Modem usb w routerze.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Modem usb w routerze.
Witam.
Chcę umiescić modem usb w ruterze WiFi. Routera jeszcze nie mam ale zastanawia mnie jak to wygląda w praktyce. Jeśli modem jest bezpośrednio w porcie usb komputera to sam instaluje soft. Soft jest na dysku i z poziomu komputera inicjuje połączenie i sprawdzam parpametry. Ale jak to wygląda gdy modem jest w routerze? Soft jest na routerze? Czy będe mógł inicjować połączenie z laptowa połączonego z routerem za pośrednictwem WiFi? Router był by na strychu i wspólpracował by z dwoma laptopami za pośrednictwem WiFi.
Chcę umiescić modem usb w ruterze WiFi. Routera jeszcze nie mam ale zastanawia mnie jak to wygląda w praktyce. Jeśli modem jest bezpośrednio w porcie usb komputera to sam instaluje soft. Soft jest na dysku i z poziomu komputera inicjuje połączenie i sprawdzam parpametry. Ale jak to wygląda gdy modem jest w routerze? Soft jest na routerze? Czy będe mógł inicjować połączenie z laptowa połączonego z routerem za pośrednictwem WiFi? Router był by na strychu i wspólpracował by z dwoma laptopami za pośrednictwem WiFi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Modem usb w routerze.
Możesz sobie ustawić - albo łączenie automatycznie po wsadzeniu, albo na żądanie. Modem w routerze możesz rozłączać z komputera.
Masz demo najpopularniejszego MR3220: http://citymedia.pl/al/demo/TL-MR3220/home.htm
Masz demo najpopularniejszego MR3220: http://citymedia.pl/al/demo/TL-MR3220/home.htm
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki.
Czyli jak modem zerwie połączenie to w zależności od ustawienia router może je sam inicjować na nowo?
Czyli jak modem zerwie połączenie to w zależności od ustawienia router może je sam inicjować na nowo?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak. Jak ustawisz łączenie automatyczne to modem się będzie łączył od razu po wsadzeniu do routera, czy zaraz po tym jak się rozłączy. (a "po wsadzeniu do routera" mam na myśli jakieś 30-60 sekund w zależności od humoru)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Deks, myśl o routerze jak o komputerze, tylko z trochę innym systemem operacyjnym (czyt - linux w 90%, z łądnym interfejsem przez WWW).
-
- Stały użytkownik forum
Może i z punktu widzenia technicznego router można porównać do komputera ale z punktu typowego użytkownika router <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> komputerem nie jest. Ja tylko chciałem wiedzieć czy jak modem zerwie połączenie to będe musiał biegać na strych i go resetować. Odpowiedź uzyskałem.