Potrzebna pomoc w dobraniu anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
modytom
Początkujący użytkownik forum

Potrzebna pomoc w dobraniu anteny

Post autor: modytom »

Witam. Zastanawiam się nad doborem odpowiedniej anteny do mobilnego internetu. Obecnie korzystam z modemu Huawei E173 i interesowałoby mnie wzmocnienie sygnalu. Jestem oddalony od nadajnika Plus-a UMTS 2100 o ok 7 km (moja lokalizacje oznczylem czerwona strzalka na zalaczonej mapie), lesisty teren. Antena znajdowałaby sie na dachu 2 piętrowego domu. Jestem po środku 2 stacji bazowych - z lewej - w kierunku miejscowości Krupski Młyn znajduja sie nadajniki GSM900, w 2 kierunku - nadajnik UMTS2100, na którym by mi zalezalo najbardziej (obecnie modem losowo lapie sygnal tylko z nadajnikow GSM900, raz z miejscowości Krupski Mlyn, a raz z Tworogu). Moje pytanie brzmi - jaki zestaw z konektorem, kablem i antena bedzie odpowiedni, aby probowac zlapac sygnal z UMTS-a 2100 wyswietlonego na mapie? Interesuje mnie maksymalne wzmocnienie sygnalu - duzy zysk dBi. Jaki bedzie mozna osiagac transfer w przypadku uzyskania lacznosci z UMTS 2100 w takiej sytuacji/lokalizacji? No i najwazniejsze - czy ten nadajnik UMTS bedzie pracowal na sieci Playa (bo na mapie zasiegu Playa nie widze takiego potwierdzenia) czy tylko na sieci Plusa?

Z góry dzieki za pomoc ;)

MAPKA
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Potrzebna pomoc w dobraniu anteny

Post autor: Markadiusz »

17-tka na 2100 od Cybertecha + krótki kabel + konektor na CRC9.
Transfer od zera do niecałych 7 Mbps (podobno wartości na modemach są trochę zawyżone), jeżeli się w ogóle połączysz. Tego się nie da obliczyć i zależy od wielu czynników.
PLAY podaje chyba tylko swój macierzysty zasięg. Na ofertach voice od PLAYa powinieneś bez problemu korzystać z U2100 Plusa ale już w PLAY Online - nie.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
modytom

Czyli do testów musze kupic taki starter za 10 zl?

STARTER

Mogłbym prosic linka do tej anteny? A co myslicie o takiej antenie?

ANTENA
Markadiusz

Nie znam się za bardzo na antenach ale nie brałbym tego. To coś jest niby wielozakresowe, czyli zysk będzie osiągalny prawie na pewno poza tym pasmem, którego wzmocnienia potrzebujesz no i to ma chyba mniejszą powierzchnię "łapania" fali niż siedemnastka.
Do testów możesz sobie kupić choćby pakiet w Simplusie czy cokolwiek. Byle by to było z Plusa i miało dostępny jakiś pakiet z lejkiem (żeby ew. rachunek nie zaskoczył).
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Na 2100 tylko panel może być od Cybertech
Transfer zależy przede wszystkim od obciążenia nadajnika
Play korzysta z nadajników Plusa
modytom

Andrzejz78 pisze:Play korzysta z nadajników Plusa
No to wiem, ale wyzej kolega napisal, ze tylko przy uslugach voice - czy to prawda? Bo nie wiem jaki mam starter netu kupic, z Playa czy z Plusa?

Czy taka antena spisałaby sie? Bo zależy mi na odbiorze osobistym w razie zwrotu, mieszkam obok Katowic.

ANTENA
Markadiusz

Starter Plusa, antena Cybertech. Na zwrot masz 10 dni (Cybertech). Wysyłkowo.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

modytom pisze: z Playa czy z Plusa?
Ja bym ci radził z Plusa (bo sam mam ;) ) bo będziesz miał w razie czego jeszcze neta z Plusa na 900MHz (Aero2)
Mam taką antenę tylko bez tuby i z 15km net chodzi 3-4Mb\s jednakże zmienie na panel bo od wiosny(liście na drzewach) spadł mi sygnał Decyzja należy do ciebie ;)
Markadiusz

Ja bym tej puszeczce nie ufał.
modytom

Ok własnie dzwonili z Playa, bo tez ich pytalem , i powiedzieli, ze net na nadajniku do dedykowanej uslugi internetu mobilnego (w tym przypadku Play Online) bedzie chodzil tylko na nadajnikach z Playa, więc juz jasne ze biore Plusa. A co do anteny, Andrzejz78 - mogłbys zapodac linkiem do Twojej anteny? I dlaczego tuba miałaby być gorsza?
Markadiusz

ATK-20, ma ją w podpisie. Tyle, że ATK-20 jest na 900 MHz, nie 2100.
Poczytaj inne tematy, niemal każdy jest identyczny, dotyczy tylko jednego lub drugiego pasma UMTS. Gdzieś znajdziesz odpowiedź.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jeśli masz modem Huawei E173 (nie Huawei E173u-2) to wszelkie dyskusje o UMTS 900MHz nic nie wnoszą, bo ten modem w tym paśmie nie pracuje.

Teren trudny. Aczkolwiek jest spora szansa na ściągnięcie 3G z Plusa.
Trzeba zakupić antenę + konektor. Kabla możliwie jak najmniej.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby taka antena z max 2 metrowym kablem, podłączonym do modemu wpiętego do routera gdzieś na strychu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
modytom

Yanusz, a czy koniecznie musi byc panelowa? Tuba nie wchodzi w gre? Jak juz wspomniałem wolałbym kupić gdzieś na miejscu, bez wysylki, w tym wypadku dipol spelnia ten warunek. Ew takie cos?

BTW, to jest 173-u2, bo chwyta internet Orange z nadajników 900Mhz.

ANTENA
Markadiusz

Orange (praktycznie) nie ma UMTS 900. 2G to nie 3G!!
Wielozakresowa. Odpada. Słaby zysk.
modytom

Ok, czyli zostaje nam panel z przesylka albo Tuba z dipola. Tuba tez w teorii dalaby rade?

Modem to jednak e173s-2 MODEM
Ostatnio zmieniony 2012-08-06, 18:34 przez modytom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

modytom pisze:Ok, czyli zostaje nam panel z przesylka albo Tuba z dipola. Tuba tez w teorii dalaby rade?
Tubę lepiej dobie daruj. Panel na UMTS 2100 jest najlepszy. A ta "siedemnastka" powinna sobie poradzić.
modytom pisze:173-u2
To czemu nie mówisz od razu? Jeśli rzeczywiście to jest ten model, to możesz próbować łapać Plusa na nadajniku Aero2. Wprawdzie jest on położony trochę dalej, niż Plus UMTS 2100, ale za to sygnał w tej częstotliwości lepiej radzi sobie w trudnym terenie. Poza tym anteny na pasmo 900MHz są o wiele tańsze, a kabel nie powoduje takich strat jak przy częstotliwości 2100.
modytom pisze:Modem to jednak e173s-2
To też ok, UMTS 900 obsługuje.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ATK20 w podpisie to inna bajka Teraz korzystam z Plusa(Aero2) na 900MHz bo lepsze net ma osiągi W zimę kupiłem ATK na 2100 bo byłem jeszcze zielony w temacie
Nadajnik masz stosunkowo blisko więc jak już tak bardzo chcesz to możesz kupić tubę choć panel to panel
Jeśli będziesz miał kartę Plusa sprawdź możliwość korzystania z 900MHz bo w moim przypadku net chodzi dużo szybciej
modytom

Andrzejz78 pisze:ATK20 w podpisie to inna bajka Teraz korzystam z Plusa(Aero2) na 900MHz bo lepsze net ma osiągi W zimę kupiłem ATK na 2100 bo byłem jeszcze zielony w temacie
Nadajnik masz stosunkowo blisko więc jak już tak bardzo chcesz to możesz kupić tubę choć panel to panel
Jeśli będziesz miał kartę Plusa sprawdź możliwość korzystania z 900MHz bo w moim przypadku net chodzi dużo szybciej
Tak właśnie zrobie. Jak sie tuba nie spisze, to oddam i zamowie panel. A takie pytanie - skoro bylby zasieg na 900 z Aero2, dlaczego uzywac w takim razie Plusa a nie Aero2, skoro Aero2 ma darmowy internet?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

modytom pisze:skoro bylby zasieg na 900 z Aero2, dlaczego uzywac w takim razie Plusa a nie Aero2, skoro Aero2 ma darmowy internet?
Bo karta Plusa nie obsługuje darmowego neta Aero2
A darmowy net to nie to samo co normalny :hyhy:
modytom

Fakt. A co do tematu anteny jeszcze. W razie jakby tuba i panel w przypadku neta z Plusa nie zdaly egzaminu i musialbym pozostac przy obecnej opcji Orange, TAKA antena bedzie odpowiednia? Bo na moim obszarze z mapki Orange wynika, ze to zakres CDMA (usluga Orange Freedom), ktory przecież pracuje na 450Mhz. Jak to sprawdzić i sie upewnic? z tego co testowalem, telefon laczyl sie z nadajnikami Orange 900Mhz w miejscowosciach obok, no ale co do modemu to nie wiem...

EDIT: W aplikacji Orange pokazuje zasieg EDGE.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

modytom pisze:W razie jakby tuba i panel w przypadku neta z Plusa nie zdaly egzaminu
To masz jeszcze neta z Plusa nadawanego z anten Aero2 na 900MHz
modytom pisze: TAKA antena bedzie odpowiednia?
Tak ta antena jest dedykowana do tej częstotliwości
modytom

A co lepsze - wmocniony o antene net Orange Freedom (CDMA-450Mhz? GSM 900mhz? - nie wiem który łapie i z ktorego modem korzysta w moim rejonie, w jaki sposob to sprawdzic?) czy ten Plus na nadajniku Aero 2 (to jest 3G czy EDGE?)
Ostatnio zmieniony 2012-08-06, 20:52 przez modytom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

modytom pisze:czy ten Plus na nadajniku Aero 2 (to jest 3G czy EDGE?)
To jest 3G HSPA+ do 21Mb\s w twoim przypadku do 7,2Mb\s
GSM odpada a co do CDMA to trudno powiedzieć
modytom

Ok. A w razie klapy, ze zwrotem sprzetu kupionego osobiscie w dipolu nie ma problemu? Ktoś miał juz doświadczenie w tym temacie?

w regulaminie maja niby zapis:

Kod: Zaznacz cały

2.2.1.
Klient ma prawo do dokonania zwrotu wysyłkowo zakupionego towaru bez względu na przyczynę, w ciągu 10 dni od daty doręczenia przesyłki. Zwrot zostanie przyjęty pod warunkiem, że towar nie nosi śladów używania i znajduje się w oryginalnym i niezniszczonym opakowaniu.
Nic nie mowia o odbiorze osobistym...wiadomo, w razie co zwrocilbym w nienaruszonym opakowaniu, kabla przybijac, ocierac albo przycinac tez nie mam zamiaru.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

modytom pisze:Ok. A w razie klapy, ze zwrotem sprzetu kupionego osobiscie w dipolu nie ma problemu?
Teoretycznie, przypadku zakupu osobiście w sklepie, prawo do zwrotu nie obowiązuje, jeśli towar nie jest wadliwy.
Należy jednak porozmawiać ze sprzedawcą, czy w razie gdyby antena nie spełniła oczekiwań można ją zwrócić. Raczej nie powinno być problemu.
modytom

Ok, a więc juz po zakupie i wstepnych testach;) Po ściągnieciu simlocka z modemu i zakupieniu anteny ATK16 pojechalismy pelni nadziei z kumplem na wybrana lokalizacje. Po wstepnych problemach i znalezieniem odpowiedniego miejsca (padlo w koncu na strych, montowanie na sztycy na dachu) udało sie osiągnąc sygnał, który w TNI jest identyfikowany jako 25%, tłumienie okolo -95 ~ -100 db. Modem łapie sygnał HSPA na nadajniku UMTS 2100 Plusa oddalonego o ok 5-6 km, teren zalesiony. Karta z Plusa, prędkosc około 2,6-3 Mb/s, pingi w granicach 70-80ms. Udało sie ;) Pytanie hipotetyczne - czy w razie pogorszenia pogody/opadów sniegu sygnal o podanych wartosciach moze sie stracic calkowicie albo zejsc na Edge? Jakies rokowania w tym temacie?

EDIT: i Jeszcz jedna, ważna sprawa - chcemy kupic TEN router. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: da sie wymusic na nim, zeby sie laczyl tylko z nadajnikiem 3g/2100 Mhz? Czy org oprogramowanie to oferuje czy moze da sie wgrac Tomato, ktore ma te funkcje? No chyba ze nie potrzeba takiej opcji jako ze antena juz robi te robote i router sam sie "domysli"?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

modytom pisze: Pytanie hipotetyczne - czy w razie pogorszenia pogody/opadów sniegu sygnal o podanych wartosciach moze sie stracic calkowicie albo zejsc na Edge? Jakies rokowania w tym temacie?
?
Osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy w zasięgu/działaniu internetu na przestrzeni różnych pór roku czy warunków atmosferycznych. Poza tym zależy jaki masz las wokół. Jeśli liściasty, to moc odbieranego sygnału od października do kwietnia może być jeszcze wieksza.
modytom

Raczej iglasty. A co do kwestii routera?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

modytom pisze:Pytanie hipotetyczne - czy w razie pogorszenia pogody/opadów sniegu sygnal o podanych wartosciach moze sie stracic calkowicie albo zejsc na Edge? Jakies rokowania w tym temacie?
Jeśli ustawisz połączenia na tylko WCDMA to do EDGE nie ma prawa zejść
Sygnał ci się poprawi jak opadną liście Ja w zimę mam 35% z 15km a teraz 9-22% oczywiście na 2100MHz
modytom

Rozumiem że wykonanie polecenia pracy na kompie np. w TNI aby modem pracowal tylko na WCDMA na 2100 jest trwale, tzn po przelozeniu do routera modem dalej bedzie pracowal tylko na tym pasmie? Wylaczenie i wlaczenie modemu od zasilania nie resetuje "wymoszonych" parametrow pracy?
ODPOWIEDZ