Poprawić zasięg WRT54GL + zewnętrzna antena
Moderator: Moderatorzy
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Poprawić zasięg WRT54GL + zewnętrzna antena
Witam,
Chcę połączyć się poprzez WiFi z domem stojącym ok. 200m dalej, pomiędzy punktami nie ma żadnych przeszkód typu ściana, itp. Mam jeden router WRT54GL z oryg. softem (nie chce go zmieniać), a po drugiej stronie WUSB54gc, czyli karta sieciowa na USB. Sygnał łapie, ale jest bardzo słaby – jedna kreska i pokazuje 1Mb/s.
Czy wystarczy jak do routera WRT54GL podłączę jedną zewnętrzną antenę kierunkową, a w drugim punkcie pozostanę na tym USB ? (nie wiem jaką i o jakim zysku - oczywiście za przyzwoitą $$ )
Czy to wystarczy aby poprawić komunikację w obie strony ?
Chcę połączyć się poprzez WiFi z domem stojącym ok. 200m dalej, pomiędzy punktami nie ma żadnych przeszkód typu ściana, itp. Mam jeden router WRT54GL z oryg. softem (nie chce go zmieniać), a po drugiej stronie WUSB54gc, czyli karta sieciowa na USB. Sygnał łapie, ale jest bardzo słaby – jedna kreska i pokazuje 1Mb/s.
Czy wystarczy jak do routera WRT54GL podłączę jedną zewnętrzną antenę kierunkową, a w drugim punkcie pozostanę na tym USB ? (nie wiem jaką i o jakim zysku - oczywiście za przyzwoitą $$ )
Czy to wystarczy aby poprawić komunikację w obie strony ?
HTC Desire i Aero2
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Poprawić zasięg WRT54GL + zewnętrzna antena
Pozbędziesz się wtedy sygnału z domu, w którym stoi router. Lepiej antenę dorobić do karty sieciowej.Pasat01 pisze:Czy wystarczy jak do routera WRT54GL podłączę jedną zewnętrzną antenę kierunkową
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Całkowicie chyba nie ? pewnie pogorszy sie o ok. połowę, ponieważ druga antena pozostanie. W domu używam głownie po LANie, a WiFi jedynie do telefonu i jak gościnie ktoś laptopa podłączy wiec nie jest to duża strata.Jo_gurt pisze: Pozbędziesz się wtedy sygnału z domu, w którym stoi router.
Pewnie lepszy i bezpieczniejszy sposób, ponieważ zakładając silniejszą antenę przy WRT54gl zwiększę również zasięg dla nie proszonych gości. Tylko jaką antenę dorobić do laptopa, bo on będzie stał po drugiej stronie, a ten WUSB54gc nie ma wyjścia.Jo_gurt pisze:Lepiej antenę dorobić do karty sieciowej.
HTC Desire i Aero2
- wojteks
- *** Administrator ***
Ta antena jest tylko odbiorcza więc tak będzie raczej kiepsko działało.Pasat01 pisze:ponieważ druga antena pozostanie
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W WRT54GL anteny nie sa rownouprawnione. Najczesciej uzywany jest podzial na nadawcza i odbiorcza.Pasat01 pisze:Całkowicie chyba nie ? pewnie pogorszy sie o ok. połowę, ponieważ druga antena pozostanie.
Nie pomagam na PW.
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Czyli najlepszym rozwiązaniem jest instalacja anteny kierunkowej po stronie karty sieciowej i o ile w takim przypadku powinna poprawić się siła sygnału ?
Teraz pomiędzy standardowym WRT54 a kartą sieciową na USB (be żadnej anteny) jest 1-na mizerna kreska, ale sygnał jest za słaby na przekazywanie danych.
Teraz pomiędzy standardowym WRT54 a kartą sieciową na USB (be żadnej anteny) jest 1-na mizerna kreska, ale sygnał jest za słaby na przekazywanie danych.
HTC Desire i Aero2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy od anten - obu, nadawczej i odbiorczej.Pasat01 pisze:o ile w takim przypadku powinna poprawić się siła sygnału ?
Nie pomagam na PW.
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
tz. anten od routera bym nie zmieniał, tylko założył antenę kierunkową po stronie drugiego punktu. Teraz jest tam zwykła karta USB bez żadnej anteny a zasięg jest na 1-kreskę. Jestem ciekawy jak powinien poprawić sie zasięg.key pisze:Zalezy od anten - obu, nadawczej i odbiorczej.Pasat01 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ps. Wybaczcie być może sie sie rozumiemy, nie jestem w tych sprawach ekspertem, ale rozumiem że jeśli mam karte sieciową na PCI z odkręcaną anteną, to mogę zamienić ją na jedną antenę kierunkową która jak rozumiem wysyła i odbiera sygnały ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-07-04, 20:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-04, 19:21 przez Pasat01, łącznie zmieniany 1 raz.
HTC Desire i Aero2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobrze rozumiesz.Pasat01 pisze:jak rozumiem wysyła i odbiera sygnały ?
Nie pomagam na PW.
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Teraz trochę inny pomysł, czy jak kupię i połączę router TP-LINK TL-WR543G z aktualnie używanym WRT54GL to czy będę miał dostęp do sieci i internetu, bo mam okazje tanio taki kupić ?
I czy wykorzystywana antena WiFi do łączenia z wrt54, będzie mogła równolegle służyć do komunikacji wewnątrz sieci TL-WR543G, czy tylko LAN ?
Z opisu TL-WR543G wynika że ma dość dobry zasięg, ewentualnie myślę że bedzie można zmienić na kierunkową w tym routerze, ponieważ posiada on jedną nadawczo odbiorczą, a w pomieszczeniu puszcze po Lan-ie.
http://www.tplink.com/pl/products/produ ... =TL-WR543G
I czy wykorzystywana antena WiFi do łączenia z wrt54, będzie mogła równolegle służyć do komunikacji wewnątrz sieci TL-WR543G, czy tylko LAN ?
Z opisu TL-WR543G wynika że ma dość dobry zasięg, ewentualnie myślę że bedzie można zmienić na kierunkową w tym routerze, ponieważ posiada on jedną nadawczo odbiorczą, a w pomieszczeniu puszcze po Lan-ie.
http://www.tplink.com/pl/products/produ ... =TL-WR543G
HTC Desire i Aero2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
A czy wykorzystywana antena WiFi do łączenia z wrt54, będzie mogła równolegle służyć do komunikacji wewnątrz sieci TL-WR543G, czy tylko LAN ?
HTC Desire i Aero2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*