orange 3G na peryferiach - ciekawostka

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

shutter
Początkujący użytkownik forum

Re: orange 3G na peryferiach - ciekawostka

Post autor: shutter »

Właśnie mój internet dostał niespodziewanago kopa! Wszystko zaczęło się ładowac jakoś szybciej. Szybki rzut oka na optiona (siedzi w innym laptopie) wyjaśnił wszystko: 4 szybkie mrugnięcia niebieskiego leda. Tak więc u mnie na wsi, gdzie na prąd czekałem 3 lata, a kable pewnej firmy telekomunikacyjnej kończą się kilometr wcześniej, a fale wi-fi jeszcze wcześniej, zaczęło działać HSDPA!!!
Potwiedzają to pomiary na wp i speedtest.net: DL 1541kb/s i UP 343 kb/s. Mam nadzieję, że to HSDPA nie będzie się pojawiało i znikało, jak to było wcześniej z UMTS.
Dokładając jeszcze, że w okolicy działa jeszcze Sferia ze swoim łaczem 2.4MB/s (u sąsiada za płotem), to po 3 latach totalnego dna, zaczynam życ w cywilizowanym świecie (prąd podłączyli mi w listopadzie).
Option 3G/HSDPA!
Awatar użytkownika
Kopia
Stały użytkownik forum

Post autor: Kopia »

No to zaczynam żałować że nie skusiłem się na ten Orange. Mieszkam niedaleko kolegi shutter bo na Musułach (ul Grodziska). Ale trochę przestaszyłem się 120 PLN-ów miesięcznie za GPRS lub przy dobrych wiatrach EDGE, a tu proszę 3G śmiga. Tylko że ja pewnie łapał bym zasięg BTS-a w Żabiej Woli (odległość ok. 3-4 km).

Do shutter Znasz może położenie BTS-a z którego łapiesz ten zasięg 3G.
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
shutter

Witam sąsiada!

Nie wiem do jakiego BTS'a mnie loguje, bo nie chciało mi się sprawdzać. Ale możemy się umówić na sprawdzenie u ciebie w Musułach. Zawsze można poratować się anteną kierunkową. Tak jak pisałem wcześniej, zasięg 3G powiększał się stopniowo. Na początku było na zero (ale działało), teraz pojawiają się w aplikacji BE nawet i trzy kreski.
Z 5 miesięcznego użytkowania moge powiedzieć, że przynajmniej u mnie nie ma co liczyć na EDGE - transfer jako taki, ale często połowa stron otwiera się za drugim, trzecim razem. Natomiast 3G/HSPDA działa w sumie bez zastrzeżeń.
Option 3G/HSDPA!
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

Witam ponownie :-)

Ja mieszkam w Kozerach Nowych, korzystam z tego samego BTSa co shutter. Tez niedawno odczulem przyspieszenie mimo ze moj modem nie ma HSDPA, ale widac zwykly umts tez troche lepiej zaczal chodzic. Eh, a dopiero co kupilem ten modem... nie spodziewalem sie ze podciagna tu hsdpa...

Bez anteny loguje mnie do sieci, choc polaczenie jest niestabilne. Z antena kierunkowa (ustawiona na oko, lezy na szafie) 2 kreski w programie i w pelni stabilne polaczenie, 50kb/s, wiec mysle ze w Musułach tez bylaby szansa z antena... choc trzeba by sprawdzic.

Moje pytanie... jak blisko trzeba byc, zeby hsdpa dzialalo? shutter, jaki zasieg pokazuje Ci program?

A skoro dopiero tu wsadzili ten hsdpa... znaczy nowa sprawa... to moze 3,6megabita mamy?:D trzeba by sprzet zeby sprawdzic :]

edit:
Jesli chodzi o lapanie innego BTSa (tzn tego z zabiej woli), to jesli nie jest to 3G to nie zaloguje sie do niego :-) w programie mozna ustawic ze chce sie tylko siec 3G (ktora dziala na innej czestotliwosci).

edit2:
Ktos chce kupic Globetrotter 3G QUAD? bez simlocka, dziala z Vista :]
shutter

Ja mam u siebie "standartowo" dwie kreski - jakieś 36% mocy sygnału i wskazanie to jest niezależne od tego, czy jest to UMTS czy HSDPA. W przypadku przełczenia na EDGE wskazania skaczą do czterech kresek - chyba jakieś 78% mocy sygnału.

Z tym blokowaniem BTS z Żabiej Woli przy pomocy wymuszania 3G, to nie zły pomysł. Bo ten BTS raczej nie będzie miał UMTS'a, bo bardziej nastawiony jest na obsługę ruchu na trasie katowickiej. W razie czego służę pomocą i sprzętem w ustalaniu naszych grodziskich realiów internetowych.
Option 3G/HSDPA!
ODPOWIEDZ