Airlive WL-5470AP zapycha się

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Patrick Bateman
Początkujący użytkownik forum

Airlive WL-5470AP zapycha się

Post autor: Patrick Bateman »

Witam,
Od paru lat użytkuję wspomniany router. Najpierw na łączu 1024/128, od kilku miesięcy 8192/2048. Odkąd mam szybsze łącze zauważyłem, że od restartu router chodzi dobrze ok. 2 tygodnie, później zaczyna zwalniać łącze żeby po 4-6 tygodniach pozwalać na download ~2048. Pewnie przy bardziej intensywnym użytkowaniu zapcha się szybciej. Po restarcie znowu chodzi dobrze i tak w kółko. Problem nie był zauważalny na poprzednim (wolnym) łączu.
Pierwsze, co zrobiłem, to wgrałem nowszy soft - E19 B3. Niestety nic się nie zmieniło.
To kwestia konfiguracji czy po prostu ten typ tak ma? Można coś z tym zrobić czy czeka mnie zakup innego urządzenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Airlive WL-5470AP zapycha się

Post autor: wojteks »

Patrick Bateman pisze:Niestety nic się nie zmieniło.
No to reset routera codziennie o północy czy 5 rano i po problemie. Takie problemy bywają z takimi sprzętami.
Nie pomagam na PW!
Patrick Bateman

Tak robię w chwili obecnej jednak jest to odrobinę irytujące. Chodzi mi po głowie zakup nowego urządzenia i zostawienie sobie obecnego w rezerwie.

Szukam routera, który:
1. Nie zapycha się.
2. Ma lepsze pokrycie sieci bezprzewodowej niż aktualnie używany.

Nie zależy mi na:
1. Custom sofcie.
2. Standardzie N.

Warunki:
Dom. Parter, poddasze użytkowe i malutki strych. Router siedzi na strychu i aktualnie nie ma możliwości, aby podłączyć go w innym miejscu. Między parterem a piętrem sufit ze zbrojonego betonu, między piętrem a strychem z drewna.

Problem z pokryciem:
Na parterze każde urządzenie widzi punkt dostępowy, jednak w niektórych miejscach nie jest w stanie się z nim podłączyć.

Cena:
Jak najlepiej za jak najmniej :wink:

Urządzenia, które aktualnie chodzą mi po głowie:
1. TP-LINK TL-WR841N.
Można go kupić już za ~80zł a znajomy z łączem 100Mb/25Mb bardzo sobie chwali (4 miesiące bez restartu).
2. TP-LINK TL-WR941ND.
W innym temacie na tym forum go polecano. Przy okazji: czym od niego różni się TL-WR940N?
3. D-Link DIR-615.
Inny znajomy użytkuje i jest z niego zadowolony. Ja podchodzę do tej propozycji na chłodno, ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z urządzeniami tej firmy.

Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś coś doradzi, poleci. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A tu odpowiedź jest prosta - nie da się. Nie pokryjesz jednym urządzeniem na strychu.
Patrick Bateman

Inaczej. Wystarczy żeby pokrycie było lepsze niż przy obecnym sprzęcie. Bardziej zależy mi na tym, aby się nie zapychał.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Patrick Bateman pisze:1. TP-LINK TL-WR841N.
Można go kupić już za ~80zł a znajomy z łączem 100Mb/25Mb bardzo sobie chwali (4 miesiące bez restartu).
Tani i dobry.
:ok:
Patrick Bateman pisze:2. TP-LINK TL-WR941ND.
W innym temacie na tym forum go polecano. Przy okazji: czym od niego różni się TL-WR940N?
Trochę większy transfer i zasięg.
ND - anteny odkręcane
N - anteny stałe.
Tani i dobry sprzęt na bardzo dobrym chipsecie Atheros. :ok:
Osobiście polecam do domu jednorodzinnego TP-LINK TL-WR941ND lub TP-LINK TL-WR1043ND (mają to samo radio).
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Patrick Bateman

Witam po długiej przerwie. Jeszcze w lutym kupiłem TP-LINK TL-WR941ND. Wbrew temu, co pisaliście sygnał WiFi doskonale pokrywa cały dom. O tym, że problem z zapychaniem nie występuje nie trzeba wspominać :wink: Na tych dwóch rzeczach mi zależało i jestem zadowolony w 100%. Wielkie dzięki za pomoc :wink:
ODPOWIEDZ