Internet- problem z rozdzieleniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet- problem z rozdzieleniem
Internet radiowy- problem
Witam szanownych Forumowiczów
Nie jestem specjalistą, dlatego pytam kogoś mądrzejszego. Przepraszam, jeśli te kwestie były już poruszone przez innych, ale nie znalazłem na nie wystarczającej odpowiedzi.
Mam na dachu antenkę i idzie kabelkiem z okrągłym wejściem do karty sieciowej do komputera. Łączę się z internetem poprzez wpisanie loginu i hasła (chyba to jest PPPoE)- tak wygląda konfiguracja po zmianie Windowsa:
Kreator nowego połączenie -> Połącz z Internetem -> Konfiguruj moje połączenie ręcznie -> Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkonika i hasła -> wpisuję nazwę usługodawcy -> nazwa użytkownika, hasło -> ustawienia się zapisują i później łączę się z Internetem. Jak się łączę kolejny raz z Netem to wystarczy podać login i hasło.
Moje pytanie brzmi: Czy jeśli podłączę tą antenę radiową pod Access Pointa (np.ROUTER WIFI TP-LINK TL-WR340G WiFi b/g AP LAN (tańszy) lub ROUTER ACCESS POINT TP-LINK TL-MR3220 3G 150MBP- znalazłem go na allegro) i on ma 4 wyjścia LAN i 1 WAN, czy mogę zrobić tak, aby do każdego wejścia LAN podłączyć komputer i mieć na nim internet (w sumie to do dwóch, bo mam 2 komputery)? Do tego nie mam szybkiego internetu- 256 kilobity/s. Nie wiem, czy ten AP nadaje się, aby pobierał sygnał z anteny dachowej i rozsyłał dalej kablami, czy tylko może pobrać sygnał z rj45 i rozsyłać bezprzewodowo...
Czytałem już, że trzeba mieć router i AP, czy można zrobić tak jak napisałem powyżej- mieć tylko AP bez routera jako osobnego urządzenia? Do tego nie mam wielkich funduszy Wesoły Odpada rozdział w domu na bezprzewodowo- musi iść kabelkiem do dwóch kompów.
Bardzo proszę o pomoc i to w prostym języku (nie jestem specem) Wesoły
Aha i jak sprawdzić jakie zabezpieczenia internetu ma dostawca- cóż jeszcze oprócz loginu hasła i ewentualnie MACa?
Arek
Witam szanownych Forumowiczów
Nie jestem specjalistą, dlatego pytam kogoś mądrzejszego. Przepraszam, jeśli te kwestie były już poruszone przez innych, ale nie znalazłem na nie wystarczającej odpowiedzi.
Mam na dachu antenkę i idzie kabelkiem z okrągłym wejściem do karty sieciowej do komputera. Łączę się z internetem poprzez wpisanie loginu i hasła (chyba to jest PPPoE)- tak wygląda konfiguracja po zmianie Windowsa:
Kreator nowego połączenie -> Połącz z Internetem -> Konfiguruj moje połączenie ręcznie -> Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkonika i hasła -> wpisuję nazwę usługodawcy -> nazwa użytkownika, hasło -> ustawienia się zapisują i później łączę się z Internetem. Jak się łączę kolejny raz z Netem to wystarczy podać login i hasło.
Moje pytanie brzmi: Czy jeśli podłączę tą antenę radiową pod Access Pointa (np.ROUTER WIFI TP-LINK TL-WR340G WiFi b/g AP LAN (tańszy) lub ROUTER ACCESS POINT TP-LINK TL-MR3220 3G 150MBP- znalazłem go na allegro) i on ma 4 wyjścia LAN i 1 WAN, czy mogę zrobić tak, aby do każdego wejścia LAN podłączyć komputer i mieć na nim internet (w sumie to do dwóch, bo mam 2 komputery)? Do tego nie mam szybkiego internetu- 256 kilobity/s. Nie wiem, czy ten AP nadaje się, aby pobierał sygnał z anteny dachowej i rozsyłał dalej kablami, czy tylko może pobrać sygnał z rj45 i rozsyłać bezprzewodowo...
Czytałem już, że trzeba mieć router i AP, czy można zrobić tak jak napisałem powyżej- mieć tylko AP bez routera jako osobnego urządzenia? Do tego nie mam wielkich funduszy Wesoły Odpada rozdział w domu na bezprzewodowo- musi iść kabelkiem do dwóch kompów.
Bardzo proszę o pomoc i to w prostym języku (nie jestem specem) Wesoły
Aha i jak sprawdzić jakie zabezpieczenia internetu ma dostawca- cóż jeszcze oprócz loginu hasła i ewentualnie MACa?
Arek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet- problem z rozdzieleniem
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> sprawdź.
Musi byc Ovislink WL1600gL albo Tp-Link WR543G.arekronaldo pisze:np.ROUTER
Nie pomagam na PW!
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
340 podłączasz do WAN i ustawiasz PPPoE. Będzie działać przewodowo i bezprzewodowo.
- wojteks
- *** Administrator ***
oliva pisze:340 podłączasz do WAN
Niby jak?arekronaldo pisze:idzie kabelkiem z okrągłym wejściem do karty sieciowej
Nie pomagam na PW!
- oliva
UTP też jest okrągły. A WISP to nie PPPoE.
[ Dodano: 2011-04-14, 21:07 ]
Jeśli to kabel np. H155 to się zgadzam. Router z WISP. Ale skąd to PPPoE mu się wzięło?
[ Dodano: 2011-04-14, 21:07 ]
Jeśli to kabel np. H155 to się zgadzam. Router z WISP. Ale skąd to PPPoE mu się wzięło?
-
okrągły kabel z anteny to RP- SMA.
Nie wiem czy to PPPoE, napisałem, że chyba. Napisałem również jak konfiguruję to połączenię, żeby nakierować (jeśli się mylę)
Nie wiem czy to PPPoE, napisałem, że chyba. Napisałem również jak konfiguruję to połączenię, żeby nakierować (jeśli się mylę)
Ostatnio zmieniony 2011-04-14, 20:10 przez arekronaldo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To normalna praktyka wielu ISP, nic dziwnego w tym nie widzę.oliva pisze: Ale skąd to PPPoE mu się wzięło?
Nie pomagam na PW!
- oliva
Jeśli w komputerze masz kartę sieciową bezprzewodową z okrągłym czarnym kablem to trzeba zastosować to co napisał Ci wojteks.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ap Client+router.arekronaldo pisze:czyli musi być AP + router?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Jesli nie potrzebujesz WiFi w domu, wystarczy prosty router. Konfigurujesz WiFi jako WAN.
Wklej zdjecia "anteny" i kabla.
Wklej zdjecia "anteny" i kabla.
Z niewiedzy?oliva pisze:Ale skąd to PPPoE mu się wzięło?
Nie pomagam na PW.
-
"Z niewiedzy?"
Na samym początku napisałem, że nie jestem specjalistą, prosiłem o pomoc, a nie o wytykanie, że się nie znam, bo to już wiem...
Tak, nie potrzebuję neta bezprzewodowego, tylko chcę tanio rozłożyć sygnał z anteny radiowej na dachu przez RP- SMA do (AP? lub Routera?) i dalej dwóch kompów przez skrętkę
Na samym początku napisałem, że nie jestem specjalistą, prosiłem o pomoc, a nie o wytykanie, że się nie znam, bo to już wiem...
Tak, nie potrzebuję neta bezprzewodowego, tylko chcę tanio rozłożyć sygnał z anteny radiowej na dachu przez RP- SMA do (AP? lub Routera?) i dalej dwóch kompów przez skrętkę
- oliva
Więc TP-LINK WR543G załatwi sprawę.
- wojteks
- *** Administrator ***
O ile nie ma zabezpieczenia po ttl.oliva pisze:Więc TP-LINK WR543G załatwi sprawę.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie pisalem do Ciebie a do olivaarekronaldo pisze:że nie jestem specjalistą, prosiłem o pomoc, a nie o wytykanie, że się nie znam, bo to już wiem...
A mozemy kroczek po kroczku?arekronaldo pisze:tylko chcę tanio rozłożyć sygnał z anteny radiowej na dachu przez RP- SMA
Albo siec nie jest na 5 GHz.wojteks pisze:O ile nie ma zabezpieczenia po ttl.

Nie pomagam na PW.
-
Na TTL wyszło 248
Wysłane=3
Utracone=1
Z tego co pamiętam to główna antena u nas w terenie była zakładana ponad 5 lat wstecz, więc pewnie jest 2,4 GHZ
Wysłane=3
Utracone=1
Z tego co pamiętam to główna antena u nas w terenie była zakładana ponad 5 lat wstecz, więc pewnie jest 2,4 GHZ
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak kabel antenowy idzie do karty to na 99% 2.4GHz.key pisze:Albo siec nie jest na 5 GHz.
Nie pomagam na PW!
-
Czyli podłączam antenkę RP- SMA do wr-543g i dwoma rj45 do dwóch komputerów, czyli mówisz, że to zadziała?
A jak z konfiguracją? Jestem ciemny w tych sprawach.
I jeszcze jedno- nie wiem, czy dostawca nie przydziela internetu (oprócz po loginie i haśle) również po adresie MAC. Próbowałem zmienić MAC mojej karty różnymi programami, ale nie dałem rady (chciałem się przekonać, czy po zmianie będę miał internet). Moje kolejne pytanie- czy we wr-543g mogę wprowadzić MACa mojej sieciówki, aby w razie co jeśli dostawca łączy do neta po MACu mieć internet?
A jak z konfiguracją? Jestem ciemny w tych sprawach.
I jeszcze jedno- nie wiem, czy dostawca nie przydziela internetu (oprócz po loginie i haśle) również po adresie MAC. Próbowałem zmienić MAC mojej karty różnymi programami, ale nie dałem rady (chciałem się przekonać, czy po zmianie będę miał internet). Moje kolejne pytanie- czy we wr-543g mogę wprowadzić MACa mojej sieciówki, aby w razie co jeśli dostawca łączy do neta po MACu mieć internet?
Ostatnio zmieniony 2011-04-14, 21:17 przez arekronaldo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Doswiadczenie i Murphy mi mowi, ze nawet przy 99,9999%, jak nie sprawdzisz przed, to z 100% pewnoscia trafisz na wyjatek.wojteks pisze:Jak kabel antenowy idzie do karty to na 99% 2.4GHz.
Nie pomagam na PW.
-
Jak to sprawdzić? Powiem tak- opłata instalacyjna- koleś przyjechał 4 km od firmy, założył antenę i kartę sieciową i to kosztowało 150 zł (robocizna, antena, kabel i karta sieciowa) (jakieś 4- 5 lat temu). Możliwe że 5 GHz byłoby w tej cenie?
To nie była promocja
To nie była promocja

- oliva
Spróbuj programem inssider.arekronaldo pisze:Jak to sprawdzić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1.) Menadzer urzadzen, odczytac chipset karty.arekronaldo pisze:Jak to sprawdzić?
2.) Sprawdzic jakie kanaly mozna wybrac.
Nie pomagam na PW.
-
chodzi, np o 802.11? Czy coś innego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
jest "a"
poniżej w innej opcji "g"
Powiedz mi co to teraz daje?
poniżej w innej opcji "g"
Powiedz mi co to teraz daje?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nic. Dalej nie wiesz jaki AP Ci jest potrzebnyarekronaldo pisze:Powiedz mi co to teraz daje?

802.11a wykorzystuje częstotliwość 5 GHz. 802.11g pracuje na częstotliwości 2,4 GHz.
Nie pomagam na PW.
-
HiHi to co teraz mam sprawdzić?
[ Dodano: 2011-04-15, 10:40 ]
Ralink RT61 Turbo Wireless LAN Card
Mam taką kartę, może to coś pomoże?
[ Dodano: 2011-04-15, 10:46 ]
Z tego co jest zaznaczone we właściwościach tej karty sieciowej to jest zaznaczone "a". Czyli 5 GHz??

[ Dodano: 2011-04-15, 10:40 ]
Ralink RT61 Turbo Wireless LAN Card
Mam taką kartę, może to coś pomoże?
[ Dodano: 2011-04-15, 10:46 ]
Z tego co jest zaznaczone we właściwościach tej karty sieciowej to jest zaznaczone "a". Czyli 5 GHz??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz wglad na antene? Na niej powinna byc specyfikacja.
Nie pomagam na PW.
-
Dzwoniłem do dostawcy
Jest 2,4 GHz
Jest 2,4 GHz