Aero2 i nadajnik ponad 18km za pagórkami :(

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qkiz_xt
Początkujący użytkownik forum

Aero2 i nadajnik ponad 18km za pagórkami :(

Post autor: qkiz_xt »

Witam wszystkich forumowiczów.
Wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem (bądź nie) karty aero2. Problem polega na tym że nie mam zasięgu w domu jak i na zewnątrz na modemach HUAWEI E173-U2 oraz E367. Mieszkam w Olszynach k/Wojnicza. Najbliższy nadajnik jest na G.św. Marcina w Tarnowie. Oddalony jest o ponad 18km w linii prostej. Niestety mieszkam w dolinie. Według mapy zasięgu internetu Cyfrowego Polsatu (zrzut gdyż nie da się pobrać mapy na dzień dzisiejszy) jestem na granicy zasięgu.

http://pc-master.pl/dvbt/zasieg.jpg

Sieć bez nawet jednej kreski zasięgu złapałem w Wielkiej Wsi i internet raz działał a raz nie (przerywał) tylko na modemie E367. W Wojniczu natomiast o dziwo nie miałem zasięgu. Oczywiście nie podpinałem żadnej zewnętrznej anteny. Wiem natomiast że ludzie z Wojnicza mając internet z Cyfrowego Polsatu też nie mieli zasięgu bez zewnętrznej anteny ale gdy już zamontowali zewnętrzną to internet "hula" z tym że tam nie ma żadnych przeszkód w terenie do nadajnika tylko odległość...

http://pc-master.pl/dvbt/bts2.jpg

A oto moje ukształtowanie terenu:

http://pc-master.pl/dvbt/terrainprofile.jpg

Mam zamiar kupić antenę ATK-20 z kablem 10m. Czy jest sens ją kupować? Czy są jakiekolwiek szanse na "złapanie" zasięgu? Czy są jakieś lepsze rozwiązania? Co sądzicie o antenach parabolicznych? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-07-10, 20:33 ]
Mapy mogą być tylko w postaci linków!
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 20:28 przez qkiz_xt, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Aero2 i nadajnik ponad 18km za pagórkami :(

Post autor: ja.michal »

Jeśli chodzi o parabolę to te sprzedawane do TV satelitarnej nie nadają się (inne wymiary bo inne częstotliwości).
Jedynie zostaje ci ATK20, o której sam napisałeś. Trochę dużo tego kabla. Mniejszy zysk końcowy.
Dystans jest bardzo duży i ta górka nie daje nadziei.

Miejsce, w którym złapałeś sygnał to dolinka, która dzieli to całe wzniesienie.

Jeśli chodzi o stację bazową to raczej nie z tego co na mapie pokazałeś łapałeś zasięg. Raczej z Tarnów, Mroźna 18, dz. nr 396/10. Wskazuje na to mapa CP i przemawia za tym ukształtowanie terenu, które jest względnie płaskie z tamtej lokalizacji.

Góry raczej nie przeskoczysz. ;) Można próbować łapać sygnał z tego miejsca, o którym napisałem wyżej.

Najlepiej jak wysoko zainstalujesz antenę.

Jak zamówisz antenę przez internet to masz 10 dni na zwrot. Jedynie ryzykujesz kosztami przesyłki.

[ Dodano: 2012-07-10, 20:39 ]
Albo sygnał szedł nawet z Niedomice, Kolejowa, dz. nr 781/5.
qkiz_xt

Masz rację. Albo z Mroźnej albo z Niedomic. Przynajmniej po drodze chyba nie ma takich gór. A z Brzeska odbierze? Wschód od Tarnowa.
Jeśli chodzi o parabolę to chodziło mi o taką antenę antenę ale śmiem twierdzić że 24dBi to tylko "na papierku"
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem. Można tylko zgadywać, ale wg mapy terenu też tam jest jakieś wzniesienie i do tego lasy.
Wszędzie ciężko. Jedyne wyjście to kupić antenę i kręcić 360 stopni, aż się coś złapie.

Co do 24dBi to może, ale na częstotliwościach na jakich idzie sygnał TV SAT. Ta antena nie jest przystosowana do 900 MHz. W innym miejscu na skupienie wiązki i więcej zasłoni niż pomoże. Jakby miała jakieś 3-4 metry to pewnie by się nadała. ;)
qkiz_xt

Czyli co? Radzisz kupować ATK-20 i próbować czy dać sobie spokój?
Kurde w trudnej jestem sytuacji.... Tym bardziej że zamontowanie jej na maszcie nie będzie takie łatwe, bo maszt mam zamontowany do barierek balkonu a na niej antenę TV. Chcąc ja tam zamontować trzeba go całego ściągać (a jest bardzo bardzo ciężki) nie mówiąc już o stosunku kierunku anteny TV i tej... (myślałem że nie będzie problemu bo to i to z "Marcinki")ehh.. Najwyżej kupie będę kręcił niezależnie od reszty a później gdy złapie zasię może jakoś wszystko poustawiam...:/

EDIT: Przeanalizowałem sprawę i najlepiej wg. ukształtowania terenu będzie nastawić antenę na ul. Mroźną w Tarnowie. Wygląda dużo lepiej nie? (po lewej mój dom- nie uwzględniona wysokość mojego masztu oraz nadajnika)
http://pc-master.pl/dvbt/mrozna2.jpg
Co o tym sądzicie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdejmowanie masztu i potem nim kręcenie to trochę dziwny sposób i raczej mało wygodny. Lepiej skołować jakąś dużą drabinę. Nie wiem, możesz znasz kogoś w OSP to z drabiną wpadnie na godzinę.

Co ci poradzić. Sytuacja ciężka i niepewna. Musisz sam zdecydować bo najlepiej wiesz co i jak na miejscu.

Co do anteny to nic poza sprawdzoną ATK20 nie ma więc wybór oczywisty.

Co do terenu to każda przeszkoda jest problem. Zwłaszcza jak to górka. Skoro jednak w okolicy odbiera ludziom to może się udać.

Mogę chyba tylko powodzenia życzyć. Jak się uda to daj znać i opisz rezultaty. Zawsze to dla potomnych zostaje.
qkiz_xt

A powiedz mi jeszcze czy ta antena nie będzie kolidować z anteną do telewizji naziemnej ATX-55? Mam zamiar zaraz pod nią zamontować ATK-20 i czy nie będą się zakłócać nawzajem? Może lepiej nad nią zamontować?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

qkiz_xt pisze:A powiedz mi jeszcze czy ta antena nie będzie kolidować z anteną do telewizji naziemnej ATX-55?
Z anteną na pewno nie, istnieje niewielkie ryzyko, że problemy będzie stwarzał kiepski przedwzmacniacz antenowy (jeśli taki posiadasz).
Więcej problemów było by możliwych przy transmisji gsm, przy umts'ie z racji pełnego FDD nic nie powinno się indukować w poprawnej instalacji TV.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
qkiz_xt

W tym momencie jest sam symetryzator ale z racji kiepskiej jakości oraz korzystając z okazji zamówiłem wzmacniacz LNA-177 + zasilacz z regulacją napięcia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

qkiz_xt pisze: zamówiłem wzmacniacz LNA-177 + zasilacz z regulacją napięcia.
Po co? przesterujesz sygnał i dopiero będziesz miał kłopot.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
qkiz_xt

Bo mam tuner MediaTech MT4167 na USB i TV nie zarywa chyba tylko w nocy albo odwrotnie, w programach pokazuje mi zero siły sygnału a jakości od 0 do 100% i często nie można nic oglądnąć bo zarywa głównie obraz. A odbieram sygnał z "Marcinki" więc widzisz jakie góry...
A zależało mi na MUX'ach 1 i 2. Z Krakowa łapie tylko 1...
Naprawdę mam trudne warunki...a z racji tego że sam symetryzator nie wyrabia wziąłem wzmacniacz (co prawda najmocniejszy) ale z regulacją.

EDIT:
Kupiłem antenę. Oczywiście nie obyło się bez szkód. Po jednym wyjęciu wtyczki z gniazda antenowego E173-U2 zostało uszkodzone :/ na szczęście mam E367 w którym już kiedyś naprawiałem gniazdo (lutowałem ale działa).
Do rzeczy. Ustawiłem antenę na maszcie (najwyżej) w kierunku ul. Mroźnej, a tuż niżej antenę DVB-T w kierunku "marcinki". Znalazło sieć ale bez żadnej kreski zasięgu, połączyło się ale net nie hulał. Następnie obróciłem w kierunku "Marcinki" (antena DVB-T w tej pozycji była źle ustawiona i dalej to samo ale net raz hulał a raz nie... Przeważnie dało się otworzyć stronę Zasięg tylko w topnetinfo od -107 do -105dBm.
Myślę sobie skoro z Marcinki lepiej chodzi muszę zdjąć maszt i ustawić obydwie anteny w jedną stronę. Tak zrobiłem i teraz nadal widzi sieć ale żadnej strony nie otworzy. Przypominam że też zamontowałem na antenie DVB-T wzmacniacz LNA-177 i myślę że zakłócają się nawzajem bo gdy np. łączę się z Aero2 TV przerywa... Nie wiem już co mam robić:/ Teraz zasięg jest czasami -103dBm HSPa+..Dać sobie spokój? kurde a tak niewiele brakuje...
qkiz_xt

Czy ktoś ma jakieś rady?
Zari

Post autor: Zari »

Patrząc na profil terenowy to pozostaje Ci chyba tylko Play na 900 mhz z okolic Gromnika.
Aero2 z Brzeska też odpada, za duże górki dookoła masz.
ODPOWIEDZ