Blokada hosta w sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Blokada hosta w sieci
Witam!
Ze względów bezpieczeństwa potrzebuję zablokować na routerze z tomato 1.28 jednego hosta w taki sposób, aby nie miał on dostępu do internetu natomiast dostęp do niego z internetu mógłby być możliwy. Czy da się tak zrobić?
Ze względów bezpieczeństwa potrzebuję zablokować na routerze z tomato 1.28 jednego hosta w taki sposób, aby nie miał on dostępu do internetu natomiast dostęp do niego z internetu mógłby być możliwy. Czy da się tak zrobić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Blokada hosta w sieci
VLAN + VPN.
Edyta:
Po chwili glebszego przemyslenia:
(Firewall + odpowiednie filtry) + VPN tez powinno wystarczyc.
Edyta:
Po chwili glebszego przemyslenia:
(Firewall + odpowiednie filtry) + VPN tez powinno wystarczyc.
Nie pomagam na PW.
-
Widzę, że to nie będzie takie proste (trochę ustawień będzie). W takim razie jak zupełnie odizolować takiego hosta tzn. uniemożliwić mu dostęp do internetu i z internetu (dodam, że nie jest to zwykły PC dlatego trzeba to ustawić na routerze)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
30..45 minut roboty.gorus1 pisze:Widzę, że to nie będzie takie proste
Dokladnie tak samo jak w pierwszej czesci roboty - ustawic odpowiednie filtry w firewall.gorus1 pisze:W takim razie jak zupełnie odizolować takiego hosta
Tak do konca nie wiem o co ci chodzi, moze opiszesz troche dokladniej sytuacje? Co to za host i jak czule sa dane na nim?
Nie pomagam na PW.
-
Jest to maszyna drukująca (specjalnie nie używam słowa drukarka) i istnieje obawa, że może ona sobie pobrać jakieś aktualizacje, które podobno są szkodliwe dla tej maszyny tj. utrudnią pracę ponieważ i tak mało kto potrafiłby obsługiwać tę maszynę pobraniu tych aktualizacji. Stąd mój pomysł żeby zablokować jej dostęp do internetu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ustawiaj jej bramy domyślnej i już.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ustaw jej IP/MAC w filtrach firewall.gorus1 pisze:Stąd mój pomysł żeby zablokować jej dostęp do internetu.
Nie pomagam na PW.
-
Ha, nie mogłem znaleźć tej opcji... Są to "ustawienia dostępu" w menu głównym tomato. Już zablokowałem dostęp do internetu po MAC adresie tej maszynie. Dzięki.