Poprawa zasięgu GSM 900MHz - jaka antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Poprawa zasięgu GSM 900MHz - jaka antena?

Post autor: ygreko »

Mam ok. 1,92km do stacji bazowej Play GSM 900 i UMTS 2100. Kupiłem repeater sygnału 900 MHz z anteną zewnętrzną i wewnętrznym nadajnikiem, taki jak ten: http://allegro.pl/repeater-wzmacniacz-a ... 44699.html
Mogę spokojnie postawić antenę zewnętrzną na dachu domu, gdzie zasięg Play GSM 900 to max, repeater będzie stał w domu na parterze, jakieś dwie ściany od miejsca, gdzie zwykle prowadzę długie rozmowy. Chcę zrobić dobrą instalację, bo naprawdę chciałbym słyszeć każde słowo rozmowy, to ważne. Transfer danych mam załatwiony przez podłączenie fona do wifi, więc GSM mi wystarczy.
Chciałbym na dachu postawić dobrą antenę, najlepiej dookólną, która będzie zbierać wszystkie sieci i przenosić sygnał do repeatera. Dołączona fabrycznie antena moim zdaniem jest dość słaba - jaką możecie polecić? Wolałbym nie mieć kierunkowej, bo chciałbym wzmocnić wszystkie sieci, ale jeśli nie ma czegoś takiego jak dobra dookólna do tej częstotliwości to rozważę też inne.

Co możecie mi polecić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Poprawa zasięgu GSM 900MHz - jaka antena?

Post autor: Jo_gurt »

ygreko, jak chcesz dobrą jakość rozmów to nie przez GSM.
ygreko

Jo_gurt pisze:ygreko, jak chcesz dobrą jakość rozmów to nie przez GSM.
Dobrą rozumianą jako brak przerw w rozmowie i stabilny sygnał. Nie chodzi mi o uzyskanie jakości Skype gdy obie strony korzystają np. ze słuchawek Jabra GN Netcom 2000 (wiem jaka to może być jakość, korzystam z takich), tylko ustabilizowanie sygnału GSM 900.

Jak to zrobić najlepiej?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Niestety, ale z tego co wiem to takie wzmacniacze są nielegalne. Pasmo 900MHz jest licencjonowane i komórkowcy wraz z UKE tego pilnują.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jedynie homologowane wzmacniacze ma Dipol,ale cena 1600zł plus okablowanie i anteny wew i zew zabijają człowieka-jego portfel.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

pogodabartek pisze:Jedynie homologowane wzmacniacze ma Dipol,
A przeczytaj co mają w opisie, nawet te nie są legalne. Zostały im i nie mają co z nimi zrobić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Uwaga dotycząca używania repaeterów: od 13 marca 2012 roku, bez pozwolenia radiowego mogą być używane tylko urządzenia zainstalowane przez przedsiębiorcę telekomunikacyjnego posiadającego ogólnopolską rezerwację częstotliwości wykorzystywanych do świadczenia usług za pomocą stacji bazowych.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury (Dz. U. nr 188 poz.1122).

No to zonk bo tego zapisu-informacji kiedyś nie było,ale widać to jest Polska i to chory kraj,gdzie nic już nie można mieć by poprawić sobie zasięg GSM w miejscu gdzie jest on słaby.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:ale widać to jest Polska i to chory kraj,gdzie nic już nie można mieć by poprawić sobie zasięg
To problem ochrony pasma a nie tego co piszesz.

Na chronione częstotliwości bez zgody właściciela nie można zakładać żadnych nadajników bo każdy z nich może zakłócać pracę sieci głównej.
Nie pomagam na PW!
ygreko

Nie miałem pojęcia, że taki repeater jest nielegalny... Zresztą i tak się go muszę pozbyć, bo nie wpadłem na to, że Play to EGSM a ten ma tylko typowy zakres, czyli nie bardzawo dobrze będzie wzmacniać...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ygreko pisze:Nie miałem pojęcia, że taki repeater jest nielegalny.
Wiele osób tego nie wie, tym bardziej że przed kwietniem był legalny (przynajmniej część z nich).
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcatraz »

Witam,

Podepnę się pod temat. Od kilku lat walczę z brakiem zasięgu HSDPA, UMTS, GSM w Plusie w pewnej miejscowości. Ogromne połacie lasu skutecznie wytłumiają sygnał. Kupiłem antenę panelową 17dB do modemu Option ale nic z tego. Kiedyś przez kilka miesięcy łapałem jakiś odbity sygnał (-103dBi) ale teraz nie ma nawet tego. Zostaje edge a to klęska. Popatrzyłem, że trochę bliżej jest UMTS900 Play i pomyślałem, że skoro nie ma z niczym widoczności i antena panelowa nie łąpie to może coś dobrego omni? Czy są jakieś modele dające szansę powodzenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Alcatraz pisze:że trochę bliżej jest UMTS900 Play i pomyślałem, że skoro nie ma z niczym widoczności i antena panelowa nie łąpie to może coś dobrego omni?
Jaki ten panel masz? O omni zapomnij, jeżeli już to ATK20 na 900MHz.
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Panel Cybertecha 17dB. Tam jest bardzo kiepska sytuacja, naprawdę. ATK może być lepsza od panelowej, w warunkach braku "widoczności"? Może offsetowa (czy paraboliczna)? Zastanawiam się jeszcze czy modem na pcmcia Option GT może pracować w hsdpa na 900 MHz? Pozdrawiam.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A jaką masz odległość do tego UMTS 900 ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:Wiele osób tego nie wie, tym bardziej że przed kwietniem był legalny (przynajmniej część z nich).
Żadne nigdy nie były legalne (a raczej ich instalacja na własną rękę).
Pisałem o tym - posiadanie deklaracji zgodności ma się nijak do możliwości użycia takiego sprzętu w paśmie licencjonowanym.

[ Dodano: 2012-07-15, 12:23 ]
Alcatraz pisze:Zastanawiam się jeszcze czy modem na pcmcia Option GT może pracować w hsdpa na 900 MHz?
Raczej nie było modemów na PCMCIA z obsługą tego pasma.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No właśnie, tak się spodziewałem że modem nie będzie obsługiwał. Chociaż edge też jest na 900 MHz więc teoretycznie co to za problem (no ale upraszczam oczywiście).

Odległość od UMTS 900 ok. 7km a do UMTS 2100 ok. 8km. Na tej panelowej obecnie nie ma ani śladu sygnału z tego 2100 (kiedyś był bardzo słaby, odbity bo z innego kierunku niż nadajnik).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Alcatraz pisze: Chociaż edge też jest na 900 MHz więc teoretycznie co to za problem (no ale upraszczam oczywiście)
Bardzo mocno upraszczasz. Dla UMTS jest osobny moduł radiowy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Większa jest szansa, że złapiesz ten UMTS900 niż 2100. Ale musiałbyś mieć modem obsługujący to pasmo i ATK-20 z możliwością sensownego zawieszenia. Najlepiej wyjdź w jakieś wysokie miejsce z telefonem z UMTS900 i zrób ręczne wyszukiwanie sieci - jeżeli znajdzie 3G to jest szansa.
ODPOWIEDZ