Wybór Router'u do użytku domowego.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dam89
Początkujący użytkownik forum

Wybór Router'u do użytku domowego.

Post autor: Dam89 »

Witam chciałbym podzielić internet miedzy komputerem stacjonarnym (dostęp z routera będzie po kablu) a laptopem w drugim pokoju 7 metrów od nadajnika 1 ściana 10-15 cm (stacjonarka XP laptop jak na razie VISTA potem 7). Jak wspominałem moim operatorem jest toya (operator kablówki- kabel telewizyjny podłączony jest do router'u Motorola SB-5101E ) pakiet 10/2. Internet w laptopie służył by do nauki i przeglądania stron, lecz czasami również do rozrywki typy filmy online, gry przez neta. Mieszkam w bloku a na laptopie jestem w stanie wykryć koło 10-15 sieci wi-fi stosunkowo nie dużo do ilości mieszkań. Czytałem opinie o routerach, nad którymi się zastanawiam ale prosiłbym o poradę, który wybrać ze względu na stosunkowo dobrą szybkość zasięg i stabilność.
Dodatkowo myślałem o tym czy istnieje możliwość ominięcia modemu motoroli by bezpośrednio podpiąć się do zakupionego (według operatora nie am takiej możliwości i jest to zabronione).
1. Linksys WRT120N
2. Linksys WRT160N przekonany jestem do tego routera jak również
3. Linksys WRT320N do tego (nad nimi najbardziej się zastanawiałem)
4. Linksys WRT160NL
5. Linksys E1000

Wracając do zapytania napiszcie jak możecie, który będzie najlepszym rozwiązaniem, powiem szczerze nigdy się tym nie interesował i nie zajmowałem więc specem nie jestem tylko tyle co ostaniu poczytałem i dowiedziałem się chcąc zakupić router. Wydaję mi się że te 2 wybrane prze ze mnie są stosunkowo dobre ale jak podkreślam specjalistą nie jestem w tej dziedzinie dlatego proszę o rade bo nie chce zrobić nie rozważnego zakupu którego będę żałował.

W razie gdybyście potrzebowali jakieś informacje pisać tu lub na e-maila postaram się szybko odpowiedzieć.

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór Router'u do użytku domowego.

Post autor: Jo_gurt »

ja bym wziął TP-Link WR-1043ND
Dam89

spoko poczytałem test porównawczy test

a jakbyś mógł ustosunkować się TP do Linksys WRT320N, który byłby lepszy z tych dwóch..
Z góry dziękuje.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Dam89 pisze:a jakbyś mógł ustosunkować się TP do Linksys WRT320N, który byłby lepszy z tych dwóch..
LS ma (IMHO) przyjemniejszy UI i wydajniejszy soft, na alternatywnym sofcie sa porownywalne, TP jest ciut tanszy i ma USB - ja wybral bym TP i puscil na nim DD-WRT.
Nie pomagam na PW.
Dam89

dziękuje za pomoc zdecyduje się na zakup TP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:i puscil na nim DD-WRT
Lub Gargoyle (nawet PL) :)
Dam89

spoko głównie będę tego routera używał przez wakacje bo w roku szkolnym jestem tylko w domu na weekend tak więc zobaczę czy będę grzebał w oprogramowaniu czy zadowolę się tym co oferuje wersja producenta. Mimo wszystko dziękuje za wytłumaczenie i przydatne porady na przyszłość.

[ Dodano: 2011-07-25, 11:37 ]
starałem się poszukać ale sporo tematów było, ale czy możecie podać o ile to możliwe jak zamienić soft'a i jak go obsługiwać :P Taki poradnik o ile istnieje. Wiadomo lepiej poczytać i się dowiedzieć dokładnie co i jak .
ODPOWIEDZ