Co wybrac - modem, router oraz antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
banjanti
Użytkownik forum

Co wybrac - modem, router oraz antena

Post autor: banjanti »

Witam bezprzewodowych maniakow ;-)

Od kilku dni lokalny operator zrobil mi prezent ktorego nie oczekiwalem i uruchomil HSPDA w mojej okolicy. Okolicznosc dosc zaskakujace bowiem mieszkam w malej wiosce (nieco turystycznej) w Boliwii.
Od razu wazilem sie za testy, lapie okolo 70-80 dbm w domu, 50-60dbm na ogrodzie, takze nie jest zle! Speedtest osiaga do 1Mbs, ping to tragedia 100-150! Do wiezy (jedynej jaka tu istnieje) mam jakis kilometr.
Dostalem w prezencie Huawei E173u-6 (tak przynajmniej jest wyryte na modemie), wersje bez wyjscia na zewnetrzna antene.
Chce polepszyc osiagi (voip nie dziala jak powinien, na ogordzie w jednym punkcie daje rady) i postawic w domu wi-fi

Teraz jezeli pozwolice pytania:
-czy dolutowac zewnetrzna antene, czy lepiej zmienic modem na jakas z gniazdem? (gdzies widzialem strone jakiegos azjaty z instrukcja do tego modelu i wygladalo to dziecinnie proste) Pytanie czy taka operacja nie sprawdzi ze strace na jakosci? (nieaktualne) Jezeli lepiej wybrac opcje z gniazdem to co takiego? Router wifi z wbudowanym 3g, czy z obsluga usb i inny dongle? Jakie routery i modemy polecacie?
-Jaka antena? Yagi czy panel? To ze jednokierunkowa to oczywiste, bo mamy tu tylko jeden maszt ;-)
Siec dziala w 1,9 Ghz

Bede dozgonnie wdzieczny za sugestie

PS. Moj Huawei dziala na Qualcomm MSM6290, musze go zmuszac pingowaniem do pozostania w HSPA, w innym przypadku potrafi sie przelaczyc kilka razy w ciagu 10 minut!
Zastanawiam sie czy to wina chipsetu (gdzies cos takiego wyczytalem), czy po prostu taka jest specyfika sieci i basta?

Pozdrowienia z Boliwii!

Marcin

edit: Poczytalem sobie troche i juz widze ze szkoda zachodu z lutowaniem, koszt E173u-2 z laczem jest niewielki, a zachodu mniej. E173u-1 (czy 6 jak go tu nazywaja) po prostu opyle.
Tylko zastanawiam sie czy ta opcja + Tp-link 3420 (albo cokolwiek kompatybilnego co dorwe w lokalnych sklepach) bedzie ok na domowe warunki?
Co myslicie o Huawei E583C? Na ebayu chodzi po $130, czyli jakos 1,5 razy tyle co kombinacja E173+Tp-linka. Oplaca sie?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-12-09, 12:34 ]
Proszę nie robić z forum choinki.
Ostatnio zmieniony 2011-12-09, 12:34 przez banjanti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrac - modem, router oraz antena

Post autor: krystianb »

banjanti pisze:Zastanawiam sie czy to wina chipsetu (gdzies cos takiego wyczytalem), czy po prostu taka jest specyfika sieci i basta?
To zależy od sieci.
banjanti pisze:koszt E173u-2 z laczem jest niewielki, a zachodu mniej. E173u-1 (czy 6 jak go tu nazywaja) po prostu opyle.
Na europejskim sprzęcie się nie połączysz, jeśli jest tak jak piszesz i sieć jest na 1.9GHz.

Co do lutowania anteny raczej niezbyt dobry pomysł, bo wewnętrzne zwykle mają układ dopasowujący, który może zmieniać impedancję.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

banjanti pisze:czy dolutowac zewnetrzna antene
Juz lepiej polozyc modem na kamien i walnac w niego drugim.
banjanti pisze:Siec dziala w 1,9 Ghz
Panel.
banjanti pisze:czy po prostu taka jest specyfika sieci i basta?
Specyfikacja sieci.
Nie pomagam na PW.
banjanti
Użytkownik forum

Post autor: banjanti »

Na europejskim sprzęcie się nie połączysz, jeśli jest tak jak piszesz i sieć jest na 1.9GHz.
To wiem, potrzebuje quad-band, te cudo oznaczone jako e173u-6 to po prostu u-1 z mozliwosci obslugi 1900Mhz, wiec pewnie istnieje jakis lokalny odpowiednik E173u-2 z zewnetrznym laczem. Powiedz tylko czy razem Tp-link 3420 to dobre kombo, czy lepiej kupic od razu np Huawei E583C, siec domowa wiec 5 urzadzen mi w pelni wystarczy.

@Key dzieki za odpowiedz.

PS. Sorry za choinke, chcialem skreslic to co napisalem, ale jest tylko opcja podkreslenia.
ODPOWIEDZ