Modem ZTE MF195 słaby sygnał - jaka antena będzie pasować

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eykey
Początkujący użytkownik forum

Modem ZTE MF195 słaby sygnał - jaka antena będzie pasować

Post autor: eykey »

Witam, chciałbym sie dowiedzieć jaką anteną moge wzmocnić sygnał w modemie zte mf195, albo czy sa się coś zrobić czy zmienić w ustawieniach modemu by bez wzmacniaczy sygnału mieć przyzwoitą szybkość. Aktualnie mam jakoś sygnału znakomitą ale niestety tylko 2g+, Przez chwile miałem tylko jedną kreske 3g+. tutaj lista jak mniemam sieci bazowych w mojej okolicy

Sieć z jakiej korzystam to t-mobile. Mieszkam niedaleko centrum katowic. Nie znam się za bardzo na internecie mobilnym więc jeśli coś pominąłem albo źle opisałem to przepraszam. Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki.[/center][/code]
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem ZTE MF195 słaby sygnał - jaka antena będzie pasować

Post autor: kmy »

a z jakiej aplikacji korzystasz, może jest tam opcja zmiany połączenia na 3G?

niedaleko centrum Katowic to UMTS 2100 powinien być bez problemu, chyba, że masz wyjątkowo niekorzystne warunki terenowe.
eykey

Korzystam ze standardowego managera t-mobile. Ustawiłem manualne wybieranie siecie i mam 3g na jednej kresce zasięgu, która jeszcze często spada na 2g, więc problem raczej nierozwiązany. Tak więc pytanie jaka antena będzie pasować?
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

eykey pisze:Przez chwile miałem tylko jedną kreske 3g+
Czy próbowałeś łączyć modem z kompem poprzez przedłużacz USB? Ja mam taką przdłużke długości ok. 2m i mój ZTE MF637 wisi blisko okna. W programie do łączenia z netem ustawiłem "Tylko UMTS/HSPA" i pomimo słabego sygnału ( od 1 CSQ do 4 CSQ ) prędkości pobierania wynoszą od 0.4 do 0.8 Mb/s.

http://www.speedtest.net/result/2089507350.png
eykey

Jak mam laptopa ustawionego kolo okna to sygnał sie nie zmienia. Więc wątpie by ta przedłużka pomogła. Chciałem ustawic w programie by łączył się tylko 3g ale wyskakuje błąd.
ODPOWIEDZ