Zastanawiam się nad jakimś mobilnym routerem 3g z wbudowanym modemem.
Mam umowę z T-Mobile na internet, używam jej w tablecie, a jak mam go ze sobą to używam jako router WiFi. (niewygodne przez rozmiary)
Problem w tym, że nowe telefony (GS3) mają micro simy, więc nici z przekładania karty.
Jakieś szczególne warunki odnośnie tego routera? Ogólnie do 200zł to używane jak się uda. Normalnie tak od 250zł się zaczynają. Na te z HSPA+ trzeba wydać raczej więcej.
To chyba lepiej będzie dorzucić te 50-80zł i kupić mifi jeśli to ma być poręczne i z baterią. Pytanie czy tak bardzo potrzeba ci HSPA+. Jeśli tak to koło 300zł potrzeba, np. ZTE MF60.
Wpadłem na pomysł, kupić jakiś śmieciowy telefon z funkcją WiFi hotspot. Może wyjść taniej, a bateria pewnie będzie dłużej trzymać. (+ zawsze są jakieś chińskie baterie 3x większe )
Niestety nie będzie. Mam E52 i Joiku Spot Premium. Pełna bateria da może godzinę pracy jako HotSpot.
Do tego tego typu rozwiązania działają jako ah-hoc, a android nie łączy z takimi sieciami.
Chodzi o to, że jak zrobisz jakiekolwiek połączenie ad-hoc (windows, mac, android, windows mobile) to android się nie połączy z taką siecią. Nawet jej nie zobaczy.
Byłem ostatnio w saturnie i chciałem włączyć na tablecie sieć WiFi. Udostępniłem sieć przez Joiku Spot w E52. Tablet w ogóle nie wiedział sieci, a miał do telefonu jakieś 30cm. Z laptopem na Windzie to działa i to spokojnie z 8m.
ja.michal pisze:Chodzi o to, że jak zrobisz jakiekolwiek połączenie ad-hoc (windows, mac, android, windows mobile) to android się nie połączy z taką siecią. Nawet jej nie zobaczy.
A u mnie na andku 4.0 Manta mid 005s łapie wygenerowaną z windy poprzez program sieć ad-hoc i internet działa normalnie
Jedyne co to przed nazwą pojawia się (*) np. (*)Internet
ja.michal pisze:Bo to u niektórych działa, a u niektórych nie.
Działa w nowszych wersjach Androida uzbrojonych w dodatkowe menedżery połączeń. Czyli głównie chińskie sprzęty...
Normalnie żaden "czysty" robocik nie obsługuje adhoc.
Inna sprawa, że współczesne urządzenia z Androidem nie tworzą sieci adhoc dla udostępniania netu, tylko normalny AP infrastructure.
marcin286 pisze:Problem w tym, że nowe telefony (GS3) mają micro simy, więc nici z przekładania karty.
W Plusie dostaje się micro sim w "obudowie" normalnego sima. Używa się nakładki jako adaptera więc problemu nie ma. Pewnie u innych operatorów jest podobnie.
ja.michal pisze:Zależy od androida. Z tego co wiem łączenie z ad-hoc w większości przypadków jest wycięte.
W Windows Phone 7 jest podobnie. Brak możliwości łączenia się z siecią Adhoc.
Ostatnio po kilku aktualizacjach Microsoftu dodano udostępnianie połączenia internetowego przez Wifi z Nokii. Co do adhoc nie testowałem czy to załatali i czy już działa.
Także tutaj był (i zapewne jest) ten sam ból.