Niska prędkość łącza (Orange)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Niska prędkość łącza (Orange)
Witam
Mam mały (a nawet duży) z prędkością łącza w Orange. Korzystam z modemu ED77, więc prędkość powinna teoretycznie oscylować w granicach 177,6 kb/s, a osiągam maksymalnie około 130 kb/s! Problem ten występuje już od około miesiąca i pomimo zniesienia blokady za przekroczenie limitu, prędkość nie wróciła do normy. Dzwoniłem do BOA, powiedzieli, że u nich wszystko jest w porządku, że zdjęli blokadę, itp, i chyba mają rację, bo sprawdzałem modem u sąsiada i ku mojemu zdziwieniu śmiga w najlepsze!
Możecie mi coś doradzić? Na pewno nie jest to wina firewalla, ani anty-virusa, bo sprawdzałem... więc w czym może tkwić problem? Proszę o wskazówki jakie tylko się da, bo już nie wytrzymuje:/
Z góry dziękuje za pomoc:)
nunek07
Mam mały (a nawet duży) z prędkością łącza w Orange. Korzystam z modemu ED77, więc prędkość powinna teoretycznie oscylować w granicach 177,6 kb/s, a osiągam maksymalnie około 130 kb/s! Problem ten występuje już od około miesiąca i pomimo zniesienia blokady za przekroczenie limitu, prędkość nie wróciła do normy. Dzwoniłem do BOA, powiedzieli, że u nich wszystko jest w porządku, że zdjęli blokadę, itp, i chyba mają rację, bo sprawdzałem modem u sąsiada i ku mojemu zdziwieniu śmiga w najlepsze!
Możecie mi coś doradzić? Na pewno nie jest to wina firewalla, ani anty-virusa, bo sprawdzałem... więc w czym może tkwić problem? Proszę o wskazówki jakie tylko się da, bo już nie wytrzymuje:/
Z góry dziękuje za pomoc:)
nunek07
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Niska prędkość łącza (Orange)
Spróbuj ponownie zainstalować modem...
-
- Użytkownik forum
To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem...fanta88 pisze:Spróbuj ponownie zainstalować modem...
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Z jaką prędkością chodził ci normalnie na poczatku? bo te 130kb/s to nie jest tak źle jak na ten modem. Mój osiąga prędkość teoretyczną 236kb/s a praktyczna jest około 200kb/s.
Elektroniczna rewolucja
-
- Użytkownik forum
Teoretycznie to te 177,6 kb/s, ale w praktyce osiąga 200 kb/s. Dodam, że nadajnik mam pod samym nosem i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem. Raczej coś jest z moim kompem, tylko co?Jojo pisze:Z jaką prędkością chodził ci normalnie na poczatku? bo te 130kb/s to nie jest tak źle jak na ten modem. Mój osiąga prędkość teoretyczną 236kb/s a praktyczna jest około 200kb/s.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
nunek07 pisze:Witam
Mam mały (a nawet duży) z prędkością łącza w Orange. Korzystam z modemu ED77, więc prędkość powinna teoretycznie oscylować w granicach 177,6 kb/s, a osiągam maksymalnie około 130 kb/s!
nunek07, ciesz się że masz te 130kb/s, bo teoria to jedna sprawa, a rzeczywistość jest inna. U mnie w Krakowie gdzie już jest HSDPA to ja ledwo wyciągam 1 Mb/s, a Orange na plakatach pisze, że już jest prędkość 3,6 Mb/s.
Cieszmu się tym co mamy i nie narzekajmy.
BOK Orange Ci nic nie pomoże bo oni zawsze mają tę samą odpowiedź.
Mnie ostatnio odpisali , że powodem spadku prędkości w moim przypadku jest wirus w moim komputerze

-
- Użytkownik forum
Z czego mam się cieszyć?! Przeczytaj sobie dokładnie mój pierwszy post i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!piotr2802 pisze: nunek07, ciesz się że masz te 130kb/s
Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Koledzy, proszę bez nerwów i proszę też o cięcie zbędnych cytatów.nunek07 pisze:i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Racja, nie masz się z czego cieszyć, bo nie warto Ci pomagaćnunek07 pisze:
Z czego mam się cieszyć?! Przeczytaj sobie dokładnie mój pierwszy post i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!

- felekdf1
- Użytkownik forum
a ja mam podobny problem tylko że zamiast Teoretycznie 230Kbps mam 106Kbps a zawsze miałem 206Kbps a mieszkam zaraz obok nadajnika i zasiek jest na max.
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Zawsze masz te 106kb/s? Czy tylko w czasie dnia? I z jakiej sieci korzystasz i jaki modem?felekdf1 pisze:a ja mam podobny problem tylko że zamiast Teoretycznie 230Kbps mam 106Kbps a zawsze miałem 206Kbps a mieszkam zaraz obok nadajnika i zasiek jest na max.
Elektroniczna rewolucja
- felekdf1
- Użytkownik forum
Orange Ed77
taką prędkość mam od tygodnia po zdjęciu blokady a wcześniej było 206Kbps.a i ta prędkość to max nawet w nocy
taką prędkość mam od tygodnia po zdjęciu blokady a wcześniej było 206Kbps.a i ta prędkość to max nawet w nocy
-
- Użytkownik forum
No i chyba sobie poradziłem z tym problemem
Najpierw sprawdziłem jakie programy działają w tle podczas, gdy ja korzystałem z neta. Odinstalowałem Cfosspeed'a (który zawsze dobrze działał) i już zauważyłem niewielkie przyspieszenie prędkości. Następnie przeskanowałem dokładnie kompa programami anty-virusowymi, znalazł się jakiś trojan i jak na razie śmiga w najlepsze! Zobaczymy jak będzie później....
Do Piotra 2802: Jak coś ma działać tak jak jest "napisane na opakowaniu", to jeśli choć trochę się postaramy to tak będzie! Twoje podejście do życia jest dla mnie trochę dziwne. W swoich postach tylko narzekasz, według mnie tylko zaśmiecasz tematy. Zresztą rób co chcesz na tym forum, ja nie chce z Tobą dyskutować, wyraziłem tylko swoje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich userów, którzy wiedzą od czego jest to forum
nunek07

Do Piotra 2802: Jak coś ma działać tak jak jest "napisane na opakowaniu", to jeśli choć trochę się postaramy to tak będzie! Twoje podejście do życia jest dla mnie trochę dziwne. W swoich postach tylko narzekasz, według mnie tylko zaśmiecasz tematy. Zresztą rób co chcesz na tym forum, ja nie chce z Tobą dyskutować, wyraziłem tylko swoje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich userów, którzy wiedzą od czego jest to forum

nunek07
- massnoise
- Początkujący użytkownik forum
odp
Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s ale przecież wiadomo że to nie jest rzeczywista prędkość z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.A możesz napisać jaki miałeś transfer przy ściąganiu np. jakiegoś programu.Bo jak widzę co nie którzy piszą jakieś kosmiczne prędkości takie jakie są w sieciach UMTS i HSDPA.
AMD Sempron 2800+ 2.0 GHz 768 RAM 80GB ATI9600XT
-
- Użytkownik forum
Re: odp
Sorry, że odp po takim czasie, ale nie miałem czasu na forum... W dzień godzina około 12, gdzie nadajnik jest najbardziej obciążony przy torrentach jakieś 10 kB/s, w nocy idzie max, czyli coś koło 20. Przy ściąganiu ze stron www przy pomocy flashget'a idzie dużo szybciej, ale to też zależy od pory dnia.massnoise pisze:Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s ale przecież wiadomo że to nie jest rzeczywista prędkość z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.A możesz napisać jaki miałeś transfer przy ściąganiu np. jakiegoś programu.Bo jak widzę co nie którzy piszą jakieś kosmiczne prędkości takie jakie są w sieciach UMTS i HSDPA.
Pozdrawiam
-
Re: odp
To jest prędkość pracy wirtualnego portu szeregowego przez którym siedzi modem.massnoise pisze:Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s
Z tego co ja wiem i z tego co jest napisane, to prędkość EDGE w ED77 to max 177,6kb/s (~22kB/s), a 128kb/s to jest dokładnie 16kB/s.massnoise pisze:z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.
--
Edek w?adca kredek
Edek w?adca kredek
-
Ja również mam problem z prędkością łącza w sieci orange. Moja prędkość to
około 4kb/s (sprawdzam na stronie www.dsl.cz). Zasięg jaki miałem to też około 40% czyli 1-2 kreski edge. Dziś podłączyłem antenkę magnetyczną 9dBi Option. Zasięg się poprawił max 74% czyli 3-4 kreski ale prędkość pozostała ta sama. Mój system to Vista Home Basic. Pomimo tego, że karta modemowa Globe Trotter Combo nie obsługuje Visty wszystko się zainstalowało i nie mam większych trudności z połączeniem. Nie wiem czy może jednak ta niska prędkość to przez ten system Vista? Proszę pomóżcie! Może uda się poprawić prędkość mojego łącza.
Pozdrawiam
około 4kb/s (sprawdzam na stronie www.dsl.cz). Zasięg jaki miałem to też około 40% czyli 1-2 kreski edge. Dziś podłączyłem antenkę magnetyczną 9dBi Option. Zasięg się poprawił max 74% czyli 3-4 kreski ale prędkość pozostała ta sama. Mój system to Vista Home Basic. Pomimo tego, że karta modemowa Globe Trotter Combo nie obsługuje Visty wszystko się zainstalowało i nie mam większych trudności z połączeniem. Nie wiem czy może jednak ta niska prędkość to przez ten system Vista? Proszę pomóżcie! Może uda się poprawić prędkość mojego łącza.
Pozdrawiam