Problem z internetem radiowym.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem radiowym.
Witam.
Mam z każdym dniem coraz poważniejszy problem z internetm radiowym. Całość wygląda tak: na dachu jest antena od której poprowadzony jest kabel do domu, tutaj kabel wpięty jest do urządzenia nazwanego "Ethernet Adapter" i od tego kabelek idzie już do routera. Do routera jest podłączony po kablu PC oraz przeważnie dwa laptopy po WiFi.
Wykluczyłem winę konfiguracji, ustawień routera. Po podłączeniu bezpośrednio z tego adaptera do komputera kablem problem dalej istnieje więc. Więc mam następujące pytania:
1) Monter który przyjechał instalować antenę i to wszystko kabel od anteny puścił po zewnętrznej ścianie domu, czy to że kabel na długości 2-3 metrów idzie na zewnątrz może być przyczyną jakiś nie stabliności, jest bardziej narażony na zakłócenia czy coś w tym rodzaju?
2) Chwilowym rozwiązaniem problemu jest rozłącznie tego adaptera od kontaktu na ok 10 sekund, potem przez jakiś czas, ok pół godziny jest wszystko dobrze. Czy wina może leżeć w tym urządzeniu, czy może być ono po prostu uszkodzone?
Z góry dzięki za wszelkie rady problem staje się coraz bardziej uciążliwy.
Mam z każdym dniem coraz poważniejszy problem z internetm radiowym. Całość wygląda tak: na dachu jest antena od której poprowadzony jest kabel do domu, tutaj kabel wpięty jest do urządzenia nazwanego "Ethernet Adapter" i od tego kabelek idzie już do routera. Do routera jest podłączony po kablu PC oraz przeważnie dwa laptopy po WiFi.
Wykluczyłem winę konfiguracji, ustawień routera. Po podłączeniu bezpośrednio z tego adaptera do komputera kablem problem dalej istnieje więc. Więc mam następujące pytania:
1) Monter który przyjechał instalować antenę i to wszystko kabel od anteny puścił po zewnętrznej ścianie domu, czy to że kabel na długości 2-3 metrów idzie na zewnątrz może być przyczyną jakiś nie stabliności, jest bardziej narażony na zakłócenia czy coś w tym rodzaju?
2) Chwilowym rozwiązaniem problemu jest rozłącznie tego adaptera od kontaktu na ok 10 sekund, potem przez jakiś czas, ok pół godziny jest wszystko dobrze. Czy wina może leżeć w tym urządzeniu, czy może być ono po prostu uszkodzone?
Z góry dzięki za wszelkie rady problem staje się coraz bardziej uciążliwy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z internetem radiowym.
Widoczność optyczna z anteną nadajnika AP jest? Z opisu wnioskuję że antena jest z wbudowanym AP-klient, przy prawidłowym montażu zakłócenia odpadają, być może zbyt wielu klientów jest podłączonych do sieci, pasmo 2,4 czy 5GHz?
jareq
-
Pasmo chyba 5HGz, tzn dostawca informował gdzieś na swojej stronie że prędkość powyżej 1024 kbps jest w standardzie 5GHz.
Jutro jutro chce jechać do nich do biura, tylko kompletnie nie wiem co mam im mówić. Bo do tej pory zawsze jak dzwonie, czasem po kilka razy dziennie to słyszę ten sam tekst "w ciągu godziny będzie lepiej" co się oczywiście nigdy nie dzieje. A ten weekend jest po prostu masakrą jeśli chodzi o dzialanie tego internetu.
I jeszcze takie jedno pytanie z ciekawości. Jaki wpływ, tak realnie na internet radiowy mają warunki pogodowe? Bo kiedyś czytałem że podczas złych warunków, czyli ulewa, burza, duże zachmurzenie własnie mogą występować problemy a u mnie jest wlaśnie odwrotnie. Podczas burzy np internet działa wręcz idealnie.
Jutro jutro chce jechać do nich do biura, tylko kompletnie nie wiem co mam im mówić. Bo do tej pory zawsze jak dzwonie, czasem po kilka razy dziennie to słyszę ten sam tekst "w ciągu godziny będzie lepiej" co się oczywiście nigdy nie dzieje. A ten weekend jest po prostu masakrą jeśli chodzi o dzialanie tego internetu.
I jeszcze takie jedno pytanie z ciekawości. Jaki wpływ, tak realnie na internet radiowy mają warunki pogodowe? Bo kiedyś czytałem że podczas złych warunków, czyli ulewa, burza, duże zachmurzenie własnie mogą występować problemy a u mnie jest wlaśnie odwrotnie. Podczas burzy np internet działa wręcz idealnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
W dobrze zaprojektowanej i wykonanej sieci nie powinny mieć wpływu.Abc pisze: Jaki wpływ, tak realnie na internet radiowy mają warunki pogodowe?
Ponieważ wielu sąsiadów którzy mają internet od tego samego dostawcy wyłącza swoje komputery (i inne urządzenia) aby zapobiec zniszczeniu sprzętu przez przepięcie od pioruna.Abc pisze:Podczas burzy np internet działa wręcz idealnie.
Te objawy wskazują na przeciążenie sieci dostawcy. Wniosek z tego taki że lepiej zmienić dostawcę.
Nie pomagam na PW!
-
Tu się właśnie pojawia problem ponieważ jest to jak na razie jedyny dostawca na tym terenie. Więc jeśli chce w ogóle mieć internet to muszę z nim "wojować"wojteks pisze:Te objawy wskazują na przeciążenie sieci dostawcy. Wniosek z tego taki że lepiej zmienić dostawcę.
Był ktoś z firmy dostawcy, było fajnie miło i przyjemnie bo wtedy wszystko dobrze działało. Zajrzał tu, zajrzał tam, stwierdził że problem nie u mnie tylko u nich i pojechał. Może pół godziny po tym jak pojechał znowu zaczęły się problemy. Może być tak że oni coś sami ręcznie przycinają w momencie kiedy ktoś przyjeżdża od nich lub na jakiś czas po telefonie do nich?
Czy może to byś wina jakiś ustawień tej anteny co mi zamontowali na dachu?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To samo mówi za siebie, wg mojego rozeznania sieć jest przeciążona a to że ktoś przyjedzie i powie... Mogę sobie ustawić gwarantowane pasmo na określony czasTu się właśnie pojawia problem ponieważ jest to jak na razie jedyny dostawca na tym terenie

jareq