zmiana modemu na HSPA+ i prawie żadna poprawa szybkości
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
zmiana modemu na HSPA+ i prawie żadna poprawa szybkości
Witam, jestem właściwie nowym użytkownikiem, choć z porad tego forum korzystałem nie raz i zawsze znalazłem rozwiązania swoich problemów.
Internet komórkowy mam już prawie 4 lata, najpier orange, teraz plus i ogólnie jest ok, ale...
Posiadam modem huawei E1750 i abonament iplus. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić czy jestem w zasięgu HSPA+ i korzystając z mapy na stronie operatora okazało się, że tak. Wiem jak to co prezenują ma sie do rzeczywistości, ale postanowiłem to sprawdzić. Korzystałem do dziś z technologii HSDPA, gdyż ten modem nie obsługuje nic szybszego. Postanowiłem modem zmienić na lepszy. W związku z tym, że korzystam z routera tp-link MR3420, szukałem modemu kompatybilnego. Wybór padł na Huawei E367. Dziś do mnie dotarł.
Po zaistalowaniu, ku mej uciesze okazało sie, że łapie zasięg HSPA+ i sie przełącza na tą technologię. W tej radości postanowiłem od razu sprawdzić, o ile wzrośnie prędkość mojego internetu.
Wchodzę na stone speedtest.net i tak:
ping wzrósł z 90 na 70ms
downliad wzrósł z ok5 na 6Mbps
upload z 1 na 1,4Mbps.
Zasięg tamten modem miał 51% w HSDPA, a ten w HSPA+ ma 58% (dane z routera)
Przyznam, że spodziewałem sie znacznie wiekszej poprawy. 1 Mbps po przejściu z technologi 7,2 na 21,6 to coś maławo.
Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Internet komórkowy mam już prawie 4 lata, najpier orange, teraz plus i ogólnie jest ok, ale...
Posiadam modem huawei E1750 i abonament iplus. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić czy jestem w zasięgu HSPA+ i korzystając z mapy na stronie operatora okazało się, że tak. Wiem jak to co prezenują ma sie do rzeczywistości, ale postanowiłem to sprawdzić. Korzystałem do dziś z technologii HSDPA, gdyż ten modem nie obsługuje nic szybszego. Postanowiłem modem zmienić na lepszy. W związku z tym, że korzystam z routera tp-link MR3420, szukałem modemu kompatybilnego. Wybór padł na Huawei E367. Dziś do mnie dotarł.
Po zaistalowaniu, ku mej uciesze okazało sie, że łapie zasięg HSPA+ i sie przełącza na tą technologię. W tej radości postanowiłem od razu sprawdzić, o ile wzrośnie prędkość mojego internetu.
Wchodzę na stone speedtest.net i tak:
ping wzrósł z 90 na 70ms
downliad wzrósł z ok5 na 6Mbps
upload z 1 na 1,4Mbps.
Zasięg tamten modem miał 51% w HSDPA, a ten w HSPA+ ma 58% (dane z routera)
Przyznam, że spodziewałem sie znacznie wiekszej poprawy. 1 Mbps po przejściu z technologi 7,2 na 21,6 to coś maławo.
Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: zmiana modemu na HSPA+ i prawie żadna poprawa szybkości
Przyczyną takiego stanu rzeczy jest operatornoel20 pisze:Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

A konkretnie jego łącza do stacji bazowej. Kilka tygodni temu wziąłem mój modem E182E MIMO 28,8Mbps i pojechałem z laptopem pod ogromną stację Plusa HSPA+. W odległości 20 metrów, o godzinie 23:30 wyciągnąłem 3 megusie.
Tym samym modemem z odległości 1,6km na cyfrowym polsacie wyciągam nawet i 17 megusiów, o ile coś się nie schrzani na sieci i nie ma 0,45 megusia.
-
Aha, czyli łącze do stacji jest za cienkie mimo, że sama stacja dałaby radę wiecej. Cóż zostaje tylko czekać, aż ten stan rzeczy ulegnie zmianie. A nie wiesz gdzie mógłbym sprawdzić gdzie w mojej okolicy tj białystok jest taka stacja która oferuje pełną przepustowość i mógłbym sprawdzić czy modem był rzeczywiście dobrym zakupem?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na takim modemie w praktyce osiągniesz przy idealnych warunkach coś koło 15-17 "megusiów"
A HSPA+ z Plusa wszędzie tak kulawo działa. Większa szansa, że 10Mb/s osiągniesz ze stacji 14.4 niż z tego pseudo HSPA+ na cienkich radioliniach 

-
Aha, no i taką odpowiedź mi chodziło. To znaczy nie, ale taką konkretą, heh. za jakieś pół roku kończy mi sie umowa, więc może jak poprawią trochę warunki to przejdę do polsatu, bo chyba tam są łądne transfery a jestem już w ich zasięgu lte. Na razie przy takiej szybkośći jak mam w nocy ściągnęlo mi się 14GB, wiec da sie wytrzymać, heh
I przynajmniej na razie modem sie nie reozłączył. Stary sie czasami rozłącza niewiedzieć czemu. Dziękuje za pomoc i odpowiedzi, miłego dnia wam życze:)

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Albo możesz pożyczyć od kogoś kartę CP i sprawdzić jak bangla, albo możesz wziąć na próbę CP i oddać w ciągu 7 dni.noel20 pisze: A nie wiesz gdzie mógłbym sprawdzić gdzie w mojej okolicy tj białystok jest taka stacja która oferuje pełną przepustowość i mógłbym sprawdzić czy modem był rzeczywiście dobrym zakupem?
A jeśli chodzi o stacje Plusa, to ściągasz Google Earth i dokładasz do niego warstwę z radioliniami. Link do warstwy muszą podać koledzy, bo ja mam ściągniętą, ale nie wiem skąd

-
- Mistrz bezprzewodowy
To jest taki wynalazek? Ja też chcęA jeśli chodzi o stacje Plusa, to ściągasz Google Earth i dokładasz do niego warstwę z radioliniami.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Proszę.Maciek764 pisze:Ja też chcę
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19584&
Tylko należy pamiętać, iż są to dane w dużym stopniu nieaktualne.
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
hmm, jeśli dobrze widzę znajduję się w zasięgu stacji z 2006 roku. (u mnie nie wyświetla kresek tylko kwadraty). Na razie więc nie widzę jakiś szczególnych okoliczności żeby stacja miałaby być zmodernizowana, czy coś takiego, poza tym nie wiem ile będe jeszcze mieszkał w tym miejscu (dlatego jestem na necie z gsm). Ostatecznie nie jest źle, mam nadzieję, że praca tego modemu okaże sie stabilniejsza i nie będzie sie rozłączał, a to już byłoby lepiej