Modem Alcatel X221S a słabiutki transfer/sygn. w Play Online

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ynte
Początkujący użytkownik forum

Modem Alcatel X221S a słabiutki transfer/sygn. w Play Online

Post autor: ynte »

Witam w moim pierwszym poście na forum. :]
Korzystam z internetu blueconnect (modem Alcatel X221S) i wszystko jest pięknie dopóki nie kończy mi się miesięczny limit transferu (8GB).Z pewnych względów uznałem , że w takim wypadku będę się przerzucał na internet z Playa.I tu pojawia się problem , a raczej problemy (słabiutki transfer i zasięg : mam max. 2 kreski zasięgu UMTS i HDPA).Początkowo myślałem ,że problem jest u dostawcy netu , ale ta kicha trwa już 3 dzień :( , a miałem wcześniej modemy Huawei (E1752) i ZTE (MF636DB) i nie przypominam sobie takich problemów (a korzystałem na nich z Orange Free i Play Online).
Załączyłęm sobie usługę Wyższy Transfer, ale zamiast 4Mb/s mam 100 kb/s :niepewny: Próbowałem zainstalować aplikację Play Mobile ,ale jest niekompatybilna z tym modemem.
Tak więc moje pytanie brzmi : Czy ten problem można jakoś rozwiązać softwarowo(sterowniki) czy to po prostu wina urządzenia i pozostaje mi choćby odkupić jeden z wymienionych wcześniej modeli modemów?
Z góry przepraszam jeśli wałkuje po raz enty jakieś oczywiste sprawy , ale nie znalazłem jakichś wcześniejszych wypowiedzi na temat tego modemu z tym internetem.. :roll:
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem Alcatel X221S a słabiutki transfer/sygn. w Play Online

Post autor: jakubd »

Ten Alcatel nie słynie z dobrej czułości, ale jeżeli masz sygnał poprawny, to powinno działać. Obstawiam, że po prostu sieć Play w twojej okolicy po prostu jest przeciążona. Weź laptopa pod pachę i zrób wycieczkę pod inny nadajnik i zobacz, czy to coś zmieni - będziesz wiedział wtedy, że to wina właśnie przeciążenia sieci.
ynte
Początkujący użytkownik forum

Re: Modem Alcatel X221S a słabiutki transfer/sygn. w Play Online

Post autor: ynte »

Chyba masz rację ,bo odpowiednio wcześniej poskarżyłem się w Playu, na problemy z transferem i w poniedziałek dostałem tego typu odp. :
Szanowny Panie,

dziękuję za zgłoszenie dotyczące prędkości transferu.

W odpowiedzi uprzejmie informuję, że z przykrością stwierdzam, iż stacja do której loguje się Pański modem jest przeciążona co powoduje spadek prędkości transferu. Obecnie trwają prace nad rozbudową infrastruktury.

Po wykupieniu usługi „Wyższa prędkość” połączenie może osiągać 4Mb/s, jednakże jest to również zależna o specyfikacji modemu, którego Pan używa i warunków zasięgowych

W ramach rekom rekompensaty za utrudnienia w korzystaniu z usługi na Pana koncie podłączyłam dodatkowy pakiet danych (512 MB) na jeden okres rozliczeniowy.
Tak , to był piękny dzień , bo poza tym, w ten poniedziałek - zwiększył mi się transfer : od 1 Mb do 2 Mb . No..jak na Playa to chyba super wynik był :)
Piszę w czasie przeszłym , bo niestety cała ta mizeria wróciła :razz: i na ogól to znowu mam problemy z połączeniem sie , a jak już mi się uda to mam zazwyczaj trans. ok. 100 kb/s, za wyjątkiem nocy..
Także , podsumowywując ,wnioskuję z powyższej wypowiedzi i Twojego posta, że zmiana modemu nic tu nie pomoże,bo, po prostu - parę miesięcy wcześniej(jak korzystałem z tamtych modemów) nie było jeszcze takiego przeciążenia.
Wymyśliłem ,że jest jeszcze możliwośc ,żeby za każdym razem pisać zgłoszenie do Playa i wtedy - biorąc pod uwagę czas oczekiwania na odp. -co 3 dzień ,będzie naprawdę OK :D
ODPOWIEDZ