Problem z transferem plików Netgear DGN2200
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z transferem plików Netgear DGN2200
Witam Wszystkich,
posiadam router Netgear DGN 2200, do którego podłączyłem dysk USB. Do routera podłączony jest także ap/repeater, który działa w standardzie "b/g", komp z kartą wifi też w takim standardzie, komp po kablu i laptop po "ence". Najwolniejsze urządzenia wyznaczają prędkość transmisji czyli wszystko działa w standardzie g. Mój problem polega na tym, że kopiowanie danych drogą radiową w obu kierunkach wynosi średnio 1,5MB/s a po kablu ok. 2,5 MB/s. Opcje połączenia do netu nic tutaj nie mają (transfer wew. LAN'u) więc nie będe rozpisywał się o konfiguracji. Jeśli chodzi o wifi to nic nie zakłóca ani żaden sąsiad nie nadaje na moim kanale. Ustawione "up to 300Mb/s" a żadnych dodatkowych ustawień dotyczących transferu plików w menu routera nie znalazłem. Pytanie: co może powodować tak wolną transmisję? Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi. Dodam tylko, ze do routera wgrany jest najnowszy firmware.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-04-12, 17:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
posiadam router Netgear DGN 2200, do którego podłączyłem dysk USB. Do routera podłączony jest także ap/repeater, który działa w standardzie "b/g", komp z kartą wifi też w takim standardzie, komp po kablu i laptop po "ence". Najwolniejsze urządzenia wyznaczają prędkość transmisji czyli wszystko działa w standardzie g. Mój problem polega na tym, że kopiowanie danych drogą radiową w obu kierunkach wynosi średnio 1,5MB/s a po kablu ok. 2,5 MB/s. Opcje połączenia do netu nic tutaj nie mają (transfer wew. LAN'u) więc nie będe rozpisywał się o konfiguracji. Jeśli chodzi o wifi to nic nie zakłóca ani żaden sąsiad nie nadaje na moim kanale. Ustawione "up to 300Mb/s" a żadnych dodatkowych ustawień dotyczących transferu plików w menu routera nie znalazłem. Pytanie: co może powodować tak wolną transmisję? Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi. Dodam tylko, ze do routera wgrany jest najnowszy firmware.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-04-12, 17:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 16:11 przez pit_espe, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z transferem plików Netgear DGN2200
Czyli to może być maksymalna wydajność portu USB w tym routerze. Sprawdź transfer z komputera po kablu na drugi kablowy a potem z kabla na WiFi "n".pit_espe pisze:a po kablu ok. 2,5 MB/s.
To może mocno degradować transmisję po WiFi, nie spodziewaj się jednak więcej niż 2.5MB/s w "g"pit_espe pisze: Do routera podłączony jest także ap/repeater
Odłącz repeater i przetestuj po samym "n"
W "g" 2.8MB/s to praktycznie maksimum.pit_espe pisze:Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi.
Nie pomagam na PW!
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jakim protokołem udostępniasz SAMBA czy FTP?
U mnie po "n":
Samba - 1 - 1,5MB/s
FTP - 5-5,5MB/s
Router jak w podpisie.
U mnie po "n":
Samba - 1 - 1,5MB/s
FTP - 5-5,5MB/s
Router jak w podpisie.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie bedzie wiecej niz po kablu. Routerki maja stosunkowo wolne procesory (200...250 MHz) i malo RAMu, wiec nie oczekuj cudow. Jesli chcesz pracowac z duza iloscia danych, zastanow sie nad NASem.pit_espe pisze:Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi.
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Udostepnienie idzie przez sambe, ftp nie wlaczelem. Czyli rozumiem, ze to jest standard przy trasferze plikow dysku podpietego do routera. troche malo... gdzies czytalem, ze po kablu da sie w praktyce wyciagnac ok. 12MB/s
w weekend sprobuje sprawdzic po samej "ence" i napisze co i jak. Gdyby komus udalo sie jednak wpasc na pomysl jak poprawic transfer to prosze o rady. Dziekuje za pomoc.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wywal sambe, ftp ma mniej overhead, powinno chodzic szybciej.pit_espe pisze:Gdyby komus udalo sie jednak wpasc na pomysl jak poprawic transfer to prosze o rady.
Nie pomagam na PW.