Dziwna rzecz z modemem Huawei E 156 G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Snickare
Początkujący użytkownik forum

Dziwna rzecz z modemem Huawei E 156 G

Post autor: Snickare »

Witam, czy ktoś mógłby mi podsunąć jakieś rozwiązanie następującego problemu? Tak to wygląda:

mam modem Huawei e156g w sieci Play, który od niedawna nie jest wykrywany w moim laptopie (system windows 7). Kiedy wchodzę w oprogramowanie Play Online pojawia się komunikat o tym, że brakuje urządzenia. Próbowałem już podłączać modem do wszystkich portów USB, ale zawsze z tym samym skutkiem. Parę razy też usuwałem i instalowałem ponownie całe oprogramowanie. Nic nie dało. Wcześniej wszystko chodziło zaś bez problemu. Sądziłem, że może to wina programu antywirusowego, który blokuje w jakiś sposób urządzenia USB i faktycznie - parę dni temu skończyła mi się subskrypcja mojego antywirusa i postanowiłem wypróbować inny program, który jak się okazało ma uaktywnioną opcję blokowania urządzeń usb. Niestety odhaczenie tej opcji nic nie dało, podobnie jak usunięcie antywirusa (problem pojawił się właśnie po zainstalowaniu programu, ale czy właśnie dlatego?). Dodam jeszcze, że próbowałem uruchamiać program do modemu sieci Play jako administrator i zgodnie z zainstalowanym u siebie systemem , ale tu również nic nie wyszło. Być może rozwiązaniem byłoby wejście w rejestr sytemu, ale to już trochę bardziej poważna operacja grożąca totalnym zamętem :) Pamiętam też, że wcześniej przy uruchamianiu modemu pojawiało się okienko instalacji sterowników do niego, które teraz już się nie pokazuje... Dodam, że kiedy podłączam sam modem do jakiegokolwiek portu USB na moim kompie to oczywiście pojawia się na pasku zadań ikona "Bezpiecznego usuwania sprzętu...", niemniej kiedy klikam na tę ikonę to w pojawiającym się okienku w ogóle nie ma modemu (jest tylko opcja "Otwórz aplet urządzenia i drukarki"). Dotyczy to zresztą zwykłych pendrive'ów, które działają u mnie, ale których jednocześnie nie widać w "Bezpiecznym usuwaniu...". Widać je natomiast z poziomu "Mojego komputera", pojawia się też autoodtwarzanie. No i właśnie, o ile zwykłe pendrajwy chodzą w sumie ok, o tyle modem Play już nie.

Z góry dzięki za pomoc : ) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dziwna rzecz z modemem Huawei E 156 G

Post autor: wojteks »

Snickare pisze: Huawei e156g w sieci Play, który od niedawna nie jest wykrywany w moim laptopie
To stary modem, pewnie się uszkodził, kup nowy.
Nie pomagam na PW!
Snickare

Może i stary, ale na innych komputerach działa ; ) Dopiero co sprawdzałem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Snickare pisze:Może i stary, ale na innych komputerach działa ;
Skoro na innych działa to nowe sterowniki sprawdź, system czysty, bez wirusów, ze wszystkimi poprawkami?
Nie pomagam na PW!
Snickare

Zero wirusów, system uaktualniony, a co do sterowników to pytałem się o to w salonie Play - powiedziano mi, że żadnych nowych sterowników nie ma i że wystarczy to, co jest w modemie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Snickare pisze: to pytałem się o to w salonie Play - powiedziano mi, że żadnych nowych sterowników nie ma
:rotfl:

Poszukaj 4.20.12.00 a najnowsze to 4.23.03.00
Nie pomagam na PW!
Snickare

Próbowałem znaleźć, ale jakoś nie mogę dotrzeć do rzetelnego źródła (o dziwo nie ma tego np. na stronie producenta). Masz dostęp do jakiegoś linka z tymi sterownikami? Dzięki za odpowiedzi tak w ogóle.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nie pomagam na PW!
Snickare

wojteks pisze:Lenistowo
Bynajmniej.
Ale to nie są sterowniki do huawei e156g.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Snickare pisze: nie jest wykrywany w moim laptopie (system windows 7).
Aktualizacja konieczna w przypadku tego modemu i Win7.
Sam to przerabiałem na swoim organizmie i kolegów.

[ Dodano: 2012-02-15, 23:35 ]
Snickare pisze:Próbowałem znaleźć, ale jakoś nie mogę dotrzeć do rzetelnego źródła
Na stronie Play, ja pobrałem tam . Może nie najnowsze ale dedykowane do Win 7 i działają :ok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Snickare pisze:Ale to nie są sterowniki do huawei e156g.
Są, to są uniwersalne sterowniki do prawie wszystkich Huawei
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Snickare pisze:Ale to nie są sterowniki do huawei e156g.
Zainstaluj na nim na nowo dashboard (syatem XP i tam gdzie jest wykrywany i działa)
kilka razy miałem przypadek kiedy antywirus uszkodził dashboard na modemie :shock: , nie wiem jak.
Będziesz miał nowszy dashboard i w nim sterowniki do Win7
ODPOWIEDZ