Problem z transferem plików Netgear DGN2200

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pit_espe
Początkujący użytkownik forum

Problem z transferem plików Netgear DGN2200

Post autor: pit_espe »

Witam Wszystkich,
posiadam router Netgear DGN 2200, do którego podłączyłem dysk USB. Do routera podłączony jest także ap/repeater, który działa w standardzie "b/g", komp z kartą wifi też w takim standardzie, komp po kablu i laptop po "ence". Najwolniejsze urządzenia wyznaczają prędkość transmisji czyli wszystko działa w standardzie g. Mój problem polega na tym, że kopiowanie danych drogą radiową w obu kierunkach wynosi średnio 1,5MB/s a po kablu ok. 2,5 MB/s. Opcje połączenia do netu nic tutaj nie mają (transfer wew. LAN'u) więc nie będe rozpisywał się o konfiguracji. Jeśli chodzi o wifi to nic nie zakłóca ani żaden sąsiad nie nadaje na moim kanale. Ustawione "up to 300Mb/s" a żadnych dodatkowych ustawień dotyczących transferu plików w menu routera nie znalazłem. Pytanie: co może powodować tak wolną transmisję? Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi. Dodam tylko, ze do routera wgrany jest najnowszy firmware.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-04-12, 17:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 16:11 przez pit_espe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z transferem plików Netgear DGN2200

Post autor: wojteks »

pit_espe pisze:a po kablu ok. 2,5 MB/s.
Czyli to może być maksymalna wydajność portu USB w tym routerze. Sprawdź transfer z komputera po kablu na drugi kablowy a potem z kabla na WiFi "n".
pit_espe pisze: Do routera podłączony jest także ap/repeater
To może mocno degradować transmisję po WiFi, nie spodziewaj się jednak więcej niż 2.5MB/s w "g"

Odłącz repeater i przetestuj po samym "n"
pit_espe pisze:Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi.
W "g" 2.8MB/s to praktycznie maksimum.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Jakim protokołem udostępniasz SAMBA czy FTP?
U mnie po "n":
Samba - 1 - 1,5MB/s
FTP - 5-5,5MB/s
Router jak w podpisie.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pit_espe pisze:Wydaje mi się, że powinno być przynajmniej ok 5MB/s po wifi.
Nie bedzie wiecej niz po kablu. Routerki maja stosunkowo wolne procesory (200...250 MHz) i malo RAMu, wiec nie oczekuj cudow. Jesli chcesz pracowac z duza iloscia danych, zastanow sie nad NASem.
Nie pomagam na PW.
pit_espe
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pit_espe »

Udostepnienie idzie przez sambe, ftp nie wlaczelem. Czyli rozumiem, ze to jest standard przy trasferze plikow dysku podpietego do routera. troche malo... gdzies czytalem, ze po kablu da sie w praktyce wyciagnac ok. 12MB/s :( w weekend sprobuje sprawdzic po samej "ence" i napisze co i jak. Gdyby komus udalo sie jednak wpasc na pomysl jak poprawic transfer to prosze o rady. Dziekuje za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pit_espe pisze:Gdyby komus udalo sie jednak wpasc na pomysl jak poprawic transfer to prosze o rady.
Wywal sambe, ftp ma mniej overhead, powinno chodzic szybciej.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ