Udostępnienie LANu drugiemu komputerowi przez Bluetooth

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adam333
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie LANu drugiemu komputerowi przez Bluetooth

Post autor: Adam333 »

Witam,

Mam na laptopie dostęp do LANu. Chciałem udostępnić Internet komputerowi stacjonarnemu przez Bluetooth. Oba komputery mają Windowsa 7. W laptopie wprowadziłem ustawienia jakie widać na obrazkach. W stacjonarnym wprowadziłem w ustawieniach bluetooth IP 192.168.0.2 i bramę domyślną 192.168.0.1, a resztę jak na Laptopie. Niestety połączenia z Internetem nie ma. Nie mam pomysłu, co mógłbym zrobić. Proszę o jakieś sugestie. Z góry dzięki za pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wcześniej udostępnianie Internetu z innego Laptopa z Win XP, który łączył się z netem przez telefon komórkowy do tego samego kompa stacjonarnego z Windowsem 7 wychodziło bez problemu, więc podejrzewam, że nie umiem skonfigurować udostępnienia na Lapku z Win7.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnienie LANu drugiemu komputerowi przez Bluetooth

Post autor: krystianb »

Adam333 pisze:w ustawieniach bluetooth IP 192.168.0.2 i bramę domyślną 192.168.0.1,
No i tu jest błąd, przy udostępnieniu z win7 adresacja jest inna. Jak dobrze pamiętam to 192.168.137.x mi tam zawsze przy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ie zawsze dhcp działa, kompy bez problemu dostają IP automatycznie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Adam333
Początkujący użytkownik forum

Re: Udostępnienie LANu drugiemu komputerowi przez Bluetooth

Post autor: Adam333 »

Spróbowałem, niestety dalej nie działa. Przy automatycznym IP też nie działa.

Muszę coś innego pozmieniać, bo zauważyłem, że jak wyłączę Wifi w połączeniach sieciowych na Laptopie, to znika mi zakładka udostępnianie we właściwościach połączenia LAN, więc to udostępniania wcale nie dotyczyło Bluetootha tylko Wifi.

EDIT:
Stworzyłem sieć bezprzewodową ad-hoc i połączyłem się do Laptopa z internetem przez Wifi w kolejnym Laptopie. Następnie przekazałem połączenie internetowe z Laptopa nr 2 na komputer stacjonarnym przez Ethernet i net działa.

Jednak pytanie jak przekazać połączenie między Win7 i Win7 przez Bluetooth nadal pozostaje aktualne.
ODPOWIEDZ