dzięki wojteks i key, ustawienie MTU pomogło, teraz śmiga:) Key, sorki, ale spomogłem się poszukaniem w googlach co z tym pingiem, bo dla takiego laika jak ja odnośnie wywoływania serwerów ifo było za szczupłe. Dla takich samych laików jak ja posyłam link:
http://www.tweaks.pl/czytaj,jak_ustawic_mtu,135.html
Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam!
[ Dodano: 2011-04-05, 20:12 ]
Ale dalej nie mogę zabezpieczyć sieci. Jak ustawię klucz sieciowy to przy podłączaniu prosi o wpisanie i potwierdzenie i nic się nie dzieje, łączy łączy łączy i tyle.
Why?
Pozdrawiam.
http://www.tweaks.pl/czytaj,jak_ustawic_mtu,135.html
Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam!
[ Dodano: 2011-04-05, 20:12 ]
Ale dalej nie mogę zabezpieczyć sieci. Jak ustawię klucz sieciowy to przy podłączaniu prosi o wpisanie i potwierdzenie i nic się nie dzieje, łączy łączy łączy i tyle.
Why?
Pozdrawiam.