Internet przez usb
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet przez usb
Dzieńdobry!
Potrzebuję pomocy, posiadam internet radiowy, który podłączony jest u mnie kablem typu ethernet, nie posiadam do niego danych typu ssid i hasło.
Potrzebuję połączyć się z internetem za pomocą Wifi z drugiego komputera, lecz nie wiem jak i co wpisać w tamtych okienkach. Kiedyś znajomy, robił to przez usb, podpiął się pod mój komputer, kliknął kilka razy i plik exe z danymi mu powstał. Proszę o pomoc, żebyście podali mi jak dojść do podobnego efektu.
Potrzebuję pomocy, posiadam internet radiowy, który podłączony jest u mnie kablem typu ethernet, nie posiadam do niego danych typu ssid i hasło.
Potrzebuję połączyć się z internetem za pomocą Wifi z drugiego komputera, lecz nie wiem jak i co wpisać w tamtych okienkach. Kiedyś znajomy, robił to przez usb, podpiął się pod mój komputer, kliknął kilka razy i plik exe z danymi mu powstał. Proszę o pomoc, żebyście podali mi jak dojść do podobnego efektu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet przez usb
Pewnie masz CPE w antenie więc znajomość ssid i innych danych jest zbędna.kester pisze:posiadam internet radiowy, który podłączony jest u mnie kablem typu ethernet
Musisz mieć router albo AP w zależności od tego co jest w antenie. Sprawdź czy drugi komputer będzie działał podłączony kablem ethernet.kester pisze:Potrzebuję połączyć się z internetem za pomocą Wifi z drugiego komputera,
Nie pomagam na PW!
-
Posiadam AP na dachu. Przy komputerze mam kostkę, z trzema wejściami jedną na ethernet, drugą z kablem prowadzącym na dach, i trzecia zasilająca. CPE nie jest telefoniczny?
Nie da rady po prostu jakoś skopiować danych do wifi?
Nie da rady po prostu jakoś skopiować danych do wifi?
Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 11:47 przez kester, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc masz w antenie router lub AP Client.kester pisze:drugą z kablem prowadzącym na dach
Nie, to nazwa ogólna AP/routera wbudowanego w antenę z wyjściem ethernet i PoE.kester pisze:CPE nie jest telefoniczny?
Niby jak? Dostawca właśnie dlatego daje CPE żeby mieć spokój. Zresztą jakbyś chciał połączyć drugi komputer po WiFi bez anteny zewnętrznej nakierowanej na bazę dostawcy itp. Może masz łącze w 5GHz, tego nie wiesz.kester pisze:Nie da rady po prostu jakoś skopiować danych do wifi?
Nie pomagam na PW!
-
Ok powoli łapię, zatem powinienem zainwestować w router i na dwa kable pojechać?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
kester, najpierw sprawdź
. To na dzień dobry. Jak będzie necik hulał pomyślimy co dalej.wojteks pisze:Sprawdź czy drugi komputer będzie działał podłączony kablem ethernet.
-
Nie będzie działał bo na drugim komputerze nie mam karty sieciowej.
Załatwiłem to inaczej, podłączyłem ethernet i tą kostkę pod router, i po prostu z obu komputerów łączę się teraz przez wifi.
Dzięki za chęci i pomoc
Załatwiłem to inaczej, podłączyłem ethernet i tą kostkę pod router, i po prostu z obu komputerów łączę się teraz przez wifi.
Dzięki za chęci i pomoc

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak też można.kester pisze:i po prostu z obu komputerów łączę się teraz przez wifi.
Nie pomagam na PW!