pracownia szkolna na wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arekbis
Początkujący użytkownik forum

pracownia szkolna na wifi

Post autor: arekbis »

Witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum ; )
Liczę tu na Wszą podpowiedź w temacie. Planuję pozbyć się pajęczyny w szkolnej pracowni i przerobić podłączenia na wifi.
Liczba komputerów to ok 20-25 szt + serwer SBS 2003.
Podczas logowania się uczniów ładują się profile, dalej podczas pracy wykorzystywane są udostępnione pliki + internet.
Zastanawiałem się nad zestawem mikrotik 711 + karty sieciowe w końcówkach na pci.
I tu pojawia się problem z wybraniem rozwiązaniem 2.4 czy 5 Ghz.
Za 2.4 przemawia cena, ale zastanawiam się czy stosując karty w std. N 300Mbit uzyskam odpowiednią wydajność przy ładowaniu profili mobilnych ?... i problem ew. zakłóceń z okolicznych sieci
Za 5Gh przemawia stabilność i przepustowość ... ale cena kart sieciowych ( ok 180 PLN/szt ) przeraża :(
Może ktoś z Was zderzył się z tym problemem ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: pracownia szkolna na wifi

Post autor: ja.michal »

Jeśli jest infrastruktura kablowa to ja bym został przy sieci Ethernet. WiFi może być, ale jako dodatek.
Jak byłem w liceum to zajmowałem się z kolegą siecią w całej szkole. Niestety te tanie routery nie dają sobie rady z dużą ilością połączeń. Mowa akurat o wersji kablowej, ale jak sobie to przypomnę to nie wyobrażam sobie jak to ma po WiFi chodzić. Raczej nie będzie chodzić. Zwłaszcza jak masz zamiar przesyłać pliki po sieci WiFi to przy tych 20-25 stanowiskach wszystko się zatka, albo AP będzie wieszać.

Jeśli już chcesz robić sieć bezprzewodową to zależy kto ma się podłączać. Jeśli tylko komputery klienckie w sali to może być i 5GHz, jeśli komputery i telefony innych osób to 2.4GHz jednak jest bardziej popularne.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

arekbis pisze:ale zastanawiam się czy stosując karty w std. N 300Mbit uzyskam odpowiednią wydajność przy ładowaniu profili mobilnych ?
Wiesz o tym, że to jest w idealnych warunkach 120Mb/s netto w jedną stronę przy podpiętym jednym kompie pod AP, przy większej ilości to się dzieli przez liczbę podpiętych użytkowników, dodatkowo też im więcej użytkowników tym więcej zakłóceń i sumaryczna prędkość spada. Jeśli na początku zajęć wszyscy na raz zaczną ściągać te profile to sieć się zatka na bank. IMO wifi w stacjonarnych zastosowaniach to przesada, ja tam stosuję zasadę, że to co stoi to jest kablem podpięte a i tak narzekam na wydajność wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

arekbis pisze:Planuję pozbyć się pajęczyny w szkolnej pracowni i przerobić podłączenia na wifi
Takich pomysłów jeszcze nie słyszałem :zdziwko:
Może jednak lepiej dobrze położyć kable?
arekbis pisze:zastanawiam się czy stosując karty w std. N 300Mbit uzyskam odpowiednią wydajność przy ładowaniu profili mobilnych ?
Zapomnij.
arekbis

ja.michal pisze:Jeśli jest infrastruktura kablowa to ja bym został przy sieci Ethernet. WiFi może być, ale jako dodatek.
Jak byłem w liceum to zajmowałem się z kolegą siecią w całej szkole. Niestety te tanie routery nie dają sobie rady z dużą ilością połączeń. Mowa akurat o wersji kablowej, ale jak sobie to przypomnę to nie wyobrażam sobie jak to ma po WiFi chodzić. Raczej nie będzie chodzić. Zwłaszcza jak masz zamiar przesyłać pliki po sieci WiFi to przy tych 20-25 stanowiskach wszystko się zatka, albo AP będzie wieszać.
[/i]

Po uruchomieniu i zalogowaniu nie powinno być problemu.. problem może być tylko z ładowaniem profilu uczniowskiego. Chociaż wydłużenie ładowania o 1-3 min jest jeszcze do zaakceptowania. Żeby nie dochodziło do nadmiernego przytkania AP-ka to myślałem o Mikrotiku ( wydaje mi się że ten powinien sobie poradzić ) np http://www.cyberbajt.pl/produkt/3952/ro ... vel-3.html

Jeśli już chcesz robić sieć bezprzewodową to zależy kto ma się podłączać. Jeśli tylko komputery klienckie w sali to może być i 5GHz, jeśli komputery i telefony innych osób to 2.4GHz jednak jest bardziej popularne.

Myślałem tylko o komputerach klienckich w pracowni ( w jednym pomieszczeniu ) , w przypadku %Ghz mógłbym wykorzystać rozszerzony kanał .Dla "pozostałych" mogę podłączyć innego "domowego" AP-ka
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Powtorze za kolegami: Co sie da na kablu laczysz po kablu. WiFi tylko tam, gdzie nia ma innej opcji.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

arekbis pisze:Myślałem tylko o komputerach klienckich w pracowni ( w jednym pomieszczeniu )
Zapomnij, tylko kabel się sprawdzi w takim rozwiązaniu, będzie najszybszy i bezobsługowy.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba wszystko pasło co miało paść jeśli chodzi o sieć w pracowni po wifi. ;)
Zrób Hot Spot dla uczniów jeśli już. Reszta jak koledzy napisali. :)
arekbis

ja.michal pisze:Chyba wszystko pasło co miało paść jeśli chodzi o sieć w pracowni po wifi. ;)
Zrób Hot Spot dla uczniów jeśli już. Reszta jak koledzy napisali. :)
Na to wygląda . Zarzucam w takim razie ten pomysł. Zostaje mi położyć korytka na ścianach, zerwać pajęczynę złożoną z 2-ch sieci ( w tym jedną ułożoną w podłodze ) i zrobić to tak jak ma być ; )

Jak znajdę chwilę to przeanalizuję z ciekawości ile danych przesyłanych jest przy w momencie ładowania profili i podzielę się danymi na forum. I chyba od tego trzeba było zacząć ; )

Nie mniej jednak...
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba najbardziej pewne rozwiązanie i w sumie najtańsze. W wifi byś wypakował kasy trochę i byłoby to niepewne. Szkoły jednak nie mają dużego budżetu na takie rzeczy z tego co wiem.
ODPOWIEDZ