Słaby sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Słaby sygnał
Witam wszystkich obecnie posiadam antenę , cybertech.17dBm sygnał -109 ,107 dbm ze względu że mieszkam w sam środku lasu .Zastanawiam się nad mocniejszą anteną http://allegro.pl/panel-xp-20-dbi-1900- ... l#delivery. Odległości do nadajnika nie są duże ale zalesienie, terenu ma duży wpływ na sygnał . Czy ktoś korzysta z tej anteny jakie są rezultaty?.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Słaby sygnał
Podaj miejscowość, w której mieszkasz i tą, w której jest nadajnik, do którego się łączysz. Na początek z innego wątku:
Sygnał masz bardzo słaby. Zmieniając antenę niewiele zmienisz, a tu połączenie zależy także od jakości tego sygnału. Jeżeli z tą anteną nie dajesz rady, to ja bym powiedział, że trzeba pożegnać się z myślą o 3G T-Mobile'a na razie, bo o ile dobrze wyczytałem, to innym forumowiczom znacznie polepszył się sygnał z tą anteną. Mieszkasz w lesie, więc niczym nadzwyczajnym problemy z zasięgiem.Yanusz pisze:wzniesienia i lasy to coś, czego transmisja 3G wybitnie nie lubi.
-
- Stały użytkownik forum
Mieszkam w Żagańcu woj Lubuskim wioska ponad 6 km od Żagania są tam dwa nadajniki T-Mobile Żagań, Lubuskie
ul. Kożuchowska 26 i drugi Żagań, Lubuskie
ul. Konopnickiej 18a - komin ciepłowni UMTS 2100 , sygnał HSPA jest -99 do 107 dBm jest nie stabilny przez duże zalesienie terenu .Dlatego właśnie zastanawiam się nad mocniejszą anteną .
ul. Kożuchowska 26 i drugi Żagań, Lubuskie
ul. Konopnickiej 18a - komin ciepłowni UMTS 2100 , sygnał HSPA jest -99 do 107 dBm jest nie stabilny przez duże zalesienie terenu .Dlatego właśnie zastanawiam się nad mocniejszą anteną .
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Może zamiast inwestować w antenę mającą 3dBi więcej , lepiej by było podnieść wyżej obecną antenę? Na jakiej wysokości ją teraz masz?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze się zastanowię dam antenę na dach żeby nie miała przeszkód ,terenowych bo antena jest na ścianie i pewnie to będzie miało wpływ na odbiór bo drzewa zakłócają sygnał .
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Można ewentualnie "pokombinować" z ukierunkowaniem anteny - czasami fala elektromagnetyczna odbija się od obiektów i daje mocniejszy sygnał z kierunku z którego byśmy się tego nie spodziewali.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Na ścianie można sobie wieszać, jak się ma 500 metrów do stacji bazowej. Częstotliwość 2100MHz jest mocno wytłumiana przez wszelkie przeszkody, dlatego nic dziwnego że w lesie, w dodatku prawie przy ziemi, nie masz sygnału.komados pisze: antena jest na ścianie i pewnie to będzie miało wpływ na odbiór
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
I to nie gwarantuje stabilności połączenia.Yanusz pisze:Na ścianie można sobie wieszać, jak się ma 500 metrów do stacji bazowej.
-
- Stały użytkownik forum
Antena jest ścianie budynku na zewnątrz zamocowana na uchwycie ale z tego co teraz widzę jest za nisko zamocuję antenę na dachu tak żeby nie miała, przeszkód terenowych i zobaczę w tedy jaki będzie skutek .
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam wszystkich!
I proszę o pomoc !
Mieszkam od niedawna w Białymstoku, osiedle Wyżyny. Nie ma tu internetu kablowego( na sąsiedniej Jaroszówce jest), więc korzystam z bezprzewodowego z Plusa. Dostałam modem Huawei B260a. No i mam ogrooooooooomnie słaby sygnał, który się często rwie, a łączę się z prędkością ślimaka, bo żółw jest szybszy. Plus twierdzi, że podaje mi dobry sygnał.
Tak w ogóle to jestem bardzo początkującym internautą pomimo wieku(50).
Może mi ktoś poradzi, co mam zmienić nie wchodząc w zbytnie koszta?
I proszę o pomoc !
Mieszkam od niedawna w Białymstoku, osiedle Wyżyny. Nie ma tu internetu kablowego( na sąsiedniej Jaroszówce jest), więc korzystam z bezprzewodowego z Plusa. Dostałam modem Huawei B260a. No i mam ogrooooooooomnie słaby sygnał, który się często rwie, a łączę się z prędkością ślimaka, bo żółw jest szybszy. Plus twierdzi, że podaje mi dobry sygnał.
Tak w ogóle to jestem bardzo początkującym internautą pomimo wieku(50).
Może mi ktoś poradzi, co mam zmienić nie wchodząc w zbytnie koszta?
- wojteks
- *** Administrator ***
To router, moim zdaniem należy na próbę wystawić go za okno i sprawdzić czy będzie lepiej (kolor wskaźnika sygnału). Jeżeli będzie lepiej należy pomyśleć o antenie zewnętrznej, kierunkowej.dzenetta pisze:Dostałam modem Huawei B260a
Nie pomagam na PW!
-
Już miesiąc temu wystawiłam antenkę routera na sam komin( bo najwyższy punkt domu) , to pozwoliło, że w ogóle coś działa. Długość przewodu łączącego to ok 35 m.
Czy ostatni mój jeszcze nie zrealizowany pomysł o podłączeniu się z tą antenką do anteny satelitarnej to absurd i bzdura?
Czy ostatni mój jeszcze nie zrealizowany pomysł o podłączeniu się z tą antenką do anteny satelitarnej to absurd i bzdura?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Rzeczywiście os. Wyżyny w Białymstoku jest dość ubogie w stacje bazowe, najbliższa stacja UMTS Plusa jest oddalona ok. 2km, co jeśli chodzi o miasto - jest już dużo.
Ja bym proponował zakup anteny kierunkowej panelowej (z kablem 5 metrowym lub nieco dłuższym) + konektor do Pani modemu. Powinno w zupełności wystarczyć.
Ja bym proponował zakup anteny kierunkowej panelowej (z kablem 5 metrowym lub nieco dłuższym) + konektor do Pani modemu. Powinno w zupełności wystarczyć.
- wojteks
- *** Administrator ***
To cud jakiś i dziwię się że w ogóle działa.dzenetta pisze:Długość przewodu łączącego to ok 35 m.
Wystaw testowo router w to miejsce. Kabel antenowy powinien być krótki. Moze router warto dać na strych a ze strychu kabel ethernet przeciągnąć.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję za pomoc, przetestuję obie propozycje.