Problem z Internetem Play Online modem Huawei E173

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damski75
Początkujący użytkownik forum

Problem z Internetem Play Online modem Huawei E173

Post autor: damski75 »

Witam wszystkich

Otóż mam pewien problem kilka dni temu zakupiłem modem play Huawei E173 i pakiet startowy Play Online na kartę.
Problem polega na tym że po połączeniu się z siecią wszystko wydaje się ok zasięg sieci w porządku lecz zrywa mi połączenie z internetem.
Wygląda to mniej więcej tak że gdy połącze się z siecią internet działa prawidłowo przez około 5-7 minut strony się wczytują wszystko gra a po upływie tych 5-7 minut jest koniec żadna strona internetowa nie chcę się wczytać.Jedyne co działa to komunikator GG
Po przeprowadzeniu zabiegu w postaci rozłączenia się z siecią i ponownego połączenia wszystko wraca do normy internet działa ok lecz oczywiście za następne kilka minut dzieje się to samo strony się nie wczytują.
Proszę o pomoc ponieważ jest o strasznie irytujące i nie mam pojęcia co jest nie tak.Modem jest na gwarancji.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Problem z Internetem Play Online modem Huawei E173

Post autor: berni »

damski75 pisze:Wygląda to mniej więcej tak że gdy połącze się z siecią internet działa prawidłowo przez około 5-7 minut strony się wczytują wszystko gra a po upływie tych 5-7 minut jest koniec żadna strona internetowa nie chcę się wczytać.Jedyne co działa to komunikator GG
Po przeprowadzeniu zabiegu w postaci rozłączenia się z siecią i ponownego połączenia wszystko wraca do normy internet działa ok lecz oczywiście za następne kilka minut dzieje się to samo strony się nie wczytują.
Mam podobnie z Huaweiem E156G z tą różnicą, że nie sprawdzałem z komunikatorem GG i po ponownym połączeniu z Netem połączenie jest stabilniejsze, czasami zerwie połączenie. W nocy gdy pobieram jakiś większy plik to nie następują rozłączenia. Tutaj nawet nie pomogła aktualizacja firmware tego modemu. Mam Play Online na kartę.
Sprawdż sobie w nocy tak między godziną 1 a 5 pobierając duży plik kilkusetmegabajtowy czy też rozłącza.
damski75
Początkujący użytkownik forum

Post autor: damski75 »

Dzięki za odpowiedź

Musze przyznać ze miałeś rację od godziny 21 internet stał się 100 razy lepszy siedze na nim już ponad 1,5 godziny i strony ładują się bardzo szybko cały czas mam 1Mbit/sec i nic nie rozłącza

Czyli wniosek taki że nadajnik z którego korzystam jest przeciążony w godzinach popołudniowych tak?
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

damski75 pisze:Czyli wniosek taki że nadajnik z którego korzystam jest przeciążony w godzinach popołudniowych tak?
Możesz to sprawdzić porównując moc odbieranego sygnału w tych "zatłoczonych" godzinach popołudniowych i w nocy. Dobrym testem jest też pobranie w tych porach testowego pliku np. 10 MB z http://www.noc.gts.pl/ i porównanie tych prędkości. Spradź sobie też czy uruchomienie w tle pingu zapobiegnie zrywaniu połączenia
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=548

Kod: Zaznacz cały

Domyślnie pod systemem Windows test przeprowadzany jest tylko 4 razy.
W celu uruchomienia dłuższego testu musimy na końcu polecenia dodać przełącznik -t
Kod:
ping www.bez-kabli.pl -t

Zakończenie działania tego testu (pod systemem Windows) następuje z chwilą wciśnięcia kombinacji klawiszy CTRL-C. Wtedy też dostajemy podsumowanie wyników. 
tutaj trzeba pamiętać, że pingowanie pobiera transer.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

damski75 pisze:po upływie tych 5-7 minut jest koniec żadna strona internetowa nie chcę się wczytać. Jedyne co działa to komunikator GG
To wskazuje na problem DNS-ami (może przejściowy) albo na problem systemowy (np. windows xp przechowuje w cache DNS nieaktualne wpisy także wtedy gdy nie było poprawnej odpowiedzi z serwera DNS).
Poprawka dla Win XP: winxp_dnscache.zip
nemo333
Użytkownik forum

Post autor: nemo333 »

Witam

Ostatnio mam identyczną sytuacje, wziąłem Abo 12GB w play z E173u-2 i też po jakimś czasie internet strasznie zaczyna mulić. Co ciekawe przy użyciu starego dobrego E220 nawet przy tej samej aplikacji z zestawu E173 net działa wzorowo o każdej porze. Podobnie mam z modemem z orange, E1752 tylko że tam zdarza się to znacznie rzadziej.
Ktoś może mi powiedzieć czemu tak jest? Zauważyłem też że 173 ma inny sposób łączenia się z siecią jak 220, przy E220/E1752 jak wejdę w połączenia sieciowe pokazuje mi w grupie Telefoniczne połączenie Play/Orange Free a przy 173 w Sieć LAN i szybki internet mam Połączenie Lokalne.
Do łączenia używam Aplikacji Orange Free z modemem E1752, Play online do E173 i E220 oraz Mobile Connect do E220
ODPOWIEDZ