Aktualna sytuacja:
Router TP-Link TD-W8910G umiejscowiony na parterze, prawie że w rogu budynku. Korzystam z jego standardowej antenki dookólnej, która była w zestawie. Router udostępnia Neostradę pozostałym urządzeniom.
Dom z całkiem grubymi ścianami:

Sygnał na urządzeniach:
- laptop oraz konsola PS3 - piętro I (różne pokoje) - siła sygnału 2-3/5 - przeglądanie internetu, ściąganie plików i granie online prawie zawsze bezproblemowe; Kilkuminutowy test ping do routera podczas przeglądania internetu: http://pastebin.com/hY1wrWyw
Kopiowanie plików w sieci wewnętrznej - wolne, ale nie kopiuję dużych plików, więc nie narzekam. Przy obciążeniu synchronizacja tez potrafi mocno spać (11Mb/s). Raz na kilka dni potrafi nagle zerwać połączenie - ale da się przeżyć.
Internet na laptopie mam praktycznie w całym domu. Jestem zadowolony, ale mogłoby być trochę stabilniej.
- PSP - w bardziej odległych częściach budynku od routera potrafi zrywać co 10 minut i często "zamulać" - wtedy sensownie korzystać z internetu się nie da.
- TV - (Samsung d6750) podejrzewam, że ma bardzo marną antenkę, bo mimo tego, że TV, tak, jak router, znajduje się na parterze, to prawie w ogóle routera nie wykrywa...
Zmiana położenia routera ani kupno dodatkowych AP - nie wchodzą w grę.
Pytania:
Wiem, że kupno nawet najlepszej anteny cudów nie zrobi, ale zastanawiam się czy chociaż trochę mogę poprawić jakość sygnału w domu. Byłbym zadowolony ze zwiększenia stabilności sygnału na laptopie oraz z chociaż minimalnie funkcjonującego połączenia z TV. Wiem też, że nie jesteście wróżbitami - chodzi mi tylko o podzielenie się przewidywaniami osób z większa wiedzą ode mnie.
- Czy kupno lepszej antenki dookólnej (np. takiej ) ma szanse dać jakikolwiek zauważalny efekt?
- Czy kupno anteny panelowej i postawienie jej na wysokiej szafie (będzie dosyć blisko sufitu) ma spore szanse poprawy jakości sygnału? Rozważam panel, bo router znajduje się prawie w rogu budynku.
- Czy któryś z tych paneli byłby dobrym wyborem w mojej sytuacji: 1, 2, 3 ?
- Czy 3m kabla nie spowoduje, że sytuacja pogorszy się jeszcze bardziej mimo lepszej anteny?