Czy ktoś wie, jak wymusić logowanie do AERO2 z karty iplusa na tym routerze???
Mam modem huawei e3131 z play-a.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Moderator: Moderatorzy
Nie doczytałeś.jakubd pisze:A na czym polega problem?
Nie ma to nic wspólnego z BDI.us_strike pisze: jak wymusić logowanie do AERO2 z karty iplusa
Nie do końca kupić, żeby go otrzymać jest odpowiednia procedura.us_strike pisze:Czyli do BDI trzeba dokupić dedykowany starter tak?
Można by próbować ustawić modem w tryb tylko umts900jakubd pisze:ale jeżeli na tym samym obszarze jest zasięg UMTS 2100 Plusa, to zwykle zostaniemy wywaleni do Plusa.
To musisz mieć kartę BDI, na karcie plusa do aero2 logujesz się na zasadach roamingu wewnętrznego, na takich samych zasadach jak w plusie.us_strike pisze:Chaciałbym korzystać z BDI w czasie gdy iplus załączy lejek. Lepsze te 256kbps niż 32 iplusa.
Korzystam właśnie z takiego zastosowania, tylko że ja robię to na routerze TP-Linka z Gargoyle-Open-Wrt. Jest to bardzo proste wystarczy w kleić przez konsolę SSH 2 składnie : uci set network.wan.modeAT ^ SYSCFG = 14 , 2 , 2000000000000 , 2 , 1 i uci commit network. Szczegóły tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g . Dla wygody to chyba musisz zmienić router, chyba że ten edek obsługuje jakieś polecenia?Czy ktoś wie, jak wymusić logowanie do AERO2 z karty iplusa na tym routerze???
Mam modem huawei e3131 z play-a. ... Chaciałbym korzystać z BDI w czasie gdy iplus załączy lejek. Lepsze te 256kbps niż 32 iplusa
Nie na takich samych- jeżeli masz zasięg UMTS2100 Polkomtela to zapomnij że się połączysz ze stacją Aero2 w sposób automatyczny, modem musi być przełączony za pomocą komend AT na UMTS900 (czytaj brak zasięgu korzystam z sieci partnerskiej, za korzystanie z danych Plus rozlicza się z Aero2).na karcie plusa do aero2 logujesz się na zasadach roamingu wewnętrznego, na takich samych zasadach jak w plusie.
Pisałem o warunkach rozliczania pakietów i ograniczeniach prędkości.jarek999 pisze:Nie na takich samych
Ja mam tak, iż gdy wymuszę tylko UMTS 900 MHz w Optionach iCON 411 i iCON 505, to z simką iPlus przy wyszukiwaniu sieci w pierwszym znajduje tylko sieć Aero2 i łączę się na roamingu, w iCONie 505 znajduje sieć Plusa i Aero2 ale łączy mnie tylko z Plusem w sieci macierzystej, próba połączenia na roamingu Aero2 kończy się niepowodzeniem.jarek999 pisze:Nie na takich samych- jeżeli masz zasięg UMTS2100 Polkomtela to zapomnij że się połączysz ze stacją Aero2 w sposób automatyczny, modem musi być przełączony za pomocą komend AT na UMTS900 (czytaj brak zasięgu korzystam z sieci partnerskiej, za korzystanie z danych Plus rozlicza się z Aero2).
Z tego wynika że w 505 nie działa wymuszanie pasma.berni pisze:gdy wymuszę tylko UMTS 900 MHz w Optionach iCON 411 i iCON 505