Wifi hot spot antena za darmo?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karpiu01
Stały użytkownik forum

Wifi hot spot antena za darmo?

Post autor: karpiu01 »

Witam. Niedawno rozmawiałem z kolegą, który zamierza zainwestować w antenę wifi na dalekie odległości i przy jej pomocy "czerpać" darmowy internet z oddalonego o kilka kilometrów hotspot-a. Nie wiem dokładnie jak to jest ale czy możliwe jest że nie będzie po jakimś czasie blokowany przez administratora i będzie mu to za darmo hulało aż miło? Jakie są haczyki bo pewnie jakieś są bo gdyby nie to połowa każdego miasta miałaby darmowe łącze? Pozdrawiam.
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wifi hot spot antena za darmo?

Post autor: key »

W pierwszej kolejnosci przeczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>.

Jesli to co chcesz robic jest legalne, to wtedy pogadaj z administratorem sieci do ktorej chcesz sie podlaczyc.

Uprzedzajac pytania:
1.) Tak jest mozliwe blokowanie amatorow darmowego netu. Ja dodatkowo o probach wlamania informuje odpowiednie organy.

2.) zeby miec stabilny link dobrze jest gdy sprzet sluzacy do budowy linku jest symetryczny.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

karpiu01 pisze:Jakie są haczyki
Najczęściej takie łącze jest ograniczone prędkością i działają na nim tylko podstawowe usługi czyli www, poczta i niewiele więcej.
Nie pomagam na PW!
karpiu01
Stały użytkownik forum

Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ hot spot jest udostępniany przez urząd miasta, a nie jakieś prywatne organy zakładam, że jest to legalne i nie naruszam w żaden sposób dóbr osobistych, jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

karpiu01 pisze:Ponieważ hot spot jest udostępniany przez urząd miasta,
I może być tylko czynny w czasie pracy urzędu także po pracy będzie po necie.
karpiu01
Stały użytkownik forum

Dzięki wielkie. Będę pilnie się przyglądał jego poczynaniom i jak tylko będzie możliwe dam znać co i jak. Pozdro
ODPOWIEDZ