UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi
Witam,
mamy na mieszkaniu zalozony internet z UPC fiber 120. Moj problem polega na tym, że po wifi nie jestem w stanie osiagnąc predkości zbliżonej do oferowanej.
konfiguracja jest przedstawiona na rysnunku zalaczonym do postu.
Sprzet router TP-Link jest polaczony do routera z modemem Cisco kablem ethernetowym.
Po kablu na komputerach stacjonarnych w testach na speedtest.net speed.io itp udaje mi sie uzyskac okolo 100Mb/s z oferowanych 120.
na laptopach z wifi, kazdy z karta dzialajaco w standardzien n, przy zabezpieczeniach sieci WPA2-PSK AES udaje mi sie osiagnac w porywach okolo 80Mb/s
siec wifi w tplinku:
Wireless
Wireless Radio: Enable
Name (SSID): M@ttiS
Channel: Auto (Current channel 6)
Mode: 11n only
Channel Width: 40MHz
Max Tx Rate: 300Mbps
MAC Address: XX-XX-XX-XX-XX-XX
WDS Status: Disable,
Chciałbym uzyskać jakieś rady od was bardziej doświadczonych użytkowników jak najlepiej skonfigurować to połączenie aby w pełni zarówno po kablu jak i po wifi osiągać jak największą przepustowość, w końcu płacimy za pełne 120 a nie mamy możliwości z tego korzystać.
Od czasu do czasu jest jeszcze jeden problem, gdyż dostęp do internetu całkowicie zamiera, mimo iż np w zasobniku systemowym (windows 7) nadal jest ze jest dostep do internetu, trwa to okolo 10-20 sekund i dostep do internetu powraca. w tym czasie testy typu ping itp nie przynosza zadnych wynikow poza timeout.
Pozdrawiam.
mamy na mieszkaniu zalozony internet z UPC fiber 120. Moj problem polega na tym, że po wifi nie jestem w stanie osiagnąc predkości zbliżonej do oferowanej.
konfiguracja jest przedstawiona na rysnunku zalaczonym do postu.
Sprzet router TP-Link jest polaczony do routera z modemem Cisco kablem ethernetowym.
Po kablu na komputerach stacjonarnych w testach na speedtest.net speed.io itp udaje mi sie uzyskac okolo 100Mb/s z oferowanych 120.
na laptopach z wifi, kazdy z karta dzialajaco w standardzien n, przy zabezpieczeniach sieci WPA2-PSK AES udaje mi sie osiagnac w porywach okolo 80Mb/s
siec wifi w tplinku:
Wireless
Wireless Radio: Enable
Name (SSID): M@ttiS
Channel: Auto (Current channel 6)
Mode: 11n only
Channel Width: 40MHz
Max Tx Rate: 300Mbps
MAC Address: XX-XX-XX-XX-XX-XX
WDS Status: Disable,
Chciałbym uzyskać jakieś rady od was bardziej doświadczonych użytkowników jak najlepiej skonfigurować to połączenie aby w pełni zarówno po kablu jak i po wifi osiągać jak największą przepustowość, w końcu płacimy za pełne 120 a nie mamy możliwości z tego korzystać.
Od czasu do czasu jest jeszcze jeden problem, gdyż dostęp do internetu całkowicie zamiera, mimo iż np w zasobniku systemowym (windows 7) nadal jest ze jest dostep do internetu, trwa to okolo 10-20 sekund i dostep do internetu powraca. w tym czasie testy typu ping itp nie przynosza zadnych wynikow poza timeout.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi
Takie testy sa malo wiarygodne - zapusc pobieranie duzych plikow z paru komputerow na raz i zobacz jaka bedzie w sumie szybkosc. Komputery oczywiscie polaczone kablem cat5e lub wyzej, gigabitowe karty? Jaka szybkosc kopiowania miedzy komputerami?matious pisze:w testach na speedtest.net speed.io itp udaje mi sie uzyskac okolo 100Mb/s z oferowanych 120.
Normalny, a nawet calkiem dobry wynik. Nie oczekiwal bym wiele wiecej. Przy idealnych warunkach, z tylko jednym klientem nie osiagniesz wiecej niz 120Mbps. Tutaj znowu: jaka szybkosc kopiowania po WiFi z komputera w sieci?matious pisze:na laptopach z wifi, kazdy z karta dzialajaco w standardzien n, przy zabezpieczeniach sieci WPA2-PSK AES udaje mi sie osiagnac w porywach okolo 80Mb/s
Mozliwe ze waskim gardlem jest router sprawdz podlaczajac komputer kablem bezposrednio do modemu.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Małe szanse, żeby na WiFi tyle wyciągnąć. 80Mbps to i tak dobrze.matious pisze:jak najlepiej skonfigurować to połączenie aby w pełni zarówno po kablu jak i po wifi osiągać jak największą przepustowość
Jak wygląda sprawa jak się podepniesz kompem bezpośrednio pod modem?
[ Dodano: 2011-07-21, 16:24 ]
Kurcze, nie odświeżyłem

-
bezposrednio do modemu jest dokladnie tak samo jak do routera. w sumie to od UPC to tez router, ale jak jest podlaczone dwa PC to cos internet przerywa i nie wyrabia, a moj router spokojnie daje rade.
kable mam takie ktore byly w zestawie z modemo-routerem i routerem, wiec nie mam pojecia jakiej klasy sa.
Zastanawia mnie to zanikanie ruchu sieciowego na te 20-30 sekund od czasu do czasu...
kable mam takie ktore byly w zestawie z modemo-routerem i routerem, wiec nie mam pojecia jakiej klasy sa.
Zastanawia mnie to zanikanie ruchu sieciowego na te 20-30 sekund od czasu do czasu...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli po kabli 100Mb/s A jaka jest prędkość połączenia wyświetlana wtedy na karcie ethernet?matious pisze:bezposrednio do modemu jest dokladnie tak samo jak do routera.
Powinien być nadruk.matious pisze:wiec nie mam pojecia jakiej klasy sa.
Dzieje to się tylko po wifi czy na kablu też? Tak czy siak, ustaw kanał wifi ręcznie w routerze (w pierwszym poście masz ustawiony na auto)matious pisze:Zastanawia mnie to zanikanie ruchu sieciowego na te 20-30 sekund od czasu do czasu...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Na karcie wyswietla sie 1Gbit.krystianb pisze:Czyli po kabli 100Mb/s A jaka jest prędkość połączenia wyświetlana wtedy na karcie ethernet?
jeden komputer jest po kablu drugi po wifi i oba cierpia na chwilowy brak neta.Dzieje to się tylko po wifi czy na kablu też? Tak czy siak, ustaw kanał wifi ręcznie w routerze (w pierwszym poście masz ustawiony na auto)