Połączenie dwóch routerów (wifi)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie dwóch routerów (wifi)
Witam
Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji routerów firmy Pentagram po wifi. Sytuacja prezentuje się następująco:
do jednego routera podpięty jest po kablu modem Vectry dostarczający internet. Z tego routera chciałbym bezprzewodowo przesłać internet do drugiego routera (również Pentagram) do którego kablem będzie podpięty komputer stacjonarny. Z jednego bądź drugie routera będzie korzystał poprzez wifi laptop (czy jest możliwość takiej konfiguracji aby laptop automatycznie wykrywał bliższe źródło i z nim się łączył?).
Jako bonus było by super tak to skonfigurować aby poprzez sieć można było korzystać wzajemnie z zasobów komputerów i drukarki podpiętej do stacjonarnego komputera.
Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji takiego układu.
dzidzi1704
Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji routerów firmy Pentagram po wifi. Sytuacja prezentuje się następująco:
do jednego routera podpięty jest po kablu modem Vectry dostarczający internet. Z tego routera chciałbym bezprzewodowo przesłać internet do drugiego routera (również Pentagram) do którego kablem będzie podpięty komputer stacjonarny. Z jednego bądź drugie routera będzie korzystał poprzez wifi laptop (czy jest możliwość takiej konfiguracji aby laptop automatycznie wykrywał bliższe źródło i z nim się łączył?).
Jako bonus było by super tak to skonfigurować aby poprzez sieć można było korzystać wzajemnie z zasobów komputerów i drukarki podpiętej do stacjonarnego komputera.
Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji takiego układu.
dzidzi1704
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Połączenie dwóch routerów (wifi)
Może byś łaskawie napisał jakie to routery (typ, model, wersja itp.)dzidzi1704 pisze: routerów firmy Pentagram po wifi
Nie pomagam na PW!
-
oczywiście nadrabiam, routery Pentagram Cerberus WIFI 802.11g Lite. Oryginalne oprogramowanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
O wspomnianym zastosowaniu zapomnij. To są najprostsze routery z modemem adsl.dzidzi1704 pisze:Pentagram Cerberus WIFI 802.11g Lite
Nie pomagam na PW!
-
A opcja dostępna w ustawieniach WDS+AP, bądź sama WDS nie zapewnią tego?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdzić nie zaszkodzi ale działać nie musi prawidłowo.dzidzi1704 pisze:A opcja dostępna w ustawieniach WDS+AP
Manual nie zna określenia WDS więc trudno coś więcej wywnioskować.
Ostatnio zmieniony 2012-03-03, 20:31 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
A czemu miało by nie działać prawidłowo jeśli jest ona dostępna? To nie na zasadzie, że jak jest dostępna to musi działać i tyle? A czy podmiana jednego z routerów na D-linka DI-524 by ułatwiła sprawę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, ten D-Link to zabytek.dzidzi1704 pisze:A czy podmiana jednego z routerów na D-linka DI-524 by ułatwiła sprawę?
Manual do tego routera nie zna czegoś takiego jak WDS więc to coś dołożonego w nowym firmware, powinno działać ale ...dzidzi1704 pisze:A czemu miało by nie działać prawidłowo jeśli jest ona dostępna?
Nie pomagam na PW!
-
Jak to instrukcja nie opisuje? Jako jeden z trybów pracy jest wymieniony AP+WDS (pozostałe to AP, Client)
- wojteks
- *** Administrator ***
Daj linka, ja nie znalazłem tej wersji.dzidzi1704 pisze:Jak to instrukcja nie opisuje?
Nie pomagam na PW!
-
- wojteks
- *** Administrator ***
Miałem jakąś inną wersję nie obejmującą WDS, skonfiguruj jak opisane w instrukcji i powinno działać ale zabezpieczenie sieci to maksymalnie WEP.dzidzi1704 pisze:23 strona
Nie pomagam na PW!
-
heh tylko właśnie problem tkwi w tym, że w instrukcji nie za bardzo jest opisany sposób połączenia a tylko wspomniane o takiej możliwości.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj ze zrozumieniem, co jak i z którym MAC połączyć.dzidzi1704 pisze:że w instrukcji nie za bardzo jest opisany sposób połączenia
Nie pomagam na PW!
-
A co z trybami pracy (gateway>ISP) adresami IP, bramami oraz DHCP?
- wojteks
- *** Administrator ***
To marne routery, jeden pewnie ma internet z adsl, drugi nie więc powinny mieć różne IP po stronie LAN, w drugim (tym bez internetu) wyłącz DHCP po stronie LAN.dzidzi1704 pisze:A co z trybami pracy (
Nie pomagam na PW!
-
Wiem, że nie są to topowe modele routerów ale niestety posiadam tylko te dwa urządzenia a muszę coś podziałać ze swoją siecią bo ciągłe urywanie połączenia ("upłynął limit czasu żądania") oraz wysoki ping doprowadzają mnie do szału a zabieg ten z założenia jakiego wychodzę ma zwiększyć zasięg sieci i wyeliminować z użycia kartę sieciową USB (również wątpliwej jakości - Pentagram).
A co z ustawieniami maski i bramy po stronie LAB w obu routerach? Czy klucze zabezpieczeń muszą być takie same w obu routerach?
A co z ustawieniami maski i bramy po stronie LAB w obu routerach? Czy klucze zabezpieczeń muszą być takie same w obu routerach?
- wojteks
- *** Administrator ***
Połóż kable ethernet, WDS nie polepszy jakości, on może tylko będzie jakoś działał.
Nie pomagam na PW!
-
A co żadne bezprzewodowe połączenie nie będzie godne uwagi? Zastanawiałem się nad zmianą routera na Netgear 3700 ale chciałem najpierw spróbować połączyć posiadane routery w celu sprawdzenia czy to nie będzie lekarstwo na moje bolączki a nie wymaga to żadnych nakładów finansowych bo już posiadam ww. urządzenia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro jesteś z większego miasta to WiFi 2.4GHz jest zapchane, sprawdź na 5GHz albo kładź kable, ewentualnie pomyśl i DLAN. Router ma mniejsze znaczenie.dzidzi1704 pisze:A co żadne bezprzewodowe połączenie nie będzie godne uwagi?
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem, czy 2,4 jest zapchane ale sprawdzałem eter inssiderem i wykrył mi wkoło ok 11 innych sieci. Także jest z kim konkurować o częstotliwość. Router Netgear dysponuje 5 GHz tylko jeszcze kwestia karty sieciowej do niego. Co to jest DLAN?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sieć ethernet po kablach elektrycznych.dzidzi1704 pisze:o to jest DLAN?
Powiedzmy http://www.devolo.pl/
Nie pomagam na PW!
-
WOW, myślałem, że takie rzeczy to tylko u Lema:)
Możesz coś więcej powiedzieć na temat tej technologi?
1. Używałeś gdzieś takiego rozwiązania?
2. Czy jest możliwość podłączenia do takiego urządzenia na wyjściu routera żeby ten dzielił sygnał bezprzewodowo?
3. Czy to działa na zasadzie plug and play? Czy trzeba jakoś specjalnie pod to konfigurować modem i później urządzenia odbierające?
4. Czy są takie urządzenia które na wyjściu mają jakąś antenę żeby rozesłać sieć bezprzewodowo?
5. Co z zabezpieczeniem takiej sieci? Czy nie ma obawy, że sąsiad kupi takie urządzenie i będzie ciągnął od nas interek?
6. Od jakiej kwoty zaczynają się urządzenia tego typu? Bo znalazłem netgeara ale kosztowało w granicach 500 zł
Możesz coś więcej powiedzieć na temat tej technologi?
1. Używałeś gdzieś takiego rozwiązania?
2. Czy jest możliwość podłączenia do takiego urządzenia na wyjściu routera żeby ten dzielił sygnał bezprzewodowo?
3. Czy to działa na zasadzie plug and play? Czy trzeba jakoś specjalnie pod to konfigurować modem i później urządzenia odbierające?
4. Czy są takie urządzenia które na wyjściu mają jakąś antenę żeby rozesłać sieć bezprzewodowo?
5. Co z zabezpieczeniem takiej sieci? Czy nie ma obawy, że sąsiad kupi takie urządzenie i będzie ciągnął od nas interek?
6. Od jakiej kwoty zaczynają się urządzenia tego typu? Bo znalazłem netgeara ale kosztowało w granicach 500 zł

- wojteks
- *** Administrator ***
Ad 1. Nie używam ale na forum są osoby które używają.dzidzi1704 pisze:Możesz coś więcej powiedzieć na temat tej technologi?
Ad 2. Tak
Ad 3. Tak, zastępuje kabel ethernet.
Ad 4. Może, nie wiem.
Ad 5. Urządzenia musza być sparowane więc nikt inny się raczej nie podłączy a licznik odcina od reszty linii energetycznej.
Ad 5. http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=2
Nie pomagam na PW!
-
Ad 4. występują wersje z możliwością podpięcia kabla i rozsyłające bezprzewodowo w jednym, niestety dość drogie rozwiązanie KLIK
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1.) Tak. O ile nie dostajesz wypiekow sledzac speedtesty calkiem sensowne rozwiazanie. Przedewszystkim wygodne 
3.) Zastepuje kabel. Przy multipoint trzeba dodac nastepne urzadzenia - do tego jest malutki programik dostarczany z sprzetem. Po jednorazowym skonfigurowaniu zapominasz ze istnieje.
4.) N.p.: http://www.devolo.com/consumer/77_dlan- ... .html?l=en
5.) Transmisja miedzy punktami jest szyfrowany. Licznik teoretycznie odcina (ale jesli za licznikiem przewody twoje i sasiada leca rownolegle na jakims odcinku, teoretycznie moze byc transmisja.
6.) TP-link, Allnet, SITECOM od okolo 120 PLN za dwa punkty 200Mbps. 85 Mbps taniej. Markowe drozej.

3.) Zastepuje kabel. Przy multipoint trzeba dodac nastepne urzadzenia - do tego jest malutki programik dostarczany z sprzetem. Po jednorazowym skonfigurowaniu zapominasz ze istnieje.
4.) N.p.: http://www.devolo.com/consumer/77_dlan- ... .html?l=en
5.) Transmisja miedzy punktami jest szyfrowany. Licznik teoretycznie odcina (ale jesli za licznikiem przewody twoje i sasiada leca rownolegle na jakims odcinku, teoretycznie moze byc transmisja.
6.) TP-link, Allnet, SITECOM od okolo 120 PLN za dwa punkty 200Mbps. 85 Mbps taniej. Markowe drozej.
Nie pomagam na PW.
-
key, dzięki za aktywność.
Co znaczy wg. Ciebie punkt pierwszy? O jakich prędkościach realnych można tu mówić? Jest to wystarczające rozwiązanie do np. grania online? Czy znacie może osoby z forum które korzystają z tego rozwiązania?
Co znaczy wg. Ciebie punkt pierwszy? O jakich prędkościach realnych można tu mówić? Jest to wystarczające rozwiązanie do np. grania online? Czy znacie może osoby z forum które korzystają z tego rozwiązania?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zaleznosci od topologi roznie moze byc. Ja mam w tej chwili okolo 160..180 Mbps (na 500'tkach devolo) na dwoch roznych fazach bez sprzezenia miedzy fazami. 200'tki wyciagalaly podobnie.dzidzi1704 pisze:Co znaczy wg. Ciebie punkt pierwszy?
Tak, ja od okolo roku.dzidzi1704 pisze:Czy znacie może osoby z forum które korzystają z tego rozwiązania?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Full Duplex? Czy jak to jest?key pisze: Ja mam w tej chwili okolo 160..180 Mbps
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W kazda strone tyle. No dobra w kierunku internetu i drukarki mam troche mniej, "tylko" 120 Mbps. 

Nie pomagam na PW.