Jaki modem lub router z modemem wybrać do aero2?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Łukasz
Stały użytkownik forum

Jaki modem lub router z modemem wybrać do aero2?

Post autor: Łukasz »

Witajcie,

poszukuję urządzenia do internetu z sieci aero2. Jeszcze nie zdecydowałem czy ma to być modem czy router wifi z wbudowanym modemem gsm.

Router byłby z pewnością urządzeniem wygodniejszym i bardziej skalowalnym ale i też znacznie droższym.

Pomyślałem sobie, że najpierw dowiem się co jest godnego w każdej z tych grup a na końcu zastanowię się co wybrać.

Wymagania:
- spełniajacy normy dla sieci aero2 (terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii TD-LTE w paśmie 2500MHz (pasmo 38))
- możliwie tani
- w przypadku modemu dobrze by było jakby bez problemów był obsługiwany pod systemami z rodziny GNU/Linux, dla routera wifi z wbudowanym modemem nie ma to większego znaczenia bo zawsze można puścić internet po wifi

Korzystałbym z tego sporadycznie, raczej jako rozwiązanie awaryjne więc nie chciałbym dużo wydać na urządzenie. W zupełności wystarczy urządzenie działające w technologii HSPA+, z obsługi LTE i tak nie wynikną żadne dodatkowe korzyści.

Jakie urządzenia możecie mi polecić?

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaki modem lub router z modemem wybrać do aero2?

Post autor: pogodabartek »

Modem Huawei E3131 z Play z modyfikacją wg. JD Tech po zakupie,czyli:

http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html

Oraz router TP Link MR-3420

i wgrane w niego oprogramowania:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420

To wszystko w temacie taniej i lepiej się nie da.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek,
To wszystko w temacie taniej i lepiej się nie da.
Dokładnie, oprogramowanie od Cezarego świetnie radzi sobie ze wznowieniem połączenia zrywanego przez operatora co 60 min. ;)
jareq
Łukasz
Stały użytkownik forum

E3131 już mi się wcześniej rzucił w oczy i wydawał się całkiem sensowny ale nic podawałem byście się niczym nie sugerowali.

Co do routera to zapomniałem wspomnieć o pewnej dość istotnej informacji - miałem na myśli routery mobilne wifi z wbudowanym modemem.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Nic z mobilnych routerów nie możecie mi polecić?
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Witam możemy :)
Samsung GT-B3800 sprawdza się rewelacyjnie używam go od miesiąca :ok:
Łukasz
Stały użytkownik forum

LTE nie jest mi potrzebna a cena tego samsunga jest zaporowa. Chodzi mi o tańsze routery mobilne (typu zte mf60) bez LTE (bo znacznie to podnosi cenę a nic nie zyskuję).
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

ZTE MF60 sprawdza się całkiem nieźle, choć potrafi się z rzadka zawiesić. Największą wadą może być to, że po 10 minutach braku aktywności WiFi wyłącza interfejs WLAN (trzeba go ożywiać przyciskiem), a po godzinie wyłącza się całkiem. W mobilnym użyciu to nie problem, ale już w przypadku stacjonarnego może wkurzać, bo nie ma możliwości wyłączenia tego.
Łukasz
Stały użytkownik forum

jakubd, a jest coś sensowniejszego w podobnej cenie?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

To najtańszy routerek tego typu, który spełnia wszystkie wymogi Aero2. Kolejny jest E586, ale dostępność jest słaba.
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

Post autor: ogooreck »

pogodabartek pisze:Modem Huawei E3131 z Play z modyfikacją wg. JD Tech po zakupie, Oraz router TP Link MR-3420 i wgrane w niego oprogramowania
A czy bez wgrania oprogramowania da się normalnie łączyć z aero2? Czy wtedy są jakieś cyrki?
Czekam na kartę, która na dniach teoretycznie powinna się zjawić i sam szukam odpowiedniego sprzętu... Również mam zamiar wykorzystać router+modem USB do domowej wi-fi
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ogooreck pisze: A czy bez wgrania oprogramowania da się normalnie łączyć z aero2? Czy wtedy są jakieś cyrki?
Mając wgrane do niego Open-Wrt Gargoyle masz bardzo uniwersalny sprzęt, bardzo wygodny zwłaszcza do netu mobilnego (przy BDI automatycznie bezproblemowo wznowi połączenie, z konsoli SSH możesz wymusić pasmo i technologię w której ma łączyć się modem z siecią). Open-Wrt przy zastosowaniach w routerach jako router obsługujący połączenie 3G-jest dla mnie nr 1 (może poza LTE przy którym ma problem z przepustowościami-choć na dziś przy tych limitach nie widzę sensu stosowania lepszych rozwiązań). ;)
jareq
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

jarek999 pisze: Mając wgrane do niego Open-Wrt Gargoyle masz bardzo uniwersalny sprzęt, bardzo wygodny zwłaszcza do netu mobilnego
czyli sprzęt wtedy "dostaje kopa" i ma więcej funkcji dzięki lepszemu oprogramowaniu, lecz do obsługi BDI nie jest w 100% konieczne wgrywanie firmware'u ? Dobrze rozumiem?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ogooreck pisze: lecz do obsługi BDI nie jest w 100% konieczne wgrywanie firmware'u ? Dobrze rozumiem?
Tak ale nie jestem pewien czy w takim przypadku dla odmiany nie będziesz musiał modyfikować firmware w modemie lub sam modem ustawiać np. za pomocą Top_NetIfo? :)
jareq
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

właśnie przyszła mi do pracy karta SIM z aero2. Po południu kupuję:
http://tinyurl.com/889nt5c
Zgodnie z Waszymi informacjami i artykułami na jdtech.pl będę musiał skonfigurować modem w TopNetInfo.
Na razie mam zamiar wykorzystywać kartę w kompie stacjonarnym a za jakiś czas (gdy okaże się że hula sprawnie) dokupić router TP-Link MR3420... Czy po ewentualnym wgraniu nowego FW do modemu lub zwykłej konfiguracji w WIN7 tego modemu będzie później bezproblemowo współdziałał z routerem?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Żadnego firmware nie wgrywaj do modemu, najwyżej zmieniaj dashboard.
Do pracy z routerem zwykle nie potrzeba nawet robić tzw "odblokowania" (po prostu nie zobaczysz siły sygnału przed połączeniem z siecią - to tylko utrudnia diagnostykę, ale nie uniemożliwia pracy).
MR3420 z firmware z maja obsługuje E3131 wprost bez kombinowania.
Awatar użytkownika
ogooreck
Stały użytkownik forum

jakubd pisze:Żadnego firmware nie wgrywaj do modemu, najwyżej zmieniaj dashboard.
Do pracy z routerem zwykle nie potrzeba nawet robić tzw "odblokowania" (po prostu nie zobaczysz siły sygnału przed połączeniem z siecią - to tylko utrudnia diagnostykę, ale nie uniemożliwia pracy).
MR3420 z firmware z maja obsługuje E3131 wprost bez kombinowania.
ok, dziękuję za pomoc. Własnie piszę do Was z zainstalowanego już modemu E3131. Działa bez najmniejszego problemu w Dobrzykowicach (pod Wrocławiem)
ODPOWIEDZ