Podłączenie dwóch routerów przez Lan. POMOCY.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Netpaker
Początkujący użytkownik forum

Podłączenie dwóch routerów przez Lan. POMOCY.

Post autor: Netpaker »

Witam wszystkich.

Mam problem z połączeniem dwóch routerów po LAN. Opiszę sytuację od początku. Mam 2 routery:
1. Linksys WAG200G
2. Pentagram Cerberus P6331-6

Router numer 1 jest podłączony w pierwszym domu i posiada dostęp do NEOSTRADY. Wszystko ładnie na nim działa prze wifi i przez lan. Obok tego domu jest drugi dom w którym stoi router numer 2 i do niego kablem rj45 podłączony jest router numer 1 (oba routery połączone są wejściami LAN). Długość kabla około 20 metrów. Jak w domu nr 2 podłączę kabel do lan w komputerze to też wszystko działa. Już od kilku dni męczę się z połączeniem tych 2 routerów i nic mi z tego nie wychodzi. Wiem że podobne tematy były już na forum bo przeglądałem je wszystkie ale jakoś nic nie podziałało. Proszę o pomoc w ustawieniu tego żeby na 2 routerze też był internet przez wifi.
Z tego co się doczytałem to w pierwszym routerze nic nie trzeba zmieniać. Ma być włączone DHCP. W drugim natomiast trzeba wyłączyć DHCP i nadać IP z zakresu nie wchodzącego w DHCP pierwszego routera. Linksys ma adres 192.168.1.1 a zakres DHCP 192.168.1.100/150 pentagram 192.168.1.5 i wyłączone DHCP. Teoretycznie już powinno działać, ale niestety tak nie jest:/
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo proszę się nim podzielić :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Podłączenie dwóch routerów przez Lan. POMOCY.

Post autor: key »

Daj wyniki <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z compa z ktorym sa problemy - tekstowo.
Nie pomagam na PW.
Netpaker

Jak wrócę do domu to wyślę te informacje. Ale z tego co pamiętam to czasami wyświetlało:

ip: 192.168.1.103
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1

to chyba dobrze?
Ale internetu i tak niema.
Jak pierwszy raz podłączyłem z taką konfiguracją to przez chwilę miałem Internet ale jak sprawdzałem na jakiejś stronie test łącza to przy wysyłaniu nie szło. Potem już w ogóle nie dało się połączyć z siecią.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Netpaker pisze:Jak wrócę do domu to wyślę te informacje.
Bede wdzieczny.

Przy okazji sprawdz tez, czy przechodza pngi na 8.8.8.8 i 192.168.1.1.
Nie pomagam na PW.
Netpaker

No i sprawdziłem te adresy. Ogólnie długo się łączy ale w końcu pokazuje tak jak napisałem wyżej. Nawet DNS-y podaje takie jak do neostrady 192.204.151.1 ale niestety pingów brak i co za tym idzie Internetu brak:-/

[ Dodano: 2011-08-03, 21:52 ]
Nie te adresy z ipconfig to jakaś pomyłka. Chyba jeszcze stare mi pamiętał dlatego tak wypisał. Ogólnie bardzo długo trwa identyfikowanie sieci a potem wypisuje że sieć nie zidentyfikowana. A Ipconfig pokazuje: IPv4 169.254.153.242<prowizoryczne> Maska 255.255.0.0 a reszta to jakieś cyfry i literki. O co tu chodzi?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie dostajesz odpowiedzi z DHCP. Zacznij od konfigurowania "z palca" - jesli wszystko pojdzie dobrze, zastanowisz sie gdzie DHCP sie gubi.
Nie pomagam na PW.
Netpaker

OK, będę kombinował ale nie wiem czy sobie z tym poradzę. Może jakaś instrukcja? Oba routery muszę ręcznie ustawić czy tylko ten drugi?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Oba routery i klienta.
Nie pomagam na PW.
Netpaker

Problem rozwiązany!! :hurra: chodziło o kabel. Zarobiłem obie końcówki od nowa i teraz wszystko działa. Trudno było to zdiagnozować bo jak podpinałem pod niego bezpośrednio kompa to też wszystko działało. Dziękuję wszystkim za pomoc!!
ODPOWIEDZ