Play/Iplus wahania sygnału dobór anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play/Iplus wahania sygnału dobór anteny
Witam tak jak w nagłówku tematu chciałem przedstawić swój problem, otóż od około dwóch lat używam iplusa (a jakąś anteną - typu patyk z zestawu, a obecnie panel z yagi.pl) zasięg i prędkości nad/odb akceptowalne (≈230/900---1100), od około miesiąca jednak parametry te spadły do śmiesznie niskich nad/odb (≈ 13/18---230/260) przy posiłkowaniu się Topnetinfo o ile dobrze zrozumiałem:
- to korzystam z nadajnika 2100 MHz oddalonego o 6 km (HSPA+/UMTS)
- po drodze trochę drzew "antena patrzy na maszt nad ich koronami"
- antena łaczy się z modemem a następnie z routerem
- dość często (zarówno w iplus jak i play zdarza się rozłaczenie połaczenia"
Czy zakup anteny panelowej markowej np: którejś z Bestpartner, Cybretech wpłynie w sposób zauważalny na poprawę odbieranego sygnału?
Pozdrawiam
- to korzystam z nadajnika 2100 MHz oddalonego o 6 km (HSPA+/UMTS)
- po drodze trochę drzew "antena patrzy na maszt nad ich koronami"
- antena łaczy się z modemem a następnie z routerem
- dość często (zarówno w iplus jak i play zdarza się rozłaczenie połaczenia"
Czy zakup anteny panelowej markowej np: którejś z Bestpartner, Cybretech wpłynie w sposób zauważalny na poprawę odbieranego sygnału?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-07-30, 12:55 przez Marekv, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam SQ8KMO
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Play/Iplus wahania sygnału dobór anteny
Co to za jednostki? (domyślam się że to Kb/s)Marekv pisze:(≈230/900---1100)
Podaj jaką miałeś siłe sygnału a jaką masz teraz
Czy niski transfer utrzymuje sie całodobowo?
Z tego co napisałeś dotychczas to można wnioskować że to usterka instalacji antenowej
[ Dodano: 2012-07-29, 09:48 ]
To zależy jaki miałeś sygnał z "patyka" ale na pewno nie będzie gorzej jeśli antena będzie sprawdzonego producentaMarekv pisze:Czy zakup anteny panelowej markowej np: którejś z Bestpartner, Cybretech wpłynie w sposób zauważalny na poprawę odbieranego sygnału?
-
Dane z TNInfo
- Poprzednio sygnał UMTS - 85dBm, 34%
- Obecnie sygnał UMTS -103dBm, 16%
Tak, transfer ma niskie wartości całą dobę.
- Poprzednio sygnał UMTS - 85dBm, 34%
- Obecnie sygnał UMTS -103dBm, 16%
Tak, transfer ma niskie wartości całą dobę.
Pozdrawiam SQ8KMO
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
I tu pies pogrzebany Sprawdź antene kabel wtyczkę itp. lub spróbuj zmienić lokalizację antenyMarekv pisze:- Obecnie sygnał UMTS -103dBm, 16%
Jeśli wcześnij miałeś z "patyka" 34% a to jest minimum do poprawnego działania neta to myślę że panel znacząco poprawi jakość i poziom sygnału
-
Zamówię więc panel przedzwonię do Besta i Cybertecha zobaczymy jaka mi polecą.
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam SQ8KMO
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja bym na twoim miejscu najpierw sprawdził poprawność działania tej anteny Nie napisałeś na jakiej antenie miałeś "dobry" sygnał a na jakiej masz gorszy Być może panel masz na inną częstotliwość ale to tylko moje domysły bo mało danych a dużo możliwościMarekv pisze:a obecnie panel

-
Poprzednio korzystałem z panela na 2100 MHz z yagi.pl, ale po zamieszkaniu na "swoim" i bliżej nadajnika myślałem że nie będzie potrzebna aż taka antena? Dużo osób na forum wypowiadało się nie za dobrze o antenach tej firmy.
Pozdrawiam SQ8KMO
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No to spróbuj powrócić do tego panela skoro mieszkasz teraz bliżej bo może się okazać że spełni on twoje oczekiwania przynajmniej nie zapłacisz Ja w zimę kupiłem ATK na 2100MHz i z 16km miałem 35% sygnału teraz latem jest kiepsko(9-16%) bo chyba liście swoje robią i zastanawiam się też nad panelemMarekv pisze:Poprzednio korzystałem z panela na 2100 MHz
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To prawda, anteny od Yagi są niezbyt dobrze opiniowane, ale w mieście powinna dać radę (o ile nie jest uszkodzona). Do którego nadajnika Plus 2100 masz najbliżej? na Kumówce, na Górce, na Kamenie, w Parku przy Połanieckiej, czy na giełdzie? Chyba z tego co widziałem to przy szkole specjalnej na Trubakowskiej też stoi jeden.
Te tuby są po prostu wątpliwej jakości (jeśli dobrze rozumiem, ze taką masz). Jednak co panel, to panel.Andrzejz78 pisze: ATK na 2100MHz
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Do tamtego panela nie powrócę bo go zostawiłem (sprzedałem) właścicielowi poprzedniego mieszkania.
Nie ATK, klasyczny panel z yagi.pl podejrzewam że korzystam z nadajnika na towarowej bo fizycznie panel (z laserem zamocowanym nad nim) widziały się
ze strychu widzę go w nocy i ne niego byłem ustawiony.
Nie ATK, klasyczny panel z yagi.pl podejrzewam że korzystam z nadajnika na towarowej bo fizycznie panel (z laserem zamocowanym nad nim) widziały się

Pozdrawiam SQ8KMO
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Tuby nie mam tylko gołą antene a kupiłem taką bo nie byłem jeszcze w temacie obeznanyTe tuby są po prostu wątpliwej jakości (jeśli dobrze rozumiem, ze taką masz). Jednak co panel, to panel.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Proponuję w takim razie zakup np tej anteny. W razie gdyby mimo wszystko nadajnik na Towarowej nie sprostał wymaganiom, skierują ją w kierunku innego.
To, że zasięg jest słabszy niż wcześniej, może (choć nie musi) być spowodowane mocnym obciążeniem danej stacji bazowej.
To, że zasięg jest słabszy niż wcześniej, może (choć nie musi) być spowodowane mocnym obciążeniem danej stacji bazowej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
A czy możliwe jest że na starym modemie E169 miałem HSPA+ a na obecnym E160 UMTS/HSDPA bo antena doszła zamontowana ustawiona jak na załacznikach. Ale siła sygnału wzrosla symbolicznie o 2%. Tyle dobrze że probieranie jest ze stała predkoscia, nie skacze od do.
Mieszkam tam gdzie konczy sie wskaznik, około 200 metrow ode mnie kończy się zasięg hspa+ 2100 MHz a ja jestem w zasięgu HSPA+ 900 MHz.
Czy jest duża róznica prędkośći między HSPA+ a HSDPA?
Załacznik
Zalacznik 2
Mieszkam tam gdzie konczy sie wskaznik, około 200 metrow ode mnie kończy się zasięg hspa+ 2100 MHz a ja jestem w zasięgu HSPA+ 900 MHz.
Czy jest duża róznica prędkośći między HSPA+ a HSDPA?
Załacznik
Zalacznik 2
Pozdrawiam SQ8KMO
- wojteks
- *** Administrator ***
HSPA+ jest do 21Mbps a HSPA do 7.2Mbps, oczywiście to teoretyczne maksymalne prędkości połączenia modem/stacja bazowa. Zupełnie czym innym są rzeczywiste osiągane prędkości.Marekv pisze:Czy jest duża róznica prędkośći między HSPA+ a HSDPA?
Nie pomagam na PW!
-
O faktyczną mi właśnie chodziło, bo teoria sobie życie sobie...
Pozdrawiam SQ8KMO
-
- Mistrz bezprzewodowy
Olbrzymia, to nie tylko kwestia prędkości download (jest to przeskok porównywalny z EDGE do UMTS>HSDPA) która rośnie x3 ale upload rośnie x15 co się przekłada na jakościowo zupełnie inne korzystanie z sieci (płynna komunikacja w obie strony-ping średnio niższy o połowę), przy aktywnym modemie w HSPA np. u mnie nie ma żadnej różnicy w otwieraniu stron www porównując do firmowego DSL.Marekv pisze: Czy jest duża róznica prędkośći między HSPA+ a HSDPA?

jareq
-
Antena z Cybertecha pomogła, prędkość i jakość sygnału wzrosła nie tak jak wtedy ale da się na takim normalnie pracować, a co do HSPA+ zastanawiam się nad kupieniem tego modemu w play i złapaniu HSPA bo mieszkam na granicy (2100) ale (900) mnie obejmuje.
Zastanawia mnie poprostu czy warto zainwestować te 120 PLN w modem i liczyc na zwiekszenie predkosci w HSPA+
Zastanawia mnie poprostu czy warto zainwestować te 120 PLN w modem i liczyc na zwiekszenie predkosci w HSPA+
Pozdrawiam SQ8KMO